Imatges 3D per millorar el diagnòstic i teràpies dels tumors cerebrals

Investigadors de la UAB desenvolupen un sistema que recrea el càncer generat al cervell per analitzar-ne la composició

Investigadores de la UAB desarrollan un sistema para obtener imágenes en 3D de tumores cerebrales | iStock Investigadores de la UAB desarrollan un sistema para obtener imágenes en 3D de tumores cerebrales | iStock

Investigadors de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) han introduït una analítica de tumors amb imatges en 3D, que s'ha publicat a la revista Acta Neuropathologica Communications. Es tracta d'una recreació "altament precisa" de les característiques del càncer que es genera al cervell, que ajuda a visualitzar com està constituït el tumor per dins en tota la seva dimensió i localitzar on es troben els diferents tipus cel·lulars que es constitueixen, ha informat la UAB en un comunicat.

El primer autor del treball, George Paul Cribano, ha afirmat que aporta "una informació més completa que les anàlisis en dues dimensions que habitualment s'utilitzen" en el diagnòstic neuropatològic.

Imatges en 3D d'un càncer preses amb el sistema desenvolupat per investigadors de la UAB | Europa Press

Imatges en 3D d'un càncer preses amb el sistema desenvolupat per investigadors de la UAB | Europa Press

En aquest sentit, la recerca ha demostrat les alteracions dels capil·lars sanguinis en el tumor per comprovar que les anomalies en les seves parets no impedeixen que els limfòcits -potencial defensa contra les cèl·lules tumorals- puguin accedir a l'interior, cosa "molt rellevant per al disseny i utilització d'immunoteràpies dirigides a les cèl·lules nocives".

Així mateix, amb aquesta tècnica es pot distingir el tumor en dues zones, el teixit tumoral i l'estroma -totes dues amb presència de cèl·lules immunitàries-. Aquesta diferenciació "podria ser un factor que ajudi tant en el diagnòstic com en la recerca de noves dianes terapèutiques", ha indicat el coordinador del treball, Carlos Barcia.

Més informació
Supercomputació contra el càncer de mama
La startup que detecta el càncer colorectal capta 4 milions d'euros
Avui et destaquem
El més llegit