Les vacances d'estiu arriben al final i més d'un milió d'alumnes catalans reprenen les classes, de manera escalonada, aquesta setmana. Aquest any, encara que per raons diferents del curs passat, tampoc serà una volta normal i corrent. Protagonista de la temuda costa del setembre, la tornada a l'escola coincideix aquest any amb un episodi inflacionista que no es veia des de fa gairebé quaranta anys.
Quaderns, serveis de menjador, quotes escolars o el calçat… Molts són els preparatius necessaris per començar un nou curs que, segons calculen a l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), suposen una gran proporció de la despesa total per alumne al llarg del curs. El curs passat, l'OCU va estimar en 1.890 euros la despesa mitjana per fill per a tot el curs (fins a 2.400 euros a Madrid i Catalunya), si bé és cert que el cost és menor per als alumnes de l'escola pública.
El desemborsament serà més gran del desitjat
Les famílies vaticinen un repunt del 30% per l'impacte inflacionari i esperen gastar uns 419 euros de mitjana aquest inici de curs, així ho mostra una enquesta de la plataforma educativa GoStudent. La xifra s’assembla als resultats de l’informe publicat pel comparador de preus Idealo, que preveu una inversió mitjana de 425 euros per fill. En la mateixa línia es mouen els números del comparador bancari iAhorro, que considera que la despesa a les cases serà de 405 euros de mitjana per alumne. Aquests resultats suposen un augment del 8% i del 4,7%, respectivament, respecte al curs passat quan la despesa va ser d'aproximadament 386 euros. De tota manera, és el repunt anual més important registrat en els darrers cinc anys, ja que en general gairebé no arribava al 2%.
Ja no només són els diners destinats a preparar el retorn a les aules, sinó el que això suposa en el pressupost total de les famílies. En concordança amb l'iAhorro, per a la majoria (43%) de les famílies, el desemborsament representarà entre el 20% i el 30% del sou. Un 20% afirma que arribarà a destinar 40% o més de la nòmina, mentre que el 37% restant gastarà 10% o menys.
Catalunya se sitúa com una de les comunitats autònomes més cares, amb una despesa mitjana de 436,43 euros, només superada per València i Navarra
Tot i que totes les famílies espanyoles desemborsaran més diners del que s'esperava en la tornada a l'escola, la despesa final depèn de la comunitat autònoma on es trobi. En aquest cas, Catalunya se situa al capdavant d'aquelles on serà més costós proveir-se del material escolar, amb 436,43 euros de mitjana, només superada per València (459,58 euros de mitjana) i Navarra (amb 443,66 euros).
Els articles de paper, els que pugen més
El calçat ja supera el material escolar com el producte més demandat, segons un estudi elaborat per l'outlet online Privalia. D'aquesta manera, el pòdium per a la tornada a l'escola 2022 l'ocupa el calçat en primer lloc, seguit pel material escolar i la roba. El top 5 el completen la roba d'esport i els llibres. A més distància se situen els uniformes.
La tornada a les classes serà més cara aquest any perquè, sobretot, s'ha incrementat el cost del paper i de la roba. Això es tradueix que comprar els llibres de text i els uniformes és un 4,91% i un 4,60%, de mitjana, més car respecte a l'any anterior.
La tornada a les classes serà més cara perquè, sobretot, s'ha incrementat el cost del paper i la roba
Tot i això, el preu dels llibres de text ha variat poc. Moltes editorials han pogut esquivar aquest encariment perquè els llibres són preparats amb antelació. Tot i això, no han escapat a lleus pujades. iAhorro estima els preus dels llibres de text un 3,8% més alt per a infantil, 4,9% a l'ESO i 5,4% per a primària, de manera que, de mitjana, les famílies pagaran aquest any 101,48 euros pels llibres d'infantil; 187,70 euros pels de primària; i 260,18 euros pels de l'ESO. Més enllà de diferències territorials, hi ha una escletxa entre els tipus de centre educatiu. De mitjana, els llibres a una escola pública són un 17% més barats que en una concertada i fins a un 39% que en una privada.
Tot i que els llibres representen la major part de la despesa a l'inici d'un curs escolar, no són els productes que més contribueixen a l'increment de la cistella, sinó que l'engreix la resta del material. Les motxilles, que es podien trobar a les grans plataformes d'ecommerce l'any passat entre 25 i 30 euros, avui valen entre dos i set euros més. Per la seva banda, els estoigs segueixen una tendència semblant. L'any passat podien costar entre vuit i 10 euros; aquest any pot arribar als 12.
A tot això, cal sumar-hi la despesa en bolígrafs, retoladors, llapis i qualsevol altre instrument per escriure i dibuixar. La despesa s'ha incrementat fins a uns 20 cèntims per pack de productes, per això equipar completament un estoig pot arribar a valer uns dos euros més que l'any passat.
Finalment, les famílies també solen proveir els nens amb roba i calçat, a més de comprar equip esportiu per a les classes d'educació física. La pujada de preus del tèxtil es gestiona de manera molt diferent depenent de la marca o el tipus de producte que es compri. Tot i així, el calçat infantil ha pujat un 9,4% mentre que la roba ho ha fet en un 2,5% en comparació del juliol del 2021.
