Clam per la reducció de l'IVA funerari

El 21% d'IVA aplicat als serveis funeraris és dels més elevats d'Europa, només superat per Hongria i Grècia

Nínxols del cementiri de Montjuïc | David Zorrakino | Europa Press Nínxols del cementiri de Montjuïc | David Zorrakino | Europa Press

El 93% dels ciutadans de l'Estat és favorable a una reducció de l'IVA que s'aplica als serveis funeraris, actualment del 21%, un dels més elevats d'Europa, segons una enquesta de Funos, el primer comparador dels preus d'aquest sector. Només a Hongria i Grècia es paguen més impostos.

Segons l'enquesta de Funos, el 45% dels ciutadans demanen que els serveis funeraris quedin totalment exempts del pagament d'IVA i un 48% més considera que se'ls hauria d'aplicar el tipus reduït (IVA del 10%) o superreduït (IVA del 4% ). Només el 7% dels enquestats és partidari que es mantingui al 21% actual.

Espanya és el tercer Estat de la Unió Europea que cobra més IVA pel serveis funeraris, només per sota d'Hongria i Grècia, on es paga el 27% i el 24%, respectivament, segons assenyala un informe de Funos. Aquests serveis inclouen el taüt, vetlla, transport funerari, enterrament o cremació. En canvi, a altres serveis com el de les corones de flors només s'hi aplica el 10%, el mateix tipus que a les floristeries.

Abans de 2012, la taxa de l'IVA per als serveis funeraris era de 8%. El govern de Mariano Rajoy va decidir incrementar-lo al 21% en el marc de les mesures per augmentar la recaptació pública en plena crisi econòmica. Aquest tipus s'ha mantingut fins ara.

Segons dades de Panasef, patronal de les empreses funeràries, la pujada de l'IVA funerari va suposar incrementar el cost dels serveis que paguen les famílies entre 300 i 500 euros. Mentre la recaptació fiscal per aquest concepte puja a uns 300 milions d'euros anuals aproximadament.

Comparació: Mentre que el transport de passatgers paga un IVA de 10%, el transport de difunts en vehicles funeraris ha de pagar un 21%

Les empreses funeràries consideren injust que pels seus serveis s’apliquin taxes superiors a les d'altres sectors econòmics. Per exemple, mentre que el transport de passatgers paga un IVA de 10%, el transport de difunts ha de pagar un 21%.

Altres països europeus com Portugal, Itàlia, Dinamarca, Finlàndia, Irlanda, Països Baixos i Suècia no cobren IVA als serveis funeraris. En aquests països es considera els enterraments o cremacions com a serveis essencials de les famílies, no subjectes al pagament d'impostos al consum, a excepció de certs serveis addicionals en alguns casos.

A altres països s'aplica un IVA inferior. Per exemple, França (20%), Àustria (20%), Estònia (20%), Eslovàquia (20%), Alemanya (19%), Romania (19%), Croàcia (13%), Eslovènia (9,50%), Polònia (8%), Bèlgica (6%) o Luxemburg (3%).

Altres dades de l'enquesta elaborada per Funos indiquen que el 79% dels ciutadans desitja serveis funeraris ecològics i, fins i tot, un 49% estaria disposat a pagar-ne més diners. I un 24% exposa que li agradaria mantenir una immortalitat virtual al metavers.

Més informació
Les funeràries recuperen les xifres prepandèmia amb un 16% de serveis menys
Avui et destaquem
El més llegit