Trobar feina a l'estranger

Javier López Aranguena, mànager de Google a Madrid, exposa les claus a tenir en compte per planificar una carrera internacional

Hem passat de buscar feina a la nostra ciutat a moure'ns pels cinc continents. El treballador ja no té fronteres a l'hora de trobar feina a l'estranger i, cada vegada més, les ofertes internacionals són la primera opció. Ara bé, com preparem el llançament de la nostra carrera professional a l'estranger? Quines característiques he de complir per tenir èxit? "La clau està en convertir la teva nacionalitat en un actiu", aconsella Javier López Aranguena, Industry Manager Education, eGaming & BIM a Google, durant un acte a EAE Business School, qui afegeix que "les oportunitats internacionals laborals es multiplicaran en els pròxims anys".

Intensitat del viatge
Paciència i estratègia són els dos conceptes que tota persona que cerca feina ha de tenir presents. Segons López Aranguena, la primera pregunta que un s'ha de formular és: "Realment vull una carrera internacional amb tots els seus pros i contres?" Si la resposta és afirmativa, el següent pas és decidir-ne la intensitat.

"Una carrera internacional no implica viure a l'estranger", comenta el mànager de Google, que treballa a la seu que la companyia americana té a Madrid, des de fa quatre anys. Empreses que permeten la mobilitat, estàncies limitades en altres països, o un lloc de feina local amb coordinació internacional són altres possibilitats. Segons López Aranguena, "la major dificultat és quan el treballador es planteja un triple salt mortal: canvi geogràfic, canvi de sector i canvi de funcions".

Habilitats sense fronteres
Ser estranger no sempre és un inconvenient. "És cert que per alguns llocs de treball, la nacionalitat és molt rellevant, com per exemple en els departaments de vendes, on el control de l'idioma és imprescindible", reconeix López Aranguena. No obstant, el responsable de la multinacional americana recomana convertir l'experiència professional i la nacionalitat en un actiu: "La pregunta que es planteja un recruiter davant d'un centenar de currículums semblants és "què pot oferir el candidat a l'organització? I la resposta està en les habilitats".

Segons López Aranguena "no hi ha pressa per optar a una posició a l'estranger, sempre hi haurà més oportunitats. La permanència mitjana d'un professional en un lloc de treball és de cinc anys, per tant, si un no té el perfil adequat, millor que es prepari estratègicament".

Oportunitats laborals: El cas Google
Javier López Aranguena va entrar a Google fa quatre anys com a analista de negocis i, des de fa dos anys, exerceix com a mànager dels equips d'operacions i negocis a les oficines que la companyia de Mountain View té a Madrid. "Google té una cultura tremendament oberta, amb més de 65 nacionalitats entre els seus empleats", explica.

L'empresa americana compta amb més de 30.000 treballadors, distribuïts en 70 oficines arreu del món. Cada any, Google rep més de dos milions de currículums. Segons López Aranguena, "és difícil gestionar tal volum de sol·licituds i una falta ortogràfica al currículum et desqualifica automàticament".

Com puc arribar a Google?
A través de la pàgina web i omplint el formulari on-line. "Busquem gent que aprengui ràpidament, ja que el que fem ara, potser no ens servirà d'aquí a sis mesos. És essencial adaptar-se als canvis", assegura el responsable. Els candidats que passen el procés de selecció de Google són entrevistats per les persones de l'equip directiu i els seus possibles futurs companys i, les entrevistes són per telèfon, cara a cara o per vídeo conferència.

Com a primer pas, López Aranguena aconsella provar sort a la seu que la companyia americana té a Dublin: "És la porta d'entrada a Google i la que té més facilitat per contractar perfils variats".

El departament que genera més ofertes de feina és el relacionat amb "el màrqueting, concretament el segment on-line". De fet, segons López Aranguena, "a grosso modo, la meitat dels treballadors forma part de l'equip de vendes i l'altra són programadors", dos perfils molt buscats pel gegant d'Internet.

Avui et destaquem
El més llegit