• Economia
  • La reinvenció del talent i el sector digital

La reinvenció del talent i el sector digital

BCN Inclusive Coding, una iniciativa per ajudar a la formació digital de persones en risc d'exclusió

Una iniciativa que reivindica la formació digital com a sortida a la desocupació | iStock
Una iniciativa que reivindica la formació digital com a sortida a la desocupació | iStock
Barcelona
27 d'Octubre de 2021
Act. 27 d'Octubre de 2021

La pandèmia ha posat sobre la taula bretxes de la societat que havien quedat adormides. L’exclusió social sempre ha estat un problema per a la població. De fet, estudis recents d’Idescat xifren les persones en risc d’exclusió social a Catalunya en un 26% del total de la població. I aquesta xifra no fa més que augmentar a causa de la crisi provocada per la covid-19, ja que molts sectors han acabat per reduir els seus llocs de treball per culpa d’impagaments o fallides. D’altra banda, hi ha hagut un sector que ha incrementat la seva activitat: el sector digital. En aquest context, un conglomerat d’empreses i fundacions, coordinats pel Mobile World Capital, participen en el programa BCN Inclusive Coding, una solució per a reconvertir aquestes persones en risc d’exclusió en possibles candidates a aconseguir ocupació en el sector digital.

 

“Durant la pandèmia, el sector va obrir més de 14.000 llocs de treball nous, un increment que hem volgut aprofitar”, explica Jordi Arrufí, director de talent digital a Mobile World Capital Barcelona. D’aquesta necessitat a cobrir aquest creixement de l’ocupació en l’àmbit digital, neix aquesta iniciativa publicoprivada, que consisteix en un programa de formació per a persones en risc d’exclusió. Segons les dades presentades per Arrufí, gairebé un miler de persones es beneficiaran d’aquesta formació fins al 2022, o ja estan en procés de selecció o dins d’algunes empreses digitals, “però volen fer seguir creixent els números”, recorda el director de talent digital.

Dins d’aquest programa ja hi ha més de 150 centres formatius inscrits, que aporten un total de 700.000 euros d’inversió publicoprivada. A més, l’ecosistema de Barcelona acaba convertint-se en un gran aliat, ja que dues de cada deu ofertes de treball a la capital són de competències digitals i un 40% d’aquestes ofertes són de desenvolupadors web. “Els centres amb els quals treballem són especialistes en ocupació i les dades que tenim determinen que un 70% o més de les persones que es formen aquí acaben trobant feina”, descriu Arrufí.

 

Fuertes: “Aquest projecte demostra que la societat i les institucions són molt més inclusives i reforça la necessitat de tenir referents d’impuls i reivindicació de canvi”

La col·laboració publicoprivada és clau en el projecte. Per això l’Ajuntament de Barcelona és una de les entitats que col·labora en el projecte, així com Creu Roja, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) o la Fundació Esplai. “Aquest projecte demostra que la societat i les institucions són molt més inclusives i reforça la necessitat de tenir referents d’impuls i reivindicació de canvi”, diu Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona. Una opinió que també comparteix Juan José Torres, director del SOC qui afegeix que “no s’ha de deixar a ningú enrere” i que projectes com aquest “aconsegueixen trobar el millor de les persones”.

L’altra pota essencial per a aquesta iniciativa són les empreses que participen en el programa que ja són unes 24, però que també “és una xifra en creixement”, segons el director de talent digital del Mobile World Capital Barcelona. Aquestes companyies s’han sumat al programa i tenen la voluntat de donar feina a totes aquelles persones que surtin preparades de la formació o si més no que tinguin cabuda en el procés de selecció de personal de les seves empreses. I és que tal com recorda Enric Morist, coordinador de Creu Roja a Catalunya: “Una aliança d’aquestes dimensions demostra la voluntat de les entitats i empreses a fer sacrificis”.

Una proposta d’èxit

El programa consta de quatre passos importants a seguir per a les empreses reclutadores de talent. El primer consisteix en la captació de les persones amb potencial. Seguidament, se’ls presenta un assessor formatiu que explica i determina quines són les formacions que podrien ser més beneficioses depenent del perfil de les persones. En tercer lloc comença la formació digital com a tal, cost que assumeixen els centres formatius i finalment, l’acompanyament a l’entrada en el món laboral d’aquestes persones en risc: “Projectes com aquest poden suposar un canvi per a persones en situació vulnerable”, afegeix Núria Valls, directora general de Fundació Esplai.

Les entitats col·laboradores són ambicioses i ja han determinat un objectiu per als pròxims 10 anys: “Volem aconseguir 10.000 llocs de treball per a persones en risc d’exclusió que hagin participat en les nostres formacions”, explica Arrufí. A part, no només es converteix en una oportunitat d’ocupació per a aquestes persones sinó que segons informa el director de talent digital, també té caràcter retroactiu: “Volem aprofitar aquest nou talent que formem, però sobretot tenir la possibilitat de canviar la vida d'aquestes persones”.