Reunions empresarials pel diàleg polític: "El món no para..."

La consellera Àngels Chacón reivindica que la "defensa dels drets i les llibertats són compatibles amb la prosperitat econòmica"

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, durant la reunió amb el Consell Català de l'Empresa | ACN La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, durant la reunió amb el Consell Català de l'Empresa | ACN

Vàrem acomiadar la setmana amb una nota urgent a peu de pàgina: El fracàs de la política, la revolta de l'economia. Ara, és l'hora de "fer política en majúscules", demanen els diferents agents empresarials de Catalunya per activa i per passiva. Els nervis es palpen a peu de carrer i també a la seu de la Conselleria d'Empresa i Coneixement, però la consellera Àngels Chacón acompanyada pel secretari Joaquim Ferrer ha decidit fer un pas endavant i convocar els representants del Consell Català de l'Empresa per analitzar l'actualitat socioeconòmica marcada per les sentències, el tsunami democràtic, la vaga laboral pels "drets i les llibertats" i els aldarulls. I el que encara està per venir... Amb una gran manifestació convocada pel pròxim 26 d'octubre. Són les 12 passades d'un dilluns complex d'octubre i Chacón es reuneix amb CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec a la seu del departament. "No hauríem de triar entre l’exercici de drets i llibertats fonamentals i la nostra prosperitat econòmica", explica poc abans de trobar-se també amb Cecot, la Cambra de Comerç de Barcelona o el Cercle d'Economia. Reunions empresarials amb sentit urgent de país i a favor del diàleg polític. 

Més info: Nota urgent: El fracàs de la política, la revolta de l'economia

La consellera Chacón creu que una cosa i l’altra són compatibles: “No triaré entre qui consideri que és igual si es perjudica l’economia o qui cregui que no passa res si es perjudiquen els drets”. La reunió amb Javier Pacheco, Camil Ros, Josep Sánchez Llibre i Josep González ha començat amb una anàlisi de tot allò què ha passat aquests dies. “Amb una setmana no s’ensorra l’economia catalana, però ho anirem observant”, afirma.

Chacón: "Amb una setmana no s'ensorra l'economia catalana... Però, és evident que els actes vandàlics no donen una bona imatge i tenen un impacte" 

En aquest sentit, Chacón admet que “és evident que els actes vandàlics no donen una bona imatge i que tenen un impacte, com passa amb moltes altres mobilitzacions a tot el món” i ha posat com a exemple les protestes dels Armilles Grogues a França. Tot i així, ha aclarit que “cal diferenciar el centre de Barcelona de la resta del territori” i “les mobilitzacions pacífiques del vandalisme: són impactes molt diferents i aquest darrer, és obvi que perjudica”. El focus principal de la Conselleria es fixa en les reserves hoteleres i el comerç: “Estem vigilant què passa”.

Quan el món no para... 

Tot i així, les reunions amb els agents econòmics s'han centrat en la causa de la vaga, les Marxes per la Llibertat i la resta de mobilitzacions. "És la societat catalana que demana diàleg i consens ja; les mobilitzacions no vénen de dalt a baix, sinó de baix a dalt", ha afirmat. Així doncs, Chacón ha defensat que tot i les protestes i les imatges de vandalisme, "el món no para", i per tant, l'economia tampoc... En aquest sentit, indica que la feina del Departament és continuar per assolir l'objectiu de posicionar Catalunya a escala internacional i promoure les inversions dins el territori.

Més info: Manifest unitari de CCOO, UGT, Pimec i Foment per l'estabilitat a Catalunya

Fira de Barcelona ja ha passat pel Departament d’Empresa i Coneixement. Al llarg del dia, també ho faran els màxims representants d’altres organismes econòmics com la Cecot que demà celebra la Nit de l'Empresari, així com la Cambra de Comerç de Barcelona i el Cercle d’Economia. A la tarda serà el torn de les entitats de comerç i, el dimarts, de Turisme de Barcelona, el Gremi d'Hotels i altres organismes del sector.

Junts, volen analitzar l'actualitat socioeconòmica, establir espais de diàleg i traçar una estratègia per seguir després dels fets de la setmana passada. Mentre que els empresaris, especialment els hotelers i comerciants, avisen que els actes vandàlics poden malmetre la imatge de Barcelona a l’exterior, la consellera insisteix de nou en la compatibilitat de “defensar els drets i les llibertats amb l’economia productiva”. Tots ells ja han rebutjat públicament la violència als carrers com a protesta a les sentències. 

Més info: Empresaris, comerciants i sindicats condemnen els incidents de Barcelona

L'inici de les reunions empresarials coincideix també amb la visita del president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a Barcelona. El cap de l'executiu ha fet un viatge sorpresa a la capital catalana. Sánchez ha fet una primera parada a la caserna de la Jefatura Superior de Policia de Catalunya situada a la Via Laietana, un dels principals escenaris dels actes vandàlics, i després també s'ha dirigit als hospitals on estan ingressats els policies ferits.

Un manifest conjunt

Tal com va apuntar VIA Empresa, sindicats i patronals han fet un manifest conjunt per a l'estabilitat politica, econòmica i social de Catalunya i han reivindicat que la política està "obligada" a trobar mecanismes per resoldre "la complexa situació " un cop acabada la via judicial. "El lideratge institucional davant aquests reptes és necessari per millorar la capacitat d'ocupació i de redistribució de la riquesa en la construcció d'una Catalunya de progrés i prosperitat", defensen. Com? Amb espais de "convivència, cohesió social, diàleg, negociació, legalitat, respecte i cooperació".

"El lideratge institucional davant aquests reptes és necessari per millorar la capacitat d'ocupació i de redistribució de la riquesa en la construcció d'una Catalunya de progrés i prosperitat"

En aquest sentit, es posa de manifest que la ciutadania necessita "normalitat institucional" per tal que es doni resposta a les desigualtats i necessitats socials, de la mateixa manera que les empreses necessiten respostes per afrontar la transformació econòmica i productiva, la digitalització, la robotització, la transició energètica o els reptes climàtics i demogràfics, entre d'altres. Sí, és una qüestió de lideratge institucional i respostes, de la política a les empreses i la ciutadania. I viceversa. Objectiu: "restaurar mecanismes de relació que puguin superar els blocs actuals". 

"Els agents socials i econòmics ens comprometem inequívocament amb el desenvolupament de Catalunya, reforçant els espais de concertació social, l'Acord interprofessional de Catalunya, el Consell de Relacions Laborals, el Consell Rector de la Formació Professional i el Pacte Nacional per a la Indústria, que són, entre d'altres, instruments de vertebració democràtica de les relacions laborals, socials i econòmiques del país", conclouen en el manifest conjunt.  

El president de Pimec, Josep González, ha demanat a tots dos governs que no facin "declaracions pensant en els mitjans", ja que entén que "aquestes coses a vegades es fan pels corredors, i no es fan en públic". Alhora, González ha apuntat que el dany econòmic dels aldarulls és "relatiu" i s'ha mostrat sobretot preocupat per l'impacte negatiu sobre la imatge de Barcelona com a "ciutat inestable" a l'exterior. De moment, l'Ajuntament de Barcelona ha xifrat en 2,7 milions d'euros les destrosses del mobiliari de la via pública com ara el trencament de llambordes. 

Ros: "Una vaga no és una costellada, ni una festa, el principi de la vaga és que perds el salari del dia"

En aquest sentit, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha demanat "sentit d'Estat" als polítics en un esmorzar al Fòrum Europa Tribuna celebrat aquest dilluns. "Que es reuneixin i que no ho expliquin a ningú, menys declaracions, menys cartes i més reunions", ha etzibat. El líder sindical ha lamentat les sentències i especialment la condemna de 12 anys per l'exconsellera Dolors Bassa que era antiga companya seva al sindicat. Ros veu riscos d'afectació de l'economia si es "cronifiquen" els "actes violents" però no si es produeixen mobilitzacions i alerta que "una vaga no és una costellada, ni una festa, el principi de la vaga és que perds el salari del dia". 

Objectiu: aturar la violència

Tot i que el Cercle d'Economia no té com a prioritat opinar sobre l'actualitat més immediata, ha condemnat "sense ambigüitats i sense gradacions" aquest dilluns la violència viscuda als carrers de Barcelona i Catalunya. "Cal treballar de forma coordinada amb un objectiu: desterrar els actes violents dels nostres pobles i ciutats. No centrar-s’hi seria una greu irresponsabilitat, impròpia d’una democràcia liberal europea", ha alertat. De nou, l'hora de fer política en majúscules de la mà de la Generalitat, el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona. Sense interessos partidistes. 

Cercle d'Economia: "Ara la urgència política és una altra. Cal aturar la violència. Perquè a través de la violència és impossible que creixi res i la violència impossibilita poder compartir una taula de negociació"

"Arribarà el moment de demanar responsabilitats i de formular i defensar propostes per solucionar una crisi que té una arrel política indiscutible. Des de fa temps, el Cercle planteja alternatives sobre un encaix de Catalunya amb el conjunt d’Espanya que reforcin l’autogovern i millorin el seu model de finançament. Però, ara la urgència política és una altra. Ara cal aturar la violència. Perquè a través de la violència és impossible que creixi res i la violència impossibilita poder compartir una taula de negociació. No és el problema d’unes eleccions ni d’un govern. Ens estem jugant el futur d’una generació", insisteixen. 

Tot plegat, poques hores després que el president del Parlament, Roger Torrent, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es reunissin també amb CCOO i UGT, Pimec i Foment, així com també el Cercle d'Economia, LaFede.cat, la Taula del Tercer Sector i la FAVB per crear un espai de treball amb "una àmplia transversalitat de país" per "desescalar i posar fi a totes les violències". De nou, es busca "una solució democràtica al conflicte polític" també des dels actors institucionals, econòmics i socials. 

Ara bé, la caixa de trons s'ha destapat aquest cap de setmana ja que no es va convocar al Govern a participar en aquesta iniciativa, com tampoc a l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) o a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. El president de la Cambra, Joan Canadell, va etzibar el següent missatge a les xarxes socials: "Tenim molt clar el que no pensem fer. És una llàstima que Roger Torrent ja va dividir l'independentisme el 30G i ara que tornem a ser en un moment clau, torna a fer el mateix...". 

En aquesta mateixa línia, la vicepresidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, afegia: "Encara li dono voltes a quina pot ser la raó que grups anomenats d'esquerres com ERC, Barcelona en Comú (que es defineix com a justa, feminista, innovadora i democràtica), es trobin més a prop d'entitats com el Cercle d'Economia que no pas de la Cambra liderada per Joan Canadell. Incomprensible".

Però, això ja és política... Empresa i economia.    

Més informació
Una vaga general per a tots (però sense tots)
Diàleg i resposta unitària, empreses i agents econòmics condemnen la sentència
Les patronals impugnen la vaga general per la sentència del procés
Avui et destaquem
El més llegit