Les reserves hoteleres s'estanquen a Barcelona

Girona, Tarragona i Lleida remunten per Setmana Santa amb visitants d'altres parts del territori

Turistes passegen pel camp a Aitona | ACN Turistes passegen pel camp a Aitona | ACN

La Setmana Santa arriba de forma diferent per a l'hostaleria de les quatre províncies catalanes: no remunten a Barcelona, a causa principalment del tancament al turisme internacional, però repunten a Girona, Lleida i Tarragona. Per al director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, les perspectives d'oferta i ocupació són mínimes, ha explicat en declaracions a Europa Press.

Barcelona compta amb el 25% dels hotels oberts, que a més "segueixen pràcticament sense clients", per la qual cosa donen la Setmana Santa per perduda, ha dit textualment. Alguns barcelonins van aprofitar el confinament comarcal per reservar una nit d'hotel a Barcelona, però ara, amb la possibilitat de viatjar per tot Catalunya, la qual cosa volen "especialment és sortir de la ciutat, buscar naturalesa, descansar".

Més info: La reactivació turística a Mallorca haurà d’esperar

Casals entén que el que els salvaria "de la fallida" és normalitzar el flux aeri, fet pel qual veu imprescindible arribar a l'estiu amb un alt percentatge de persones vacunades i rebre les ajudes anunciades, encara que les veu insuficients. En el mateix sentit, el gerent de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Turisme (Fihrt), Daniel Brasé, ha definit com incerta la situació dels seus associats, encara que celebra que hi ha "moltes reserves" a les Terres de l'Ebre (Tarragona) i la Catalunya Central (Barcelona), sobretot de cases rurals.

Entre el 80% i el 90% d'ocupació

El president de l'Associació d'Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona, Josep Carreras, preveu que obrin el 60% dels establiments, amb una ocupació aproximada del 66%, i espera que pugi per sobre del 80% amb les reserves d'última hora si fa bon temps. Carreras està "preocupat" perquè els restaurants no poden obrir de nit --fet que afecta directament els hotels que no tenen servei de menjador-- i també per la falta de turisme internacional, sobretot als hotels de la costa.

D'altra banda, el gerent de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, ha explicat que el Pirineu de Lleida ha aconseguit el 90% d'ocupació, no només per als dies festius, sinó durant tota la setmana prèvia a Setmana Santa, cosa que demostra que "la gent té moltes ganes de sortir". Així i tot, també hi ha hotels que s'han decantat per no obrir ja que, just després de Setmana Santa, vénen uns mesos d'"inactivitat" per al turisme de la província, que no torna a reactivar-se fins a les vacances d'estiu.

La falta de turisme internacional a la província només afectarà les zones frontereres com Les i la Cerdanya, que tenen una interacció important amb els viatgers dels països veïns; i quant a la ciutat de Lleida, l'ocupació ronda el 30%, perquè "no és un turisme vacacional".

Per Setmana Santa sol començar la temporada turística a Tarragona, on el 90% de visitants seran espanyols, ha explicat el portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona, Xavier Guardià. Entén que les restriccions de mobilitat que impedeixen l'arribada de turistes de la resta d'Espanya "afeblirà una mica" les expectatives del sector, però també considera que el fet que els catalans només puguin viatjar per Catalunya compensarà la pèrdua.

Segons les seves dades, un 80% dels cámpings de la província estan oberts, així com un 40% o un 50% dels apartaments i un 15% o un 20% dels hotels, que han obert en menor mesura perquè solen ser "grans hotels de costa" amb més dificultat per posar-se en funcionament. Guardià pronostica que els que obrin tindran per a Setmana Santa una ocupació del 60% o 70%, que ompliran més els d'interior i Terres de l'Ebre, i que es notarà la falta de "mercats importants i fidels" com són els turistes d'Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc.

Més informació
Els viatgers en apartaments turístics cauen un 86,2% el febrer
Avui et destaquem
El més llegit