La vida ‘techie’ dels animals

La intel·ligència artificial aterra al sector veterinari i al ramader amb softwares per gestionar clíniques, recomanadors de productes i millores alimentàries

Les instal·lacions de Qsoft a Lleida Les instal·lacions de Qsoft a Lleida

En els darrers mesos, el focus del debat s’ha posat en els impactes i les regulacions sobre l’ús de la intel·ligència artificial amb els humans, però una tendència s’està consolidant: la seva presència al món animal. Més enllà de la imatge icònica d’una vaca amb un xip, a la qual se li mesura la seva productivitat i el seu benestar, els àmbits veterinaris i ramaders, amb un gran pes a l’economia, estan incorporant aquesta tecnologia a la seva activitat. Un bon indicador per avaluar el moment del sector dels animals de companyia són les dades de l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (Aