"Som un país molt bancaritzat"

Amb la nova Llei del Crowdfounding a Espanya, ni la banca ja és l'única opció per finançar el creixement empresarial, ni l' habitatge és l'únic refugi per als estalvis

Espanya és un dels països amb major pes de finançament bancari, entorn del 70%, allunyat d'altres cultures econòmiques on l'alternativa als bancs ja fa anys que ha enamorat a inversors i empreses. I no parlem dels països anglosaxons, on el percentatge és ben bé a la inversa (70% alternatiu, 30% bancari), sinó dels països veïns, com França i Alemanya amb un equilibri del 50%. "Som un país molt bancaritzat", comenta Ramon Saltor, CEO de The Crowd Angel, plataforma d'equity crowdfunding líder a l'Estat espanyol, amb seu a Barcelona.

Ara bé, des de la nova Llei del Crowdfunding aprovada aquest abril i la reducció del nombre d'entitats financeres a Espanya (de 65 entitats el 2009, a 16 al 2013), la banca ja no és l'única opció per finançar el creixement empresarial. El totxo ha passat a la història i l'inversor professional ja no només mira l'actiu clàssic. "Fins ara, la banca havia ocupat tot l'espai perquè no hi havia alternatives. Tenia molta presència física gràcies a les sucursals i, a sobre, som un país amb una menor cultura financera respecte a altres països", argumenta Eloi Noya, responsable del Departament de Crèdits i Risc de LoanBook, plataforma de crowdlending líder en préstecs a pimes.

Segons l'informe Moving Mainstream. The European Alternative Finance Benchmarking Report, publicat per la Universitat de Cambridge, el mercat del finançament alternatiu va créixer un 144% a Europa durant l'últim any. "Un sector ha d'estar regulat per protegir a tothom i aquí també entren les plataformes de finançament alternatiu; ara tots portem el mateix cognom. Necessitàvem confiança i seguretat, tant per l'inversor com per la pime per seguir creixent", defensa Saltor. A The Crowd Angel, des que s'ha aprovat la nova regulació han experimentat un canvi: "Les tres últimes operacions que hem llançat s'han finançat en un temps rècord; ara hi ha més demanda d'inversió que d'oferta".

Concretament, la plataforma de Barcelona es caracteritza per unes inversions amb un import mitjà de 50.000 a 300.000 euros, i normalment treballa amb start-ups de base tecnològica. En total, compta amb més de 165 inversors que han invertit més de dos milions i mig d'euros en 10 start-ups.

El cognom 'crowdfounding'
Davant d'aquest context i amb l'objectiu que les empreses catalanes siguin més competitives i tinguin accés a tot tipus de finançament, la Generalitat ha publicat la segona edició del Catàleg de Finançament Alternatiu, una eina que agrupa els diferents tipus de plataformes que actualment estan finançant empreses catalanes, tant de capital com de deute. "Imagina't que ets una pime del sector de la salut i busques un milió d'euros en capital. On vas a buscar aquest finançament? Aquest catàleg evita que hagis de trucar a 15 portes", explica Sandra Font, Cap de Finançament Internacional i Alternatiu d'ACCIÓ, que recorda que "el finançament alternatiu i el bancari han de ser complementaris".

The Crowd Angel i LoanBook són dues de les plataformes del catàleg, conjuntament amb 85 instruments financers no bancaris més d'equitiy crowdfounding, invoice trading, crowdlending, i business angels. A més a més, aquestes entitats estan pendents de rebre el segell de qualitat de la Generalitat, que acredita que aquestes plataformes compleixen una sèrie de requisits com ara tenir més de 20 inversors registrats, que hagin finançat com a mínim 100.000 euros i que ja hagin tancat dues operacions. "Som una societat a qui li incomoda la no regulació, per això aquest catàleg ens afavoreix", matisa Noya.


                                                L'equip de LoanBook

El responsable del Departament de Crèdits i Risc de LoanBook defensa una altra modalitat de l'anomenat micromecenatge, menys coneguda que el crowdfunding, però que creix a la mateixa velocitat: el crowdlending, un préstec col·lectiu entre diversos inversors. "La nostra proposta de valor és l'agilitat i la rapidesa, tant en l'anàlisi de risc de la pime com en la capacitat per completar la subhasta i aconseguir els diners necessaris", explica Noya, que afegeix que perquè una plataforma tingui èxit és molt important fer una bona anàlisi de risc de les empreses.

LoanBook acabarà el mes de setembre amb cinc milions d'euros transaccionats, 160 crèdits i més de 50 empreses finançades. "Nosaltres normalment no substituint un banc sinó que el complementem", conclou el seu responsable.
Avui et destaquem
El més llegit