Art, gaming i 'tattoos': el Saló de l'Ensenyament innova en una edició protagonitzada per la FP

L'FP creix un 10% respecte de l'edició del 2023 i la intel·ligència artificial s'obre pas en un context educatiu més creatiu i tecnològic

El Saló de l'Ensenyament acollirà més de 220 expositors | Cedida El Saló de l'Ensenyament acollirà més de 220 expositors | Cedida

“I ara, què faig?”. El Saló de l’Ensenyament estrena avui la 33a edició, que tindrà lloc al recinte firal de Montjuïc fins al 17 de març, per resoldre aquesta qüestió que es plantegen milers d’alumnes de Catalunya cada any en acabar l’ESO o el Batxillerat. Enguany, la fira posa el focus en els estudis postobligatoris de cara al curs 2024-25 amb un programa que disposa d’una reforçada presència de la Formació Professional (FP) i que pretén atraure a tota mena de joves mitjançant una agenda que sorprèn amb intel·ligència artificial, tatuatges i videojocs.

L'FP creix entre els 1,6 milions de matriculats

“En el Saló d’enguany comptem amb una oferta de Formació Professional més important que en les darreres edicions, i part d’aquesta oferta es troba relacionada amb l’àmbit de l’estètica, motiu pel qual duu a terme tallers i exhibicions d’aquest tipus”, apunta a VIA Empresa la directora del Saló de l’Ensenyament, Laura Pararols, qui, d’altra banda, destaca la presència dels videojocs arran de l’auge de graus universitaris dedicats a aquest àmbit. Així, l'FP guanya presència en un context en què, entre els 1,6 milions d’alumnes matriculats en el curs actual, només ha incrementat alumnes aquesta -8.300, concretament-, a diferència de les etapes inicials com ho són infantil, primària, ESO i Batxillerat.

Pararols: "La IA és una realitat i ha vingut per ajudar a l’alumnat”

Segons apunta Pararols, l'FP ha crescut un 10% en comparació a l’edició del 2023 i ha guanyat un cert protagonisme “malgrat que l’oferta dels graus universitaris sempre té més pes en el Saló”. En aquest sentit, les 12 universitats públiques i privades de Catalunya hi participaran, juntament amb l’oferta internacional, encarregada d’expandir la fira. “Els graus universitaris que pertanyen a branques de ciències són especialment demandats, així com les enginyeries, que enguany presenten nous graus”, comenta la directora del Saló, posant èmfasi en “la força amb què està entrant la intel·ligència artificial”: “Molts centres s’han plantejat seriosament introduir la IA perquè és una realitat i ha vingut per ajudar a l’alumnat”.

Per tant, la intel·ligència artificial serà una de les temàtiques principals del Saló, així com per als més de 220 expositors participants i les 170 activitats d’orientació acadèmica i professional que es duran a terme de la mà d’experts: destaquen unes 60 xerrades adreçades a l’alumnat i les famílies sobre les vies d’accés als cicles formatius i a la universitat, 12 tallers experiencials per a famílies i més de 80 visites guiades pel saló a càrrec d’orientadors. 

Més info: El Saló de l'Ensenyament 2024 augmenta l'oferta educativa i els serveis d'orientació

“Un altre tema a tenir en compte en relació amb els graus universitaris és la incorporació de la menció dual, que permet desenvolupar les competències pròpies del grau en un entorn professional mitjançant la realització de pràctiques en empreses”, destaca Pararols. Es tracta d’una iniciativa que atrau bona part de l'alumnat que decideix obrir-se a noves experiències, com també ho és marxar a formar-se a l’estranger. Per aquest motiu, al saló es podrà trobar oferta formativa de països com ara Alemanya, Regne Unit, França, la Xina, Itàlia, Irlanda, Suïssa, Luxemburg, Malta, Eslovàquia o Lituània, entre d’altres.

En aquesta línia, els estudis d’altres llengües també van a l’alça, i el Saló dels Idiomes esdevindrà un espai que aglutinarà tota l’oferta del sector, aplegant empreses que ofereixen des de cursos d’idiomes fins a estades a l’estranger. Així i tot, els idiomes no seran els únics estudis complementaris que formaran part del Saló: hi haurà des d’autoescoles fins a escoles d’auxiliars de vol, passant per cursos relacionats amb l’àmbit cultural, la comunicació o el lleure.

Salut mental, oci i esport

Més enllà de l’oferta formativa, el Saló de l’Ensenyament ha fet una ferma aposta en el benestar dels joves, tenint en compte el context de “menys exposició a la paraula verbal i una major ansietat social entre les noves generacions”, tal com el defineix la consultora de recursos humans i coach executiu, Aida Jurado, en aquest article. Per aquest motiu, el recinte firal de Montjuïc comptarà amb un espai dedicat a les consultes individuals on psicòlegs i psicopedagogs experts en orientació assessoraran de forma personalitzada els joves, i es calcula que donaran servei a més de 1.200 persones.

Partit de bàsquet 3x3 celebrat en l'edició anterior del Saló | Cedida
Partit de bàsquet 3x3 celebrat en l'edició anterior del Saló | Cedida

D’altra banda, pel que fa a l’oci, que també juga un paper molt rellevant en l’esdeveniment, preveu diverses activitats esportives com ara el Campionat de Catalunya Universitari de 3x3 de Bàsquet, partits de pickleball, partides simultànies d’escacs, escalada en rocòdrom o entrenament de piragüisme amb caiac ergòmetre. El Saló, a més, inclou activitats lúdiques com les de l’espai d’Adolescents.cat, on es faran sessions de DJ, sortejos, concursos, entrevistes i programes en directe, i comptarà amb les actuacions de Buhos, Ginestà, Sexenni, Mama Dousha Pelat & Pelut

Més informació
Barcelona ofereix assessorament acadèmic i laboral al Saló de l’Ensenyament
L’altre programa del Saló de l’Ensenyament: tallers, esports i música
El Saló de l’Ensenyament: novetats, oferta formativa i serveis d’orientació
Avui et destaquem
El més llegit