Scholz aposta per un gasoducte que uneixi Espanya i Portugal amb la resta d'Europa

El govern espanyol celebra la proposta i remarca que l'Estat "ha mostrat sempre la seva disponibilitat"

El canceller alemany, Olaf Scholz, durant una compareixença | ACN El canceller alemany, Olaf Scholz, durant una compareixença | ACN

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha proposat la construcció d'un gasoducte que comuniqui Portugal amb l'Europa central, i que travessi Espanya i França. En roda de premsa ha insistit que cal buscar alternatives "a llarg termini" per tal d'evitar la dependència del gas rus i ha assegurat que ja ha parlat d'aquesta qüestió amb Portugal, Espanya i França, així com amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. "Aquest gasoducte alleujaria enormement la situació de subministrament actual", ha subratllat. Tot i això, el canceller alemany no s'ha referit directament al MidCat. Aquest projecte fa anys que està paralitzat, i de fet encara queden per construir més de 200 km de connexions entre Catalunya –concretament, Hostalric- i Barbairan -a França-.

Per part del govern espanyol han celebrat l'aposta d'Alemanya i han remarcat que Espanya "ha mostrat sempre la seva disponibilitat" i ha "reivindicat una major connexió". "La integració de les polítiques energètiques europees té grans avantatges per a tots i requereix una major i millor coordinació de les nostres infraestructures", han assegurat fonts de la Moncloa, que han afegit que cal una major implicació de la Comissió i el Consell.

Segons consideren, les interconnexions "no poden quedar com un assumpte bilateral", i creuen que si s'hi impliquen més aquests dos òrgans ajudaran a agilitzar les inversions i a complir amb els objectius d'interconnexió a 2020 (del 10%) i a 2030 (del 15%).

Finalment, la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha celebrat la proposta del canceller alemany, Olaf Scholz, per construir un gasoducte que comuniqui Portugal amb l'Europa central, i que travessi Espanya i França. Tot i que Scholz no ha mencionat explícitament el MidCat, un megaprojecte d'interconnexió gasística que passaria per Catalunya, Alsina ha apostat per aquesta infraestructura que també compta ara amb el suport del govern espanyol. "Vam ser els primers a reclamar el rellançament del MidCat", diu la titular d'Acció Exterior. 

Més informació
Els protagonistes del MidCat, la infraestructura que ha tornat del coma profund
MIDCAT, clau contra la dependència energètica de Rússia
Avui et destaquem
El més llegit