CA | ES

Tot allò que cal saber si t'ha tocat la Loteria

Els guanyadors del sorteig només estan obligats a tributar pel premi si la quantitat supera els 2.500 euros i no es cobra igual si és un únic propietari o en són múltiples

Què passa quan ets agraciat amb un premi de Loteria? Quant hauràs de pagar i quan? Què passa si jugues a mitges amb els amics o companys? Quan parlem de tributació de loteries autoritzades ens referim a les que han estat autoritzades pel Govern per fer sortejos com les quinieles, l'ONCE, l'Euromilió i la Loteria Nacional de l'Estat, com la que aquest dimarts 22 de desembre ha tornat a repartir la sort.

A Catalunya el segon premi, el 12.775, ha deixat un total de 20 milions d'euros a les localitats de Santa Perpètua de Mogoda i Roda de Barà, mentre que a Caldes de Montbui s'han repartit vora 9,6 milions d'euros gràcies al cinquè premi, el 73.867, que ha transformat aquesta localitat de la Riera de Caldes en la segona localitat catalana més agraciada del sorteig. Però, després de l'eufòria de saber-se guanyador d'un premi tan mediàtic com aquest, és important conèixer els passos a seguir per cobrar correctament el guardó, ja que no és el mateix ser propietari únic del dècim premiat que compartir amb la colla una única butlleta.

Agraciats únics o múltiples?
Encara que sembli una obvietat, l'únic premiat és aquell que realment va a percebre el premi. És a dir, si quatre membres d'una família adquireixen un dècim però només un el conserva i aquest és qui finalment va a cobrar-lo. Llevat de disposar de proves que ho demostrin, serà ell -a efectes tributaris- l'únic agraciat i no els altres tres que no han procedit al cobrament de la butlleta.

Què passarà si després es reparteixen els diners del premi? Doncs llevat que pugui demostrar que ha estat comprat entre diverses persones, si després l'agraciat decideix repartir els diners el que està fent és una donació. Una donació que tributa en l'Impost sobre Donacions al tipus impositiu i seguint la normativa de la comunitat autònoma de residència del donatari, és a dir, del que rep aquesta donació. Per tant, compte en el moment d'anar a cobrar el premi. És important assessorar-se abans i que vagin tots els realment agraciats.

Un cop hem percebut el premi, hem de tenir clar com tributa. Els premis de loteries autoritzades estan exempts fins a un import de 2.500 euros. Però són 2.500 euros per butlleta, no per agraciat. Per tant, si toca una butlleta i som 20 els agraciats, s'hauran de prorratejar aquests 2.500 euros entre 20. Fins als 2.500 euros no es tributa, l'excés sí.

Com tributa?
Si perceps una loteria catalana o espanyola autoritzada i ets resident en territori espanyol i tributes per IRPF, en el moment de percebre el premi et retenen el 20% i aquesta és tota la tributació. No has de declarar-ho en cap altre lloc a efectes de l'impost sobre la renda. La tributació és la retenció en el cobrament i acaba amb el pagament de l'impost sobre la renda.

Però si ets estranger i has adquirit una butlleta de la Loteria Nacional i t'ha tocat, en el moment d'anar a cobrar la butlleta, també tributarà un 20% però no serà via retenció, sinó que haurem d'omplir un imprès a la mateixa Administració de Loteria. 

El mateix passa si ets resident espanyol però et toca una loteria que no és espanyola, per exemple l'Euromilió, també tributarà el 20% però a través d'un imprès. No s'ha de declarar mai en l'impost sobre la renda.

Una altra cosa molt diferent serà l'Impost sobre el Patrimoni. Si ha percebut un premi el 22 de desembre, a 31 de desembre que és la data de meritació de l'impost sobre el patrimoni, aquest bitllet -o on tingui invertit aquest bitllet-, sí que haurà de declarar-se.
Avui et destaquem
El més llegit