El salari de referència a l'àrea metropolitana de Barcelona s'enfila fins els 1.516 euros mensuals

L'AMB estima que les famílies destinen un 45% del pressupost a despeses relacionades amb la llar

S'obre el termini de sol·licitud d'ajuts per al pagament del lloguer per a persones d'entre 36 i 64 | iStock S'obre el termini de sol·licitud d'ajuts per al pagament del lloguer per a persones d'entre 36 i 64 | iStock

El salari de referència de l'àrea metropolitana de Barcelona puja i se situa en uns 1.516 euros mensuals de mitjana. Així ho determina el càlcul que han fet les consultores Daleph i Ksnet per a l'AMB per fer visibles les variacions dels preus dels béns i serveis que configuren la cistella de necessitats bàsiques i reflectir com afecta l'evolució de l’economia en els costos de vida de la població. L'informe detalla que les despeses relacionades amb l’habitatge, com la quota del lloguer o de la hipoteca i les factures de serveis, suposen un 45% del pressupost de necessitats bàsiques. A més, es reflecteix que el 43 % de les llars es troben per sota d'aquest pressupost.

Segons l'informe, el salari de referència mitjà a l'entorn metropolità de Barcelona va ser el 2023 de 1.516,73 euros mensuals, fet que suposa que les famílies van necessitar un 4,76% més de diners que l'any 2022 per fer front a les necessitats bàsiques de les llars. Concretament, en l'anterior any el salari de referència metropolità es va situar en 1.447,49 euros mensuals. Això s'explica per l'encariment de productes d'alimentació i de les despeses de la llar, amb una pujada del pressupost del 10% i del 8,1%, respectivament. En aquest sentit, l'any passat fer la compra va ser de mitjana 56,38 euros mensuals més car que el 2022, i pagar els subministraments bàsics de la llar va costar 19,87 euros menys cada més.

Més info: Un jove que es vulgui emancipar ha de dedicar el 80% del salari al lloguer

Les despeses associades a l'alimentació i els subministraments van representar el 34% del salari de referència. Les millores de l'habitatge o la compra d'electrodomèstics també van pujar, un 18%, fet que suposa tres punts respecte al 2022. El transport va ser més econòmic, suposant un 2% del pressupost, per la baixada del preu dels títols o la gratuïtat de Rodalies.

Llars per sota del pressupost

En l'informe d'aquest any s'ha fet una aproximació al nombre de llars de l'àmbit metropolità que es troben per sota del pressupost de necessitats bàsiques. Segons dades de les estadístiques metropolitanes sobre condicions de vida (EMCV) de l'Institut Metròpoli per als anys 2021 i 2022, al voltant del 43% de les llars de l'àrea metropolitana de Barcelona es troben per sota d'aquesta xifra.

Aquest percentatge és superior per a les llars de Barcelona, d'un 45%, i algun punt per sota per a la resta de l'àrea metropolitana. Els percentatges més alts de llars que es troben per sota del pressupost de necessitats bàsiques són els d'una persona sola amb fills a càrrec, seguit de les llars compostes per una persona sola. Aquests percentatges es redueixen considerablement amb el cas de llars de tres adults sense fills o d'una parella sense fills.

Més informació
El salari mitjà a Catalunya: 2.056 euros, però la ciutadania perd un 2,6% de poder adquisitiu
El salari del futur: més rendiment i salut emocional?
Avui et destaquem
El més llegit