Vic lidera una iniciativa europea de ciutats saludables

La capital d'Osona treballarà per definir quin ha de ser el futur de la zona verda del Puig dels Jueus

Vic definirà les zones verdes de la ciutat | iStock Vic definirà les zones verdes de la ciutat | iStock

Una trentena de tècnics de vuit ciutats d'Europa s'han donat cita a Vic per engegar el projecte europeu Urbanact – Health Cities. L'objectiu és crear una xarxa de ciutats saludables que malgrat treballin per resoldre temàtiques diferents tenen en compte el vector salut en el desenvolupament de les seves polítiques. A la vegada, el coneixement generat per una ciutat en un àmbit concret, s'espera que pugui ajudar a nodrir els projectes de les altres ciutats i que puguin adaptar allò que creguin oportú.

En el cas de Vic, el projecte es focalitzarà en el desenvolupament del pla especial que ha de definir com serà una de les zones verdes més importants de la ciutat, el Puig dels Jueus. Una de les raons que ha fet que la Unió Europea hagi triat Vic per liderar el projecte ha estat el fet que la ciutat va ser pionera en incorporar indicadors de salut en el POUM que s'ha aprovat aquest any.

"Aquest programa és com un intercanvi de bones pràctiques", ha explicat la regidora d'Urbanisme de Vic, Fabiana Palmero, sobre l'Urbact-Health Cities. L'objectiu també és acostar Europa al món local, i que el món local exporti a Europa i faci visible la feina que s'hi fa, ha afegit la regidora.

Millorar la salut global

Health Cities se centra en aprofundir en la relació entre salut i medi urbà per desenvolupar polítiques públiques centrades en la millora de la salut global de la població, i veure quin impacte hi tenen. Els socis hauran d'elaborar un pla d'acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes de les solucions a petita escala a les seves ciutats. Les ciutats que hi participen són Pämu ( Estònia), Farkadona (Grècia), Falerna (Itàlia), Anyksciai (Lituània), Malta, Alphen aan den Rijn (Països Baixos), Loulé (Portugal) i Bradford (Regne Unit).

En el cas de Vic, segons Palmero, els esforços se centraran en desenvolupar el pla especial del Puig dels Jueus. La regidora ha explicar que aquest punt va crear molta controvèrsia durant l'aprovació del POUM, i per això finalment es va decidir fer-ne un pla especial fora del planejament marc.

A tot Europa hi ha 23 xarxes de ciutats per planificar accions amb altres ciutats europees de 26 països diferents. Les altres ciutats catalanes que hi participen són Barcelona -com a líder del programa Riconnect, sobre mobilitat i connectivitat a les ciutats- i Badalona -com a sòcia del programa 'Space4People, sobre el disseny i ús de l'espai públic.

Més informació
Agrocat inverteix 10 milions d'euros a la seva fàbrica de pinsos
La Fageda vol facturar més apostant per les melmelades
Endesa inverteix 1,7 milions d'euros en la xarxa elèctrica de la Catalunya Central
Avui et destaquem
El més llegit