El tèxtil català exporta per valor de 1.800 milions d'euros el 2019

Les 1.158 empreses del sector generen 24.000 llocs de feina i venen principalment a França i Marroc

Màquina tèxtil | iStock Màquina tèxtil | iStock

El sector tèxtil català ha sumat 1.800 milions d'euros en vendes a l'exterior durant el 2019, segons ha informat Texfor, que per primer cop facilita dades a nivell de Catalunya. Pel que fa la xifra de negocis ha estat de 2.900 milions d'euros, mentre que el nombre d'empreses tèxtils ha estat de 1.158, que reporten 24.000 llocs de treball en total. Els principals mercats per a la indústria tèxtil catalana a l'exterior han estat França (14,7%), Marroc (14,5%), Alemanya (9,4%), Portugal (8,7%) i Itàlia (8,7). D'altra banda, pel que fa la importació, els principals proveïdors han estat la Xina, amb una gran avantatge respecte els altres (26%), Itàlia (8,7%), Alemanya (8,0%), Turquia (6,4%) i França (4,9%).

De cara les previsions per al 2020, Texfor pronostica que la indústria es veurà afectada pel context econòmic mundial i que "es mantingui la incertesa" i "les pulsions proteccionistes aranzelàries". A més, considera que el sector "avançarà a diferents velocitats dependent del sector", amb més afectació per al mercat de la moda arran dels canvis de paradigma en els hàbits de compra a favor d'altres indústries com els tèxtils tècnics.

"La indústria tèxtil se situa com un dels principals vectors per propulsar els canvis que el conjunt de l'economia necessita cap a la sostenibilitat i la digitalització"

El sector també apunta que com a principals "punts d'estrès" per a la industria podrien situar-se en un augment dels costos de producció, especialment en matèries primeres i les conseqüents pèrdues en competitivitat i en els marges de benefici. "No obstant això i malgrat les dificultats a curt termini, la indústria tèxtil se situa com un dels principals vectors per propulsar els canvis que el conjunt de l'economia necessita cap a la sostenibilitat i la digitalització", apunta Texfor.

Al conjunt de l'Estat, el sector suma 4.400 milions d'euros en vendes a l'exterior, un 2,23% menys que el 2018, i una xifra de negocis global de 5.800 milions d'euros, és a dir, un 4,9% menys que l'any anterior. En canvi el nombre d'empreses ha pujat i ha passat de les 3.600 del 2018 a les 3.800 i el nombre de treballadors ha pujat un 2%, fins als 47.000.

Segons Texfor, la indústria tèxtil espanyola acaba l'any en posició de lideratge mundial en matèria mediambiental, en una "conjuntura d'incertesa pels vents d'alentiment que s'anuncien en el conjunt de l'economia global". Tot i així, l'entitat apunta que el sector avança amb "pas ferm cap a la transició ecològica i la digitalització industrial".

Més informació
Folgarolas, supervivents de la indústria tèxtil vallesana
La Fira ITMA reivindica el tèxtil com a sector innovador
El Black Friday mata el comerç tèxtil
Avui et destaquem
El més llegit