El Tribunal de Comptes Europeu va demanar a la UE que adopti una postura "més proactiva" en la lluita contra el frau en la distribució d'ajudes relacionades amb la Política Agrícola Comuna (PAC), el mecanisme per gestionar el suport a la producció agrícola entre els estats membres. Si bé l'organització assenyala que la Comissió Europea en general respon correctament davant de situacions inusuals, aconsella que reforci les seves accions en certes àrees. Segons un informe publicat pel mateix tribunal, al voltant del 2% dels pagaments efectuats per la Unió Europea sota el programa de la PAC entre el 2018 i el 2020 van presentaven errors que poden estar relacionats amb el frau.
Al document, l'organització indica que els principals riscos identificats es relacionen amb l'ocultació per part del beneficiari del seu incompliment de les condicions per beneficiar-se del suport, així com amb la complexitat dels procediments adoptats. De fet, l'informe assenyala que les ajudes subjectes a normes més complexes comporten més risc de frau. El text descriu que "en alguns casos, els sol·licitants no van revelar informació rellevant o van crear condicions artificials per complir els criteris necessaris i, per tant, es van beneficiar innecessàriament de l'assistència".
En la mateixa línia, l'informe adverteix que pràctiques com l'acaparament de terres poden implicar pràctiques fraudulentes com la falsificació de documents, la coacció, l'ús d'influències polítiques o el pagament de suborns. En aquest sentit, els tribunals presten especial atenció a les terres de propietat estatal o privada la titularitat de les quals no és clara i que són més propenses a l'abandó.
La tecnologia com a aliada
Per al Tribunal de Comptes Europeu, reforçar la lluita contra el frau a la despesa de la PAC implicarà promoure l'ús de noves tecnologies entre diversos estats membres, ja sigui a través de mineria de dades, intel·ligència artificial o imatges satel·litàries, entre altres estats membres.
Alhora, obliga la Comissió Europea a controlar les mesures nacionals contra el frau i demana a la Comissió que proporcioni una orientació "més precisa" per combatre el frau. Si bé l'informe assenyala que l'impacte financer de les irregularitats a la PAC és "generalment baix", el membre del tribunal encarregar de dirigir l'auditoria, Nikolaos Milionis, adverteix dels riscos que suposa deixar de banda el problema. "El frau perjudica els interessos financers de la UE i impedeix que els recursos assoleixin els objectius polítics", defensa. "Creiem que la UE ha de fer més per abordar els riscos de frau en la despesa agrícola i esperem que el nostre informe ajudi la Comissió i els Estats membres a desenvolupar la capacitat per combatre el frau", ha afegit.