
Catalunya confirma el seu pes com a ecosistema d'innovació en salut i ja concentra 386 empreses dedicades al sector de la salut digital, un 16,6% més que el 2024. Així ho acredita el darrer estudi de l'agència per la competitivitat de l’empresa (Acció) del Departament d'Empresa i Treball, segons el qual la indústria concentra una facturació agregada de 633 milions d'euros, un 6,9% més que el 2024, i dona feina a 5.302 persones (+10,2%).
En la línia de l'economia catalana en conjunt, les pimes dominen el sector de la salut digital, representant el 92,5% del total de les empreses que el conformen. On sí que es diferencia el sector és en el gran pes que representen les startups, que són més del 55% del total. No en va, la salut és un dels sectors més destacats dins de l'ecosistema de les empreses emergents, juntament amb els viatges i el financer. Aquesta preponderància defineix en bona part la joventut que caracteritza el sector, atès que el 63% de les companyies no arriben a la dècada d'existència.
Pel que fa a la facturació, les empreses que generen més d'un milió d'euros representen gairebé el 27% del total de l'ecosistema, però aquelles que superen els 10 milions són només el 3,1%. Un altre aspecte econòmic destacable és el baix percentatge d'empreses exportadores: només el 15,5% ven els seus productes a l'estranger.
D'entre les diverses especialitzacions en què treballen les companyies de l'ecosistema, el desenvolupament d'eines clíniques és el més popular, amb un 17,9% del total d'empreses. Les teràpies digitals són el segon segment més treballat, amb el 13% del total, mentre que els diagnòstics són tercers, amb un 9,8%. Dins d'aquestes especialitzacions, el paper de la tecnologia és cabdal, especialment el de la intel·ligència artificial, una innovació que ja empren el 41,5% de les empreses del sector. Altres tècniques que comencen a despuntar són les tecnologies immersives (6%) i la robòtica mèdica (3,1%).
El desenvolupament d'eines clíniques, les teràpies digitals i els diagnòstics són les principals especialitzacions de les empreses de salut digital de Catalunya
Per altra banda, una de les particularitats de l'ecosistema català és el seu enfocament a donar solució a les necessitats de diferents segments poblacionals. Així, a Catalunya hi trobem 24 empreses dedicades a desenvolupar tecnologies específiques per a la salut de la dona, com The Blue Box o LactApp; 25 empreses especialitzades en la salut de la gent gran, com poden ser SeniorDomo o HumanITCare, i 31 empreses centrades en la pediatria, com ara NeurekaLab, Nixi for Children o The Smart Lollipop.
Un sector internacional concentrat a Barcelona
Territorialment, l'àrea metropolitana de Barcelona concentra el 81,1% de les empreses del sector, i només Barcelona capital ja n'agrupa el 68,1% (263 companyies). Les següents ciutats amb un nombre més elevat d'empreses especialitzades en salut digital són Sant Cugat del Vallès (18), Girona (7) i Badalona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Mataró, Sabadell i Terrassa, amb cinc cadascuna.
Un factor destacat dins de l'informe és la presència a Catalunya de líders mundials de la salut digital. De les 20 empreses amb més inversió internacional dins del sector, la meitat tenen oficines o laboratoris al Principat: AstraZeneca, Bayer, Cisco, DXC Technology, Fujitsu, GE HealthCare, Johnson&Johnson, Oracle, Philips, Siemens Healthineers i Teladoc Health. De fet, Catalunya és la segona regió del món en capital invertit en projectes de salut, només per darrere de MAssachusetts, i la cinquena en captació de projectes. A escala estatal, el Principat concentra ell 55% dels projectes i el 69% del capital invertit i dels llocs de treball generats.