• Economia
  • Selecció de personal via 'webcam'

Selecció de personal via 'webcam'

Ventrevista proposa passar el primer filtre de les entrevistes de treball a través d'un innovador sistema d'entrevites online que permet estalviar en temps i diners

    Martín Dilucca i Remigio Allegrozzi, fundadors de Vempresa
    Martín Dilucca i Remigio Allegrozzi, fundadors de Vempresa
    27 d'Agost de 2013
    A l'agenda d'un director de recursos humans no hi poden faltar forats reservats per desenes d'entrevistes de treball que l'obliguen a aturar la seva activitat habitual per una feina de la que, probablement, en traurà poc rendiment en relació a la inversió de temps. Aquesta va ser la problemàtica on Remigio Allegrozzi i Martín Dilucca hi van veure una oportunitat de negoci. "A l'acabar un màster a EADA vam veure com tothom es llançava a busca treball i ho feien amb moltes quedades, reunions i xerrades per Skype, i vèiem que no era un procés àgil i, molt menys, efectiu", explica Allegrozzi. La proposta dels emprenedors es diu Ventrevista, i asseguren que suposa un estalvi del 70% del temps dedicat als processos de selecció i un 50% de les despeses econòmiques.

    El seu producte està dirigit a empreses i tracta de ser el més senzill possible. "El nostre client entre a la pàgina web on pot escollir entre una sèrie de preguntes o crear-ne de noves per generar un qüestionari, que es transforma en l'enllaç que acaben rebent els candidats", explica Allegrozzi.

    Llibertat d'horaris
    La clau del projecte és la flexibilitat que ofereix tant al director de recursos humans com als entrevistats. "Els processos convencionals suposen un gran esforç; crear l'oferta en un portal de feina, enllaçar l'oferta a les xarxes socials i gestionar els milers de currículums que arriben; a més, cal bloquejar l'agenda de tots els candidats als que es vol entrevistar", descriu Allegrozzi.

    Amb aquest sistema, l'agenda perd importància, ja que l'entrevista es pot dur a terme en qualsevolmoment. "L'entrevistat només necessita fer clic a l'enllaç quan es senti preparat, es registra, es prepara i comença l'entrevista real via webcam quan vulgui".

    Buscar la comoditat
    Sens dubte, el sistema afavoreix al reclutador, però pot ser fred pels entrevistats que es troben parlant davant una pantalla. El cofundador de Ventrevista reconeix que no tothom es pot sentir còmode amb aquest tipus d'entrevista i explica com estan treballant per millorar aquest aspecte. "Un dels nostres clients ens va demanar que preguntéssim als entrevistats com valoraven l'experiència, i vam trobar que molts dels candidats es posaven especialment nerviosos, així que hem desenvolupat el producte per afavorir la comoditat; a l'inici del vídeo donem una sèrie de recomanacions sobre vestuari i situació, fem un test de so i imatge, creem una pregunta de prova que l'entrevistat pot repetir i revisionar i, finalment, es fa l'entrevista final en el moment que es vulgui".

    Gestionar les entrevistes 
    Pel responsable de recursos humans, la primera avantatge sobre els processos habituals és que no necessita veure les entrevistes en la seva totalitat si el candidat no l'interessa. El reclutador rep al seu correu les alertes a mesura que van arribant les entrevistes i les pot visionar quan li vagi millor. Un cop té el gruix de vídeos, pot visionar-los per preguntes, puntuar-los per crear una valoració dels candidats, incloure comentaris i compartir-ho amb altres directius de l'empresa per a que diguin la seva.

    Malgrat la bona resposta al producte i les comoditats evidents, Allegrozzi considera que Ventrevista no ha arribat per substituir les entrevistes de treball tradicionals, i limita el seu us a les primeres fases del procés: "l'objectiu és facilitar la primera selecció de candidats per acabar entrevistant només a aquells que realment agraden".

    Habilitats amb el vídeo
    En els seus primers mesos d'existència, Ventrevista ja ha aconseguit 50 clients a l'estat i 160 a Colòmbia, Argentina, Mèxic i Alemanya, però Allegrozzi considera que el projecte no tindria cap sentit sense l'ús cada cop més habitual del vídeo. "La gent ja hi està habituada, ja sigui per fer videocurrículums, per parlar per Skype o per altres qüestions; avui la webcam ja és una part més de l'ordinador", conclou.