Un treballador no pot perdre el seu dret a vacances per no sol·licitar-les

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea sentencia que l'extinció de la relació laboral s'ha de saldar compensant els festius no realitzats

La sentència s'aplica tant a treballadors públics com a empresaris privats | iStock La sentència s'aplica tant a treballadors públics com a empresaris privats | iStock

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha determinat que un treballador no pot perdre de forma automàtica el seu dret a vacances anuals retribuïdes només pel fet de no haver-les sol·licitat abans de l'extinció de la relació laboral.

Ara bé. El tribunal també ha dictaminat que sí que podrà denegar aquest dret i la seva compensació econòmica corresponent si l'empresari és capaç de demostrar que el treballador es va abstenir "deliberadament i amb ple coneixement" de tenir vacances".

Més info: Com evitar problemes a l'hora de planificar les vacances de la plantilla?

 

Aquesta és la resolució de la justícia europea de les qüestions elevades pel Tribunal Superior Contenciós-Administratiu de Berlín-Brandenburg i del Tribunal Suprem Laboral d'Alemanya sobre dos ciutadans alemanys a qui se'ls va denegar una compensació econòmica pels dies de vacances no gaudits.

En la seva sentència, el tribunal declara que la legislació europea s'oposa al fet que un treballador perdi automàticament els dies de vacances anuals retribuïdes als que tenia dret per no haver-les sol·licitat. Si l'empresari, però, aporta proves que demostrin que el treballador ho va fer expressament, el cas podria girar-se en contra dels treballadors.

A més, el TUE afegeix que la sentència s'aplica tant a treballadors públics com a empresaris privats.

Més informació
Menys del 35% dels treballadors desconnecten durant les vacances
Avui et destaquem
El més llegit