La UE protegirà 100 indicacions geogràfiques europees a la Xina

La Comissió Europea acorda amb el país asiàtic protegir olis, cava, vins i formatges espanyols

Els vins catalans ara estaran protegits a la Xina Els vins catalans ara estaran protegits a la Xina

Rioja, Cava, Cataluña, La Mancha, Valdepeñas, Brandy de Jerez, Queso Manchego, Jerez, Navarra, Valencia, Sierra Mágina i Priego de Córdoba. Aquestes són les indicacions geogràfiques espanyoles que la UE protegirà a la Xina. Dotze productes entre vins, formatges i olis que la UE ha considerat que podrien ser copiats al mercat xinès i que tenen prou capacitat exportadora s'han inclòs en un llistat de 100 indicacions geogràfiques protegides.

La UE i la Xina han enllestit les negociacions d'aquest acord bilateral que espera que creï avantatges comercials recíprocs i un augment de la demanda de productes d’alta qualitat per part de totes dues bandes. La direcció general de comerç i la d'agricultura han configurat aquest llistat, en que França protegeix 25 productes i Itàlia un total de 26, fent palès el potencial exportador d'aquests dos Estats.

En la llista d’indicacions geogràfiques de la UE que cal protegir a la Xina hi ha productes com ara el cava, el champagne, la feta grega, el whisky irlandès, la cervesa alemanya Münchener, l’ouzo grec, el vodka polonès, el vi de Porto, el pernil de Parma o el formatge manxec. Entre els productes xinesos la llista inclou, per exemple, la pixan dou ban (pasta de mongetes pixian), l’Anji bai cha (té blanc d’Anji), el Panjin da mi (arròs de Panjin) i l’Anqiu da jiang (gingebre d’Anqiu).

"Els productes amb indicacions geogràfiques europees són coneguts a tot arreu del món per la seva alta qualitat. Els consumidors estan disposats a pagar més, i a recompensar d’aquesta manera els productors, perquè confien en l’origen i l’autenticitat d’aquests productes. Aquest acord és una bona mostra del nostre compromís de col·laborar estretament amb els nostres socis comercials internacionals, com ara la Xina, i representa un triomf per a totes dues parts perquè enforteix la nostra relació comercial i beneficia els sectors agrícola i alimentari i els consumidors europeus i xinesos alhora", ha declarat el comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan.

La Xina és la segona destinació de les exportacions agroalimentàries de la UE amb un valor de 12.800 milions d’euros anuals

La Xina és la segona destinació de les exportacions agroalimentàries de la UE, el valor de les quals va ser de 12.800 milions d’euros durant els dotze mesos compresos entre el mes de setembre del 2018 i el mes d’agost del 2019. També és la segona destinació de les exportacions europees de productes protegits amb indicacions geogràfiques, que representen el 9 % del seu valor, inclosos els vins, els productes agroalimentaris i les begudes espirituoses.

El mercat xinès té un gran potencial de creixement per a les begudes i els aliments europeus perquè la classe mitjana xinesa està creixent força i valora molt els productes europeus autèntics, emblemàtics i de qualitat. A més, el mercat xinès també té un sistema d’indicacions geogràfiques propi molt ben establert, amb especialitats que ara els consumidors europeus podrien descobrir gràcies a aquest acord.

En els propers quatre anys està previst d’ampliar l’acord incloent-hi 175 denominacions d’indicacions geogràfiques més, europees i xineses. La cooperació entre la UE i la Xina en matèria d’indicacions geogràfiques va començar ara fa més de deu anys, el 2006, i el 2012 va donar com a resultat el registre i la protecció per part de totes dues bandes de deu denominacions d’indicacions geogràfiques, que van assentar les bases de la cooperació actual.

Més informació
VEnvirotech guanya un concurs d'innovació social de la CE
Vic lidera una iniciativa europea de ciutats saludables
La justícia europea anul·la la multa contra Starbucks però manté la de Fiat
Avui et destaquem
El més llegit