Nissan esquiva el Parlament, mentre es constitueix la taula de l'automoció

La taula té com a objectiu impulsar i reactivar el sector a través del desenvolupament del Pla d’Impuls

La primera reunió de la taula de l'automoció | ACN La primera reunió de la taula de l'automoció | ACN

Representants de les comunitats autònomes i del sector de l’automoció han participat aquest dilluns en la primera reunió de la taula de l’automoció convocada per la ministra d’Indústria, Reyes Maroto. La taula té com a objectiu impulsar i reactivar el sector a través del desenvolupament del Pla d’Impuls. Mentrestant, la direcció de Nissan diu que no compareix al Parlament per evitar "interferències" en les converses amb els sindicats, tot i que no descarta anar-hi més endavant.

En la seva intervenció, la ministra ha dit que la taula serà “clau” per definir projectes “tractors” que “ens permeti escalar iniciatives que reforcin la competitivitat de la nostra indústria”. Marato també ha destacat durant la seva intervenció l’important paper de les comunitats autònomes i dels sectors productius en el Pla d’Impuls a tota la cadena de valor del sector de l’automoció per desenvolupar les inversions.

El comissari europeu de Mercat Interior Thierry Breton, Breton, que també ha participat a la reunió, ha defensat que cal preservar “la integritat del mercat interior i la competitivitat del sector” i que la resposta a la crisi “ha de ser europea i solidaria”. També ha dit que "el pla de recuperació és una oportunitat per modernitzar l’economia espanyola, fer-la més productiva i més resistent", en relació al fons europeu de recuperació que s'està negociant a Brussel·les.

Ofegar la fàbrica

Els treballadors de Nissan han acusat l'empresa d'ofegar la fàbrica de la Zona Franca de Barcelona intencionadament i de mentir amb les dades que justifiquen el tancament de les instal·lacions a Catalunya. "Nissan ens ha enganyat a tots", ha dit Miguel Ruiz, del sindicat USOC en una sessió conjunta de les comissions de Treball i d'Empresa al Parlament.

Més info: Catalunya, capital industrial de la mobilitat del futur

Durant la seva intervenció, els membres del comitè d'empresa han demanat als governs que facin "l'impossible" per dificultar la marxa de l'empresa i han insistit a reclamar la derogació de la reforma laboral. "Nissan marxa ara de Barcelona perquè li és fàcil", ha dit Ruiz. Els sindicalistes s'han mostrat decebuts amb les administracions, a qui han retret haver actuat quan ja era massa tard.

La direcció de l'automobilística a l'Estat i a Europa també estava convocada a la sessió però ha declinat participar-hi al·legant que no vol comparèixer abans que comenci el període de consultes aquest dimarts. La decisió ha indignat els treballadors i els parlamentaris que han considerat que els directius han de donar explicacions pel tancament d'unes plantes que donen feina a 3.000 persones directament i a més de 20.000 de forma indirecta. "Posem-ho difícil entre tots. Els treballadors estem fent l'impossible. No és una situació fàcil però no podem deixar que Nissan se'n rigui dels treballadors, se'n rigui dels polítics. A mi m'indigna que avui no estiguin aquí", ha afegit el sindicalista d'USOC.

Més informació
"La nova mobilitat de Barcelona matarà el comerç i l'automoció"
Nissan manté 100 dels 3.000 treballadors que té a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit