• Economia
  • Els sindicats es mobilitzaran per la negativa patronal a la revisió salarial

Els sindicats es mobilitzaran per la negativa patronal a la revisió salarial

Comissions Obreres i UGT anuncien el trencament de les negociacions amb la CEOE de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva

La manifestiació del Primer de Maig a Barcelona | ACN
La manifestiació del Primer de Maig a Barcelona | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
05 de Maig de 2022

Els sindicats i la patronal donen per tancades les negociacions de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva. Els representants dels treballadors denuncien "diferències insalvables" amb els empresaris per la clàusula de revisió salarial que ComissionsObreres i UGT reclamen davant l'espiral inflacionista i l'augment dels marges de benefici a l'Estat.

 

Ambdues federacions sindicals, així, donen per tancades les converses per a uns dels apartats clau del pacte de rendes. Mentre que la Unió General de Treballadors considera que "encara queden altres temes per negociar" i romandrà a la taula, Comissions Obreres reitera que "la mobilització i el conflicte seran inevitables" davant una inflexibilitat dels empresaris que "frena la negociació col·lectiva".

Els sindicats prometen mobilitzacions davant el trencament de les negociacions del pacte de rendes

Les demandes dels sindicats passaven per una pujada del 35% dels salaris per enguany, a més de la inclusió de clàusules de revisió salarial davant la tendència alcista dels preus de consum. Com ja va posar sobre la taula el secretari general de CCOO a Catalunya Javier Pacheco durant la mobilització del Primer de Maig a Barcelona, l'augment plantejat és "moderat" i compta amb l'estabilització d'una inflació que ja arriba al 8,4%. Ambdós sindicats, a més, reclamen recuperar la universalitat de les clàusules de revisió salarial.

 

En un comunicat emès aquest dijous, Comissions Obreres considera aquesta clàusula "fonamental", mentre que acusa els empresaris de mantenir els seus marges i "no contemplar la possibilitat" d'aquest canvi normatiu. Així, el sindicat majoritari a Catalunya preveu una activitat sindical "més intensa" en les taules de negociacions sectorials i d'empresa, davant l'immobilisme de la CEOE en una de les seves reclamacions centrals.

La Unió General de Treballadors, per la seva banda, no considera que les negociacions estiguin trencades, sinó "parades". El segon sindicat del país espera reprendre la taula abans que acabi l'any, amb una postura subjecta a la conjuntura específica. Fins llavors, segons l'organització, continuaran amb la negociació de convenis de sector i empresarials.

Lluny a la taula...

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials coincideix amb els sindicats que "les posicions romanen molt allunyades entre les parts". Tot i que els empresaris consideren que el pacte "no sembla possible en aquests moments", el president de la patronal, Antonio Garamendi, assegura que "La CEOE no s'aixeca ni trenca mai res", tot i que rebutja la proposta dels sindicats com a "no negociables".

Garamendi: "La CEOE no s'aixeca de cap taula, però la proposta no és negociable"

Tot i que els sindicats no demanen un augment dels salaris al mateix ritme que el que marca l'IPC, Garamendi afirma no compartir la posició dels treballadors d'"indexar absolutament tota la inflació als salaris". La proposta de la CEOE frenava en un augment progressiu dels salaris del 8% entre enguany i 2024, sense revisió salarial. La pujada dels preus per al primer any oferta pels empresaris, segons han comunicat, es mou en els mateixos números que la dels sindicats, un 3,5% el 2022, tot i que es redueix en els següents exercicis. Els empresaris sustenten el seu no a la clàusula de revisió salarial perquè "una revisió a l'alça dels salaris molt elevada podria desembocar en efectes de segona onada"

...I lluny dels preus

Els salaris subjectes a conveni han augmentat durant el primer mes de 2022 un 2,01%, unes dècimes per sobre de l'inici de 2021, però molt lluny de l'Índex de Preus de Consum. La pujada de sous s'ha quedat també lluny de la pactada entre sindicats i Govern central per a l'SMI el 2022, que marcava una acceleració del 3,6%.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball   del Govern de l'Estat, YolandaDíaz, ha demanat "corresponsabilitat" a aquelles empreses que registren "suculents beneficis". La ministra avisa els empresaris que "no hi ha marge per baixar o moderar els salaris" en la situació d'incertesa que pateixen els treballadors, tot i que no es mostra gaire optimista per un pacte que considera "complex".