Els temporers de la fruita busquen 'sostre'

Els sindicats agraris demanen millorar les condicions dels treballadors del camp, garantir-los allotjament i que rebin subsidis en finalitzar la campanya

Un temporer durant la recollida del préssec | Cedida Un temporer durant la recollida del préssec | Cedida

L'escena es repeteix cada estiu als carrers de Lleida. Falta allotjament per als temporers que es desplacen a la comarca del Segrià a treballar en la campanya de recol·lecció de la fruita. Alguns d'ells, malgrat tenir feina, han d'acabar dormint al carrer perquè els allotjaments habilitats per la Paeria es troben plens. L'Ajuntament de Lleida habilita un pavelló de la Fira, equipat amb dutxes i bugaderia, però sense espai per dormir.

Des del sindicat UGT Lleida, el responsable de la Fitag, la Federació d'Indústria i Treballadors Agraris, Antonio Rodríguez, denuncia que "no pot ser que la gent vulgui treballar, però s'hagi de buscar la vida perquè no troba cap lloc per viure". Els sindicats laborals, que en el cas dels temporers representen els treballadors del camp, i les organitzacions agràries, que fan el paper de patronal, coincideixen en la necessitat que els empleats disposin de condicions laborals dignes per exercir la seva feina. Els pagesos reclamen més ajuts i reobrir les línies que els hi permeten oferir més allotjaments. El conveni del camp els obliga a assumir-ne les despeses de manutenció si el temporer s'ha de desplaçar més de 75 quilòmetres.

Dret al subsidi pels treballadors

"Els treballadors de les cooperatives, en finalitzar la campanya, tenen un subsidi, com la Renda Garantida de Ciutadania, mentre que els que estan recollint la fruita, no disposen d'aquest ajut". La denúncia sobre aquesta discriminació la fa Ramon Comes, responsable dels temporers del sindicat Unió de Pagesos (UP). Comes critica que el Govern no hagi aplicat les mesures a les quals es va comprometre a finals de l'any passat.

La Generalitat contractarà 40 tècnics per coordinar els fluxos migratoris, tramitar contractes i realitzar tasques d'intermediació laboral

El sindicat demana gestionar les condicions laborals de dos col·lectius amb els quals s'han trobat enguany: els MENA, els menors no acompanyats, i les persones que viuen a Catalunya, però són sensepapers i no tenen permís de treball. "En el cas dels menors, sabem que la legislació no permet un contracte laboral estàndard, però voldríem trobar una fórmula per facilitar la seva integració en el nostre entorn".

Més collita que la campanya passada

En aquests moments, les finques agràries estan iniciant les tasques d'aclarida en les plantacions de préssec i estan recol·lectant la cirera i l'albercoc. Des de fa una dècada, quan va començar la crisi econòmica, la contractació en origen s'ha reduït perquè els empresaris han trobat més mà d'obra autòctona derivada de l'increment de l'atur. Per aquesta campanya, un 80% dels treballadors que estaran ocupats en la campanya de la fruita seran del mercat interior.

oficina temporers

Dels 2.000 contractes que té previst formalitzar Unió de Pagesos a les comarques lleidatanes, 400 seran en origen, especialment de Colòmbia. Ramon Comes indica que "la producció augmentarà en relació a l'any passat i necessitarem més mans". En relació als assentaments, admet que és "un problema de caràcter social, al qual se li ha de donar una solució a través de la creació d'una xarxa d'allotjaments, però no ho podem gestionar només nosaltres i és una responsabilitat compartida".

Línies de subvencions

Des del Departament de Treball de la Generalitat s'ha acordat obrir aviat una línia de subvencions per construir, reformar o millorar els allotjaments dels empleats que treballen en la campanya de la fruita. Administració i representants dels temporers asseguren que les dues parts compleixen amb la normativa, però alerten de "la competència deslleial exercida per empreses de serveis, que utilitzen la mà d'obra sense respectar el conveni laboral". Per això, sol·liciten que la Inspecció de Treball per evitar aquests episodis.

Dels 2.000 contractes que té previst formalitzar Unió de Pagesos a les comarques lleidatanes, 400 seran en origen, especialment de Colòmbia

Enguany, la Generalitat ha recuperat els plans d'ocupació i contractarà 40 persones que treballarà en aspectes relacionats amb les tasques de gestió de la campanya de la fruita. Aquests tècnics col·laboraran amb les entitats locals i les organitzacions patronals. El col·lectiu realitzarà tasques relacionades amb la coordinació de la regulació dels fluxos migratoris, intermediació laboral i tramitació dels contractes dels treballadors temporers. A més, farà el seguiment de les condicions d'allotjament i de la seva estada.

La col·laboració entre l'Administració i les organitzacions agràries està encaminada a què no es torni a reproduir la imatge de desenes de temporers dormint al ras a les nits d'estiu de Lleida. El desig és que les disputes i preocupacions, com en qualsevol altra empresa, se centrin en la negociació del conveni o la retribució de les hores extres. La resta, hauria de ser cosa del passat.

Més informació
La transformació industrial, tecnològica i turística de Lleida
L'oasi comercial de Lleida
Lleida posa en marxa una oficina per atreure inversions al territori
Avui et destaquem
El més llegit