Tarragona produeix el 87% de la síndria que es conrea al territori català | Pixabay
Tarragona produeix el 87% de la síndria que es conrea al territori català | Pixabay

Síndria, fruita de km 0 contra la calor

Tot i que Almeria és la zona principal de conreu d'aquest producte d'estiu, Tarragona i el País Valencià n'ofereixen de proximitat

Quan arriba la calor, la síndria és una de les fruites predilectes. Només té un petit inconvenient: a vegades, encabir-la a la nevera és missió impossible! Es tracta d'una fruita composta en més d'un 90% d'aigua, per això ve tant de gust durant l'estiu, i la podem trobar sota el nom de síndria, albudeca o bé meló d'Alger, de moro o de roig, segons la zona. El seu origen, teoritzen els experts, és la zona tropical i subtropical de l'Àfrica, però el seu conreu s'ha estès arreu del món. A Catalunya, també, per això podem consumir síndria de km 0.

Tot i que al mercat es troben una gran quantitat de varietats, el consumidor habitual en diferenciava dos tipus fins fa poc: la de color verd fosc i la ratllada. Més recentment s'hi ha sumat la que no té llavors, creada especialment per la comoditat de menjar els talls de síndria sense haver de treure-les. Segons la varietat, el seu color interior pot tendir de groguenc a vermell intens, i anar dels 2 kg superar els 9 kg de pes.

Tarragona, bressol de la síndria catalana

En producció de síndria, l'Estat espanyol torna a fer gala del seu títol de ser l'horta del continent. Aglutina el 34,61% del total amb 1.113,19 milers de kg i un 72,05% més que Grècia, en segon lloc amb 647 milers de kg, segons les dades de l'Organització de les Nacionals Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) corresponents al 2017. Itàlia ocupa el tercer lloc amb 570,76 milers de kg.

L'Estat espanyol lidera la producció de síndria a Europa amb el 34,61% del volum total

Ara bé, cal sortir del continent europeu per trobar el principal productor mundial de síndries: la Xina. El país asiàtic supera els 79.000 milers de quilos, és a dir, més del 67% del volum mundial, molt per sobre dels prop de 4.000 milers de Turquia i Iran.

Tot i el pes espanyol en el mercat, el Principat no té un paper destacat en conreu d'aquest fruit en forma de pilota. Al llarg del 2018, tal com apunten les dades més recents del Departament d'Agricultura, Ramaderia (DARP) i Pesca, es van dedicar 266 hectàrees al conreu d'aquest fruit, una superfície que va donar 7.836 tones de producte. Tarragona és la demarcació més productiva: 6.870 tones, el que representa el 87% del total. En canvi, Barcelona, Girona i Lleida es reparteixen de manera equitativa el 13% restant.

Tarragona produeix el 87% de la síndria que es conrea al territori català

En el conjunt del territori espanyol, Andalusia lidera el sector amb 659 tones de síndria, seguida de Múrcia amb 222 tones, Castella-La Manxa amb 113 tones i el País Valencià amb 75 tones, segons la FAO.

Fashion, la síndria de casa

Els catalans vam pagar una mitjana de 0,81 euros per cada kg de síndria que vam menjar el 2017, 6 cèntims per sota del preu pagat el 2016. Tal com apunten les dades més recents del DARP, fa dos estius vam consumir 8,53 kg per càpita, amb una despesa de 6,92 euros.

Majoritàriament, i a diferència d'altres productes com passa amb els fruits secs, les grans superfícies distribueixen producte espanyol i no estranger. Almeria és, en el cas de Carrefour, Mercadona, Lidl o Bon Preu, l'origen del producte que venen als consumidors.

Podem comprar síndria catalana, valenciana o de les Balears si busquem la marca Fashion

També es poden trobar síndries catalanes, sobretot si es busca la marca comercialitzada sota el nom de Fashion. La distribueix l'empresa AFG, formada per un total de 16 companyies que conreen síndria sense llavors al llarg del litoral mediterrani. Això inclou Almeria, Granada, Múrcia, Alacant, València, Castelló, Tarragona i les Balears.

Una altra opció, com sempre, és anar a buscar la fruita directament al pagès o als mercats, però prèviament caldrà identificar les principals zones productores i trobar els proveïdors adequats.

Més informació
La carmanyola posa de moda els llegums en conserva
Esmorzar de campions: torrades amb melmelada de proximitat
Iogurt, un producte amb tres grans pares
Avui et destaquem
El més llegit