L'obertura a turistes estrangers, a mig gas

El Govern preveu una caiguda d'un 50% dels visitants i el sector hoteler pronostica un estiu "extremament difícil"

Un turista fa una foto al centre de Barcelona després de l'obertura de fronteres als turistes estrangers | ACN Un turista fa una foto al centre de Barcelona després de l'obertura de fronteres als turistes estrangers | ACN

La temporada turística en temps de covid-19 és més curta. Tant a nivell domèstic com internacional, aquest any no ha començat fins el diumenge passat, quan es va acabar l'estat d'alarma i, amb aquest, les restriccions de mobilitat interna. Les fronteres exteriors també estan ja obertes, però, de moment, només a turistes provinents de l'Espai Schengen. Amb aquestes condicions, les previsions no són bones: el Govern calcula una caiguda d'entre un 41% i un 53% dels visitants, mentre que el sector hoteler pronostica un estiu "extremament difícil". 

Si cada any Catalunya rep uns 20 milions de turistes internacionals, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que aquest 2020 "estaria contenta si vinguessin 10 milions de turistes estrangers, la meitat de l'habitual". De fet, Chacón ha recordat que el turisme és l'activitat que més ingressos genera a Catalunya i que és responsable d'un 12% del PIB. 

Tot i que enguany la intenció és potenciar el turisme interior, la titular d'Empresa i Coneixement ha recordat que aquest només representa el 8% del total d'ingressos del sector turístic. El Govern ha donat a conéixer els resultats d'una enquesta per saber la intenció de la població en aquest sentit. Tot i que un 40% té pensat fer vacances, "el 30% anirà a segona residència, el 20% a hotels i el 15% a apartaments", ha assegurat.

Més info: El cafè per a tots no serveix per salvar el turisme

Per la seva banda, bona part del sector hoteler encara no ha reprès l'activitat tot i l'obertura de les fronteres als primers turistes internacionals. La baixa demanda que tenen de moment els ha empès a esperar fins a l'1 de juliol. El mateix passa amb els restaurants i comerços. De fet, segons la Federació Intercomarcal d'Hosteleria, Restauració i Turisme (FIHRT), un 90% dels negocis que formen part de l'agrupació encara estan tancats. 

Els restauradors i comerciants de Barcelona veuen un escenari desfavorable sobretot a l'agost, ja que preveuen que molts barcelonins sortiran de la ciutat però no hi haurà arribada de turistes.  

Més informació
El virus que canviarà el turisme (i la màquina que el desinfectarà)
Cau el turisme internacional un 4,5% al gener
Avui et destaquem
El més llegit