La revolució del futbol té nom de dona

El Barça femení pot fer història avui amb 98.000 localitats venudes al Camp Nou i l'inici d'una nova era

El Barça femení pot fer història avui | EP El Barça femení pot fer història avui | EP

“Estem construint la història del futbol femení”. Així de clar ho plasmen les jugadores blaugranes davant la nombrosa premsa acreditada. I no és per a menys. Avui el Barça femení viurà una autèntica festa al Camp Nou, amb més de 90.000 entrades venudes i 8.000 més per compromisos que podrien provocar un ple històric i un nou rècord mundial en un partit de futbol femení. L'enfrontament amb l'etern rival, el Real Madrid, és el gran atractiu dels quarts de final de la Champions League. I, el públic català, hi ha donat suport des d’un bon principi.

Com s’ha arribat fins aquí? Aquesta és la gran pregunta, però per a l’Elisabet Vallbona, sòcia del FCB Barcelona i tertuliana esportiva al 9TV, “el mèrit és del club que va fer molt bona feina apostant pel talent femení ja fa anys, juntament amb un grup sòlid i compacte de jugadores. A part de la fam de guanyar, que encara és vigent. Les futbolistes surten a jugar cada dia com si fos una final”. Altres mèrits, segons Vallbona, és la retransmissió televisiva que han ofert els canals generalistes, que ha arribat a moltes llars i ha ofert una gran visibilitat. Fins i tot al partit d’avui vindran seguidors de la resta de l’Estat, per tal de dir “jo hi era en aquest moment històric”.

Vallbona: “El Barça ha fet una gran feina amb l’aposta pel talent femení des de fa anys, juntament amb un grup sòlid i compacte de jugadores”

L’any passat les jugadores van guanyar el triplet, la Lliga, la Copa i la Champions. I això que comptaven amb un dels pressupostos més baixos d’Europa, amb un total de sis milions d’euros, 4,6 dels quals es van destinar a pagar els sous de les jugadores. Per exemple, el pressupost total del Barça com a entitat global del 2021 va ser de 796 milions d’euros. És a dir, el Barça femení comporta només el 0,75% del total. Jugadors del masculí com Pedri o Riqui Puig ingressen més diners anuals que tota la plantilla femenina.

Actualment i, sis jornades abans d’acabar la Lliga, ja en són les campiones. I invictes, que té mèrit, amb 136 gols a favor i 6 en contra. Per tant, hi ha algun equip similar al Barça en aquests moments? Qui li fa ombra? Segons l’experta futbolística hauríem de mirar a Europa i destacar el Paris Saint-Germain Football Club (PSG), el Wolfsburg, l’Arsenal o l’Olympic de Lió que ha guanyat 7 lligues de Champions. Pel que fa a l’Estat, equips com la Reial Societat o recentment el Reial Madrid han apostat molt pels equips femenins i es plasma en la classificació.

El talent femení

La cara més coneguda i líder de l’equip és l’actual guanyadora de la Pilota d’Or Alexia Putellas, mentre que Vallbona confessa que “no és fruit dels premis individuals, que també, sinó que ja ve d’abans”. Jugadores joves com Aitana Bonmatí també són un gran referent. “Melani Serrano és una jugadora històrica al club i és la que porta més partits jugats amb la samarreta del Barça. La complementa Marta Torrejón, que és la segona capitana i és la que més minuts ha disputat aquesta temporada. És primordial en aquest equip”, continua.

“Moltes jugadores acaben contracte aquest estiu i crec que la majoria s’haurien de renovar. Potser algun fitxatge seria bo, però la resta del bloc el mantindria igual”. Vallbona explica que per sort la professionalització ha evolucionat en el futbol femení, especialment en casos com el Barça o l’Athletic de Bilbao, on totes les jugadores poden viure de la nòmina del club. Casos com el Rayo Vallecano en són l’excepció. No és com els futbolistes masculins, però sí que poden viure bé del salari que reben.

“El Barça femení comporta només el 0,75% del pressupost total del Barça”

L’estil Barça, sempre present

Cap a on anem? En primer lloc, partim d'uns anys en què s'han pres molt bones decisions, detalla Vallbona. "Juguen al primer toc, de memòria i saben a quina posició està la seva companya en cada moment. Representen molt bé els valors del club i el que coneixem com estil Barça". A més, moltes d'elles provenen de la Masia.

Ben aviat, tal com vam detallar a VIA Empresa i remarca l'experta osonenca, la professionalització de la lliga espanyola es farà efectiva, amb unes condicions bàsiques per tal que no torni a succeir el que hem vist amb equips com el Rayo Vallecano, que no disposaven de metges i les jugadores havien de ser ateses pels equips mèdics rivals. A més, a Catalunya hi ha una forta tradició femenina amb arrels en el basquetbol, però cada vegada més neixen nous equips de futbol femení. Fins i tot en els pobles més petits per sortir al programa El Foraster.

La revolució del futbol té nom de dona i és made in Catalonia. El futur pot ser molt bo si la línia que es manté és la d'ara. Farem història.

Més informació
Futpro i el Barça femení com a punt de partida
Avui et destaquem
El més llegit