Algunes pensions pujaran un 4% pel nou càlcul de treball a temps parcial

La Seguretat Social revisarà d’ofici 8.500 prestacions de jubilació, de les quals prop de 2.200 es podrien veure incrementades

Manifestació de Barcelona convocada per UGT i CCOO per reclamar una millora de les pensions | ACN Manifestació de Barcelona convocada per UGT i CCOO per reclamar una millora de les pensions | ACN

Unes 2.200 pensions podrien veure’s incrementades al voltant d’un 4% gràcies al nou càlcul de la prestació de jubilació procedents del treball a temps parcial. Després de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) emès el passat mes de juliol, la Seguretat Social revisarà d’ofici prop de 8.500 pensions, segons ha informat el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

Més info: El TC anula la norma per calcular la pensió a temps parcial

D’aquest total, i exceptuant les 2.200 pensions que es podrien veure incrementades amb la revisió, la resta mantindrà l’import reconegut inicialment: al voltant de 3.500 no tindran increment de quantia per haver assolit inicialment el 100%, aproximadament unes 800 no pujaran perquè la parcialitat de la jornada era del 67% o superior, i prop de 2.000 no notaran pujada per percebre complement a mínims.

Les xifres s’han calculat a partir de les dades estadístiques de l’exercici 2018. Segons el Ministeri de Treball, el 24% de les persones que sol·liciten la pensió de jubilació acrediten feines a temps parcial en algun moment de la seva vida laboral.

La decisió del TC declarava inconstitucional i nul el mètode per a computar els períodes de cotització a temps parcial a efectes de determinar la quantia de la pensió de jubilació. Segons la sentència, es penalitza la forma de computar els períodes treballats parcialment, quan ja les bases de cotització que s’empren per calcular la pensió són inferiors a les que corresponen a temps complet, ja que es corresponen als salaris a temps parcial. A més, el Tribunal entén que es produeix una discriminació indirecta per sexe, ja que majoritàriament són les dones qui fan feina a temps parcial.

Més informació
Els pensionistes cobren 1,14 pensions de mitjana a Catalunya
La pensió mitjana supera per primer cop els 1.000 euros
La vuitena meravella del món de les pensions
Avui et destaquem
El més llegit