Pel que fa al repartiment de la pujada de preus per nivells educatius, Primària se situa al capdavant de la pujada de costos, amb una despesa del 5,42% més que el curs passat en llibres de text. El preu d'educació secundària s'ha incrementat un 4,9%. Principalment com a conseqüència de l’augment d’assignatures especialitzades en aquesta etapa. D'altra banda, Infantil és el nivell educatiu que presenta l'increment més baix: un 3,77% més respecte al curs passat. Cada cop més docents d'aquest cicle opten per no treballar amb manuals sinó amb altres materials com fitxes o amb dinàmiques lúdiques allunyades dels tradicionals llibres de text.
Primària se situa al capdavant de la pujada de costos. D'altra banda, Infantil és el nivell educatiu que presenta l'increment més baix
L'estalvi serà una tasca difícil
Els informes coincideixen: aconseguir tot el material escolar serà més complicat en un context en què les llars ja estiren el pressupost per pagar l'alt cost dels aliments i la benzina. És per això que no és estrany que les famílies facin un esforç per estalviar. Les dades d'Idealo revelen que la majoria de les llars vol gastar menys de 100 euros en aquest retorn a les aules. Així, la majoria dels consumidors assegura que reutilitzarà productes d'altres anys. De fet, segons Privalia, un 66% de les famílies tenen previst reutilitzar materials i peces, sobretot roba, material escolar i llibres.
Una de les opcions més recorregudes en els darrers anys és la compra de llibre de segona mà. Milanuncios constata que els anuncis de llibres de text de segona mà s’han disparat un 67% durant aquests mesos d’estiu. Pel que fa al preu, han pujat un 8%, situant-se en els 24 euros de mitjana. Tot i així, comprar llibres usats aquest nou curs té una trava, ja que comença el procés de canvi de currículum després de l'aprovació de la LOMLE, més coneguda com a ‘Ley Celaá'. Tot i que el Departament d'Educació dóna tres anys de marge per implementar les variacions, és cert que alguns centres ja hi han començat, i molts llibres no podran ser reutilitzats.
A Catalunya, el Departament d’Educació ha pujat el preu màxim del menjador als centres públics
El servei de menjador se situa en màxims històrics
Per si tot això no fos poc, els serveis de menjador també s'estan revisant a l'alça per l'increment del cost dels aliments i les millores salarials que recullen els nous convenis col·lectius dels monitors, que contemplen un augment del sou.
En concret, a Catalunya, el Departament d’Educació ha pujat el preu màxim del menjador als centres públics. L'ordre publicada el juliol passat al Diari Oficial de la Generalitat estableix un preu de 6,54 euros per menú diari a les escoles amb servei de menjador de dues hores i mitja, i de 6,18 euros als serveis de dues hores. Per a aquells alumnes que es quedin esporàdicament, el preu màxim passarà a ser de 7,19 euros per dia a les escoles amb servei de menjador de dues hores i mitja, mentre que als serveis de dues hores serà de 6,80 euros. Això suposa un augment del 3,32%. O el que és el mateix: les famílies paguessin 4,2 euros al mes més que el curs passat, quan el preu pels serveis de menjador de dues hores i mitja era de 6,33.
Cal destacar que el curs passat ja van augmentar els preus dels serveis de menjador. Aquesta va ser la primera pujada després de 13 anys. Ara, a plena escalada de la inflació, arriba la segona. Aquest augment de preu va ser reivindicat per la patronal de les empreses de lleure educatiu, per tal de fer front a l'escalada dels aliments i les pujades de sou dels treballadors, ja que el cost del menjador no només cobreix el menjar, sinó també el personal.
Tant aFFac o CCOO recorden que Catalunya té el servei menjador més car d'Espanya i reivindiquen un canvi al model del menjador escolar. Les entitats demanen un servei gratuït i que estigui contemplat com un element més a l'educació dels nens.
El decret actual data del 1996. El 2017, el Departament, amb Josep Bargalló al capdavant, va obrir un procés per elaborar un nou decret que va quedar congelat. Josep Gonzàlez-Cambray va reactivar el projecte i va enviar a la comunitat educativa una nova proposta, a la qual les entitats van presentar al·legacions. Les famílies esperen que el Departament no prengui decisions sense dialogar-hi. Aquest s'entreveu com un element de tensió, encara que esperen que aquest curs es reprenguin les reunions, i que el curs 23-24 es puguin anar introduint millores.
L'informe d'Educo xifra en 311 milions d'euros addicionals oferir el menjador gratuït als 318.000 alumnes de primària de l'escola pública
L'informe 'Menjador escolar universal i gratuït: un objectiu viable i urgent' de l'oenagé Educo xifra en 311 milions d'euros addicionals, cosa que costaria oferir el menjador gratuït als 318.000 alumnes de primària de l'escola pública. Avui dia, 49,4 milions d'euros és el que destinen les administracions catalanes a beques menjador.
Sigui com sigui, i es trobin en la situació que es trobin, els pares i mares de família s'hauran d'estrènyer el cinturó per fer front a l'inici d'aquest nou curs. Molts són els factors que contribueixen a aquesta escalada dels preus però, com gairebé sempre, qui acaba patint és el ciutadà, que veu com la butxaca es buida sense poder fer res al respecte.