El Barcelona Supercomputing Center i Imperial College London, juntament amb la venture builder 101 Ventures, s'han unit per crear FrontWave Imaging, una companyia de programari per generar imatges de mama de molt alta resolució a partir d'ultrasons. Segons informen en un comunicat, amb la seva tecnologia, FrontWave Imaging preveu transformar els actuals sistemes de detecció i garbellat de càncer de mama oferint una alternativa segura i sense dolor. El factor diferencial més destacable de la tecnologia és que utilitza la supercomputació per extreure tota la informació possible de les dades d'ultraso i generar imatges d'alta fidelitat i resolució.
D'aquesta manera, FrontWave està desenvolupant un programari de reconstrucció d'imatges que podrà operar amb les dades de qualsevol dispositiu mèdic de tomografia d'ultrasons. La companyia neix com spin-off conjunta de les dues institucions acadèmiques i 101 Ventures aporta el coneixement comercial i experiència de negoci, així com una inversió inicial de 50.000 euros. Al llarg del 2021, FrontWave Imaging preveu captar finançament per un valor d'1 milió d'euros en forma de finançament públic, deute i ampliació de capital.
A més, FrontWave Imaging planteja un model de negoci SaaS (Programari as a Service), amb el que qualsevol hospital del món que tingui màquines capaces d'adquirir dades compatibles amb aquest programari podrà utilitzar la seva tecnologia. L'objectiu és que el producte tingui les certificacions necessàries per sortir al mercat el 2023.
El projecte està impulsat per Josep de la Puente, Lluís Guasch i Óscar Calderón. Segons De la Puente, "la implantació de la tecnologia que estem desenvolupant en FrontWave Imaging pot tenir un gran impacte social, no només en la detecció del càncer de mama, sinó també com una fita en la imatge mèdica en general".