El sector immobiliari en alerta: caiguda d'operacions i preus per la inflació i els tipus d'interès

El president de l'associació estatal d'agents immobiliaris anticipa una disminució de les transaccions de fins al 30%

El mercat immobiliari, en alerta | iStock El mercat immobiliari, en alerta | iStock

El president de les associacions d'agents de la propietat immobiliària d'Espanya i Catalunya (ANAI i AIC, respectivament), Vicenç Hernández, preveu una caiguda moderada dels preus i les operacions de compravenda d'habitatges a mitjà termini. Segons ha explicat en la presentació d'Enlace, una consultora pensada per unir tecnologia i béns immobles, el retrocés de les transaccions pot arribar al 25-30%. "Hi ha una desacceleració de la pujada. Si continuem així, i cauen les inversions i les operacions, irremeiablement el preu haurà de caure", ha detallat. Tal com ha dit, la caiguda dels preus no serà "forta" i rondarà el 5%. Entre els motius d'aquesta moderació hi ha la inflació i la sobtada pujada dels tipus d'interès del BCE.

"No cal ser vident per veure que una pujada dels tipus d'interès té una repercussió molt forta. En aquest sector hi ha una correlació molt forta entre tres variables: tipus d'interès, rendibilitat dels fons sobirans i la inflació. Aquestes tres dades, el que ens donen a entendre a partir del segon semestre de l'any passat és que cauria el nombre d'operacions", ha ressaltat Hernández. A parer seu, la "sorpresa" del sector és la "resistència" dels preus dels immobles. Tal com apunta l'expert immobiliari, encara no s'ha registrat una dada negativa de preus, però sí una moderació clara en les pujades.

Noves tecnologies al sector immobiliari

Enlace, una firma nascuda de la mà de quatre empresaris del negoci immobiliari de Barcelona, s'ha presentat amb l'objectiu d'unir aquest sector amb el de la tecnologia. La nova empresa, que tindrà la seu a la capital catalana, vol assessorar firmes del sector proptech, aplica innovacions digitals i de big data al sector de la propietat urbana. "La immobiliària tradicional no tindrà futur en aquest mercat tan canviant sense l'aplicació de les millores tecnològiques que anomenem proptech", destaca el gerent d'Ollé Bertran Holding, Marc Ollé.

La caiguda dels preus no serà "forta" i rondarà el 5%. Entre els motius d'aquesta moderació hi ha la inflació i la sobtada pujada dels tipus d'interès del BCE

En aquest sentit, Hernández apunta que encara no hi ha una "convergència" entre les empreses "tradicionals" del sector immobiliari i les empreses emergents del sector fintech o proptech que han aparegut recentment a la capital catalana. Per unir aquest món, els creadors d'Enlace volen crear un despatx amb funcions d'assessorament, consultoria i inversió.

Més info: El sector immobiliari es prepara per una caiguda de les operacions del 20%

Sense donar xifres concretes de la inversió que preparen per als anys vinents, els creadors de la firma apunten que ja han contactat una desena d'empreses. A cinc anys vista, aspiren a "enllaçar" un centenar de companyies, tant del sector tradicional com del de la innovació. Pel que fa a plantilla, la componen els quatre socis -Vicenç Hernández Reche, Francesc Salas, Marc Ollé i Sergi Brun- i dos ajudants. A curt termini esperen formar un equip de fins a una desena de persones.

Més informació
L’escenari immobiliari pel 2023: moderació, contenció, però sense grans caigudes
Barcelona tancarà el 2022 amb una inversió de 3.600 MEUR al sector immobiliari
Avui et destaquem
El més llegit