• Economia
  • 'Sweat equity', suar les accions

'Sweat equity', suar les accions

Repartir accions a canvi de feina o serveis és una alternativa al procés tradicional de repartiment per inversió

    Les accions també es poden suar
    Les accions també es poden suar
    10 de Juny de 2014
    "Sweat equity és qualsevol repartiment d'accions d'una start-up que no es fa a canvi de diners, sinó de més coses com feina, préstecs o serveis d'acceleració", explica Pere Mayol (@peremayol), assessor i inversor d'start-ups, en un dels Esmorzars de Finançament organitzats per ACCIÓ.

    Mayol afirma que "una start-up és l'emprenedor, la idea, l'equip i unes accions. La gràcia que té és que no es pot valorar". Al tractar-se d'un projecte acabat d'engegar, qualsevol càlcul de valor no són més que estimacions.

    "Una fórmula per calcular el valor només pot ser un principi per començar a negociar. Al final, el valor negociat queda reflectit en les accions, que són una de les grans armes que té l'emprenedor", diu Mayol. Això sí, adverteix que "les ha de saber utilitzar o se li poden girar en contra".

    Repartiment d'accions
    Si se suma la dificultat per posar un preu a les accions i la d'accedir al crèdit, Mayol destaca les opcions que ofereix el sweat equity, que equivaldria a "suar les accions". "Hi ha moltes opcions", assegura, fins i tot que la feina dels interns es converteixi en accions mitjançant unes opcions per objectius.

    Això sí, donar opcions a comprar accions sempre que es marquin "uns terminis on es compleixen unes determinades fites ben pensades, planificades i fàcilment mesurables", destaca.

    Pere Mayol alerta que "hi ha molta gent a repartir", i per això l'emprenedor ha de ser especialment curós a l'hora de distribuir les accions de la start-up. "El punt clau és la planificació, cal que estiguin repartides en la seva justa mesura".

    Si l'emprenedor té poca participació social en algun moment del procés, no serà positiu perquè "no estarà motivat al tenir molt poc a guanyar", assegura. Així mateix, si en té massa, "la start-up pot quedar massa controlada per l'ego de l'emprenedor".

    Alternatives al repartiment tradicional
    Una de les principals opcions de sweat equity és l'equity consulting. Com el seu nom indica, es tracta d'oferir un percentatge de l'empresa a canvi de serveis de consultoria i assessorament. En aquest cas, Mayol recomana que es mogui "entre un 5 i un 10% de la companyia".

    Segons Mayol, "l'assessor li ha de donar un bany de realitat a l'emprenedor. Si li dóna massa accions, potser no és prou conscient del que fa. Però si li'n dóna molt poques, també s'ha de vigilar perquè pot voler dir que és una persona molt controladora, que ho vol tenir tot ben lligat".

    Una altra alternativa és l'equity for stock options, que no sempre s'utilitza correctament. "Hi ha massa pel·lícula de Hollywood al voltant, i sembla que si no en reparteixes no ets una start-up; però no és així", assegura Mayol.

    Al seu parer, "tenir un treballador és una cosa, tenir un soci n'és una altra. Si comences a repartir, l'emprenedor es troba que a la màquina del cafè no té treballadors, té socis donant opinions de tot i amb accions a la mà".

    Per Pere Mayol, l'emprenedor "ha de buscar les persones vitals de l'equip, que són les que n'han de rebre". A més, cal anar amb cura a l'hora de repartir stock options entre els treballadors perquè "les start-ups tenen molta rotació de personal i quan contracten molta gent de cop és fàcil que s'equivoquin".