Salut i sanitat, el sector on més creix el salari

Segons un estudi d'Infojobs i Esade, el salari mitjà anual publicat al portal laboral durant el 2021 és de 24.555 euros

A sanitat, destaca l'alta demanda d'infermeria i també les importants pujades de medicina general i psicologia | iStock A sanitat, destaca l'alta demanda d'infermeria i també les importants pujades de medicina general i psicologia | iStock

InfoJobs va registrar més de 2,2 milions de vacants el 2021, 744.263 més que en el 2020. El creixement, per tant, és del 49%, reflex de la reactivació de la ocupació, "progressiva, però sostinguda, i més intensa que la recuperació de la economia nacional", especifiquen des de la companyia. Aquesta ha estat una de les principals conclusions extretes per la plataforma líder en ocupació a Espanya durant la presentació de l'informe Infojobs-Esade 2021: Estado del mercado laboral en España

Gemma Sorigué, directora general d'InfoJobs, ha assenyalat: “estem en un moment de canvi. És l'hora d'assumir reptes globals per a adaptar-nos als nous temps, també des de l'ocupació. En aquest sentit, la sostenibilitat serà un fil conductor en els pròxims anys. I parlar d'ocupació sostenible és parlar de treball de qualitat”.

Un dels principals focus de l'estudi és el salari. Durant el 2021, el salari brut mitjà publicat a les ofertes d'Infojobs va ser de 24.555 euros. Aquesta xifra suposa un descens d'un 2,5% respecte a 2020, però es manté un 2,3% per sobre dels 24.003 euros de l'any 2019. Segons indica la companyia, "aquesta evolució durant els últims dos anys no pot deslligar-se dels efectes de la crisi sanitària sobre l'oferta d'ocupació".  De totes maneres, segons les dades de l'INE del tercer trimestre de 2021, el cost salarial total a Espanya era de 23.428 euros anuals, la qual cosa indica que el salari mitjà d'InfoJobs és un 5% major que la mitjana nacional.

Les restriccions econòmiques del 2020 van suposar la paralització de dotzenes de sectors econòmics durant mesos. En aquest sentit, el 2021 ha estat un any marcat per la reobertura de l'economia i el creixement de l'ocupació, la qual cosa ha permès que augmentin les contractacions i la mobilització de mercats laborals castigats. Uns certs sectors i llocs específics de baixa qualificació i situats en un rang salarial inferior han resorgit i han donat lloc a moltes més ofertes laborals, fet que ha impulsat a la baixa la mitjana retributiva oferta. 

Per sectors, les vacants d'Informàtica i telecomunicacions són les que tenen el salari brut mitjana més alta: 31.898€. D'altra banda, els sectors que més han vist incrementat el salari ofert respecte a 2020 tenen molt a veure amb l'emergència sanitària: sanitat i salut d'una banda i el sector farmacèutic per una altra. A sanitat, destaca l'alta demanda d'infermeria, medicina general i psicologia. Totes aquestes posicions han contribuït a aquest ascens de la mitjana salarial en més de 1.000 euros respecte a 2020.

En canvi, el sector que ha experimentat una caiguda major ha estat el de l'educació i formació. Malgrat la mala notícia, aquest fenomen té una explicació vinculada amb la pandèmia. Controlada la situació sanitària en l'entorn educatiu, la necessitat crítica de contractacions ha disminuït, la qual cosa ha repercutit en un descens dels salaris i una reducció de vacants.

Més informació
Els perfils laborals més demandats a Catalunya
Els treballadors catalans pateixen un 15,18% més d'accidents laborals
Sostenibilitat i digitalització a les empreses: hi ha inversió però falten perfils professionals
Avui et destaquem
El més llegit