El Consell General d'Economistes calcula un creixement de l'economia espanyola del 2,4%

De cara al 2024, els economistes auguren un creixement de l'economia de l'1,6%

El Consell General d'Economistes calcula un creixement de l'economia espanyola del 2,4% | iStock El Consell General d'Economistes calcula un creixement de l'economia espanyola del 2,4% | iStock

El Consell General d'Economistes preveu que el 2023 s'haurà tancat amb un creixement del 2,4%, més del doble del què s'esperava fa un any (1%). L'entitat ho atribueix parcialment a les revisions estadístiques per part de l'INE durant l'any passat, que han posat de manifest una millor evolució de l'economia tant l'any 2022 com en el primer trimestre del 2023, tot i que també ha constatat la "fortalesa" de l'economia espanyola al llarg de l'any després que al conflicte entre Rússia i Ucraïna del 2022 s'hi afegís l'any passat el d'Israel i Palestina amb una "evolució difícil de preveure". De cara aquest 2024, els economistes auguren un creixement de l'economia de l'1,6%, una dècima menys del previst.

El Consell General d'Economistes destaca que malgrat que els conflictes geopolítics i les seves conseqüències podien portar a pensar en una "gran desacceleració" de l'economia espanyola en el segon semestre del 2023, es van registrar creixements trimestrals del 0,6%, 0,4% i 0,3% durant els nous primers mesos de l'any passat. De confirmar-se que el darrer trimestre de l'any també va ser del 0,3%, permetria tancar el 2023 amb un augment del PIB del 2,4%.

Amb tot, l'entitat també alerta que el mal comportament de països de l'entorn ha perjudicat les exportacions espanyoles, tot i que confia que la demanda interna seguirà fent de motor de l'economia. Això sumat a l'execució de gran part dels fons europeus podria fer que el PIB se situés en l'1,6% el 2024, segons estima el CGE. D'altra banda, l'IPC es podria anar moderant i situar-se a l'entorn del 3,1% el 2024, sempre i quan no augmentin les tensions inflacionistes per causes geopolítiques, apunta l'entitat; mentre que la taxa d'atur se situaria en l'11,7%, una dècima menys que al 2023, i el dèficit públic en un 3,3%, mig punt menys.

Més informació
Espanya acaba el 2023 bé. I continuarà bé, no s’enganyin
Lleugera aturada de l'economia espanyola
El sector de les begudes refrescants aporta 1.200 milions d'euros a l'economia catalana
Avui et destaquem
El més llegit