El sindicat de guionistes dels Estats Units acorda posar fi a la vaga

L'acord aconseguit amb els estudis de Hollywood encara ha de ser ratificat pels membres del WGA en una votació

La vaga d'actors a Hollywood se suma a l'atur de guionistes i col·lapsa totalment la indústria | EP La vaga d'actors a Hollywood se suma a l'atur de guionistes i col·lapsa totalment la indústria | EP

El Sindicat de Guionistes dels Estats Units (WGA) ha acordat posar fi a la vaga contra els estudis de Hollywood, que ha paralitzat les produccions de gran part de la indústria cinematogràfica del país durant cinc mesos. "(El sindicat) va votar a favor d'aixecar l'ordre de restricció i posar fi a la vaga a partir (...) del dimecres 27 de setembre. Això permet als guionistes tornar al treball durant el procés de ratificació, però no afecta al dret dels membres a prendre una decisió final sobre l'aprovació del contracte", ha publicat el WGA en un comunicat.

La votació es produirà entre el 2 i el 9 d'octubre, després que tant la Junta Sindicat de Guionistes dels Estats Units de l'Oest (WGAW) com el Consell del Sindicat de Guionistes dels Estats Units de l'Est (WGAE) coincidissin en recomanar l'acord aconseguit amb els estudis. La WGA es va declarar en vaga el 2 de maig i l'atur laboral ha assolit el seu dia 145 aquest dissabte, situant-lo a dues setmanes de la vaga més llarga en la història del sindicat, que va durar 154 dies el 1988. Per la seva banda, el Sindicat d'Actors dels Estats Units (SAG-AFTRA) es va unir a la vaga el 14 de juliol en solidaritat amb els guionistes.

Entre les principals millores hi ha l'increment dels salaris de l'Acord Bàsic Mínim o l'increment de la cotització per l'assegurança de salut i de pensions

Entre les principals millores, segons un document publicat per la pròpia WGA, són l'increment dels salaris de l'Acord Bàsic Mínim (MBA, el conveni col·lectiu que cobreix els beneficis, drets i proteccions per a la major part del treball dut a terme pels membres de la WGA) o l'increment de la cotització per l'assegurança de salut i de pensions. Respecte a la Intel·ligència Artificial (IA), aquesta no podrà ser utilitzada per escriure ni reescriure material, i no podrà ser utilitzada per perjudicar els drets de l'escriptor, que sí podrà utilitzar la IA amb el consentiment de l'empresa, que no podrà obligar a fer-la servir. A més, els guions no podran ser utilitzats per entrenar als diferents sistemes d'Intel·ligència Artificial.

Més informació
5 claus per entendre la vaga a Hollywood (i com pot afectar Catalunya)
Avui et destaquem
El més llegit