El TJUE: Uber és un servei de transport i se li pot exigir llicència

La justícia europea dona la raó a Elite Taxi Barcelona que va denunciar la plataforma per "competència deslleial"

El taxi ha estat sempre en peu de guerra contra Uber. FOTO: Arxiu El taxi ha estat sempre en peu de guerra contra Uber. FOTO: Arxiu

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que els serveis d'Uber s'ajusten als definits com un servei de l'àmbit dels transport i, per tant, han d'estar sotmesos a les seves exigències. En una sentència comunicada aquest dimecres la justícia europea assenyala que els estats membres poden regular els requisits de la prestació del servei.

La decisió va en la línia de les conclusions prèvies no vinculants emeses per l'advocat general del TJUE, Maciej Szpunar, que ja va determinar al maig que l'Estat espanyol pot obligar Uber a operar amb llicència. La sentència d'aquest dimecres ha estat dictada després que l'associació professional Elite Taxi de Barcelona interposés el 2014 una demanda davant del jutjat mercantil 3 denunciant que els serveis d'Uber eren "competència deslleial". El dictamen de la UE ha estat molt esperat en el sector del taxi, en peu de guerra des de fa mesos per aquest tipus d'aplicacions.

El recurs afegia, a més, que la decisió judicial no té en compte la cooperació prestada durant la investigació ni el fet que el govern espanyol hagi assenyalat de manera espontània les irregularitats. Al respecte, la sentència remarca que l'estat ha de ser considerat responsable de l'actuació de les seves entitats territorials com ho seria en el marc d'un recurs per incompliment, i que no s'ajusta als fets afirmar que el Govern espanyol assenyalés espontàniament l'existència d'una tergiversació a la comissió.

D'altra banda, al·lega que la cooperació que hagi prestat l'estat membre en qüestió durant la investigació no influeix en la determinació de la infracció prevista però podria tenir-se en compte en concepte de circumstància atenuant a l'efecte del càlcul de la multa.

Uber respon

Uber considera que la sentència "no canvia en res" la seva operativa a la majoria dels països d'Europa en els quals es troba present, segons ha indicat un portaveu de la companyia. L'empresa coincideix en la necessitat de regular els serveis com els que ofereix i, per això, manifesta la seva disposició a "continuar dialogant amb els països i les ciutats de tot Europa".

"Aquesta decisió no canvia res en l'operativa d'Uber a la majoria dels països de la UE", ha indicat un portaveu oficial de la companyia després de conèixer-se la resolució de la sentència del tribunal europeu. "No obstant això, encara hi ha milions d'europeus que no poden fer servir apps com la nostra", ha indicat. "Per això, convé regular serveis com Uber i per això continuarem el diàleg amb països i ciutats a tot Europa", ha finalitzat.

Més informació
Els taxistes tornen a la vaga contra Uber i Cabify
El taxi no vol fer marxa enrere
Avui et destaquem
El més llegit