
El sector de l’auditoria veu amb preocupació el canvi de rumb que pot prendre la UE amb el paquet legislatiu Òmnibus que afectarà l’abast de la CSRD (Directiva sobre informació corporativa en matèria de sostenibilitat) i que suposarà que el 99% de les empreses no estiguin obligades a reportar les seves pràctiques de sostenibilitat. Això, sumat a la incertesa que existeix entorn de l'aprovació en 2025 del Projecte de Llei que ha de transposar la Directiva d'informació corporativa de sostenibilitat (CSRD), ha portat al Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC) a fer una crida, en el marc del 35è Fòrum de l’Auditoria, en defensa dels valors en matèria de sostenibilitat.
En aquest sentit, Joan Vall, president del CCJCC, ha expressat la voluntat del CCJCC de mantenir l'impuls de la sostenibilitat i les polítiques ESG: “creiem que la proposta Òmnibus, atès que redueix l'àmbit d'aplicació del reporting i verificació dels criteris ESG inicialment previst en la CSRD, ha de revisar-se i tornar a l'àmbit inicialment previst”. Vall ha afegit que “és totalment inadequat entendre la transparència com una càrrega administrativa per a les empreses i els auditors i auditores, com a agents impulsors de la transparència, tenim un paper clau en la defensa i promoció de la veracitat de les informacions financeres i no financeres, d’enorme importància per a la nostra societat”.
Joan Vall: “És totalment inadequat entendre la transparència com una càrrega administrativa per a les empreses"
Davant d’un públic amb més de 1.000 professionals del sector, s’ha volgut deixar palès que la demora en les obligacions de reporting en ESG, podrien comprometre l’assoliment dels reptes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU pel 2030 i s’ha volgut conscienciar en la necessitat de no retrocedir respecte el nivell d’aplicació actual de l’EINF (Estat d'Informació No Financera). De la mateixa manera, també s’ha instat a seguir treballant en la promoció de la voluntarietat en l’aplicació dels compromisos ESG per part de les empreses i altres organitzacions, així com a seguir impulsant la formació dels professionals especialitzats en l’àmbit de la sostenibilitat.
El president de l'Instituto de Censores Jurados de Cuentas de España, Víctor Alió, ha alertat de l'error que suposa la recent proposta del Govern d'incrementar els límits de les auditories obligatòries ja que “aquest canvi generarà un increment de l'economia submergida i problemes per als accionistes minoritaris. Lluny de suposar una reducció de les càrregues administratives per a les empreses, suposarà un minvament en els drets dels diferents col·lectius que treballen amb elles”.
“A escala europea, seguim amb una certa preocupació l'evolució de la proposta Òmnibus. Creiem que és prioritari que no es produeixin retrocessos respecte al marc legal anterior a la CSRD i que s'ha de preservar el paper que l'emissió i la verificació dels Estats d'Informació No Financera està tenint al nostre país. Valorem positivament la seva primera part, la que es coneix com a “stop the clock”, que crec que en el cas dels països com Espanya, que anem amb retard en l'aprovació, ens ajudarà a implementar-la amb menys tensions. Però ens preocupa molt la confusió que s'està generant, amb tota mena de propostes, i que fa molt difícil, després d'una dècada treballant en aquest tema, entendre on estem”, ha explicat Alió.
Innovació i talent en un món canviant
Sota el lema Innovació i talent en un món canviant, el Fòrum de l’Auditoria, la trobada professional organitzada pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC) i que compta amb la participació de l’Instituto de Censores Jurados de Cuentas de España (ICJCE), aborda en aquesta edició els reptes del sector com l’aplicació de la IA o la captació de talent amb la participació de representats de les big four i experts d’entitats com el Barcelona Supercomputing Center.
Es tracta d’una de les grans cites del sector i enguany se celebra l’efemèride dels 35 anys de trajectòria ininterrompuda, sempre vinculada a Sitges, com així ho ha volgut destacar l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, present a la inauguració del Fòrum: "Sitges sempre ha estat una vila oberta al coneixement, al debat i a la modernitat, i per això estem especialment orgullosos de ser la vostra seu habitual. Aquesta vinculació amb el Fòrum forma part de l’esperit d’una vila que aposta pel talent, la qualitat, la innovació i la projecció internacional. Sitges sempre serà casa vostra, perquè compartim valors i compartim la voluntat de créixer i de fer-ho junts", ha ressaltat l'alcaldessa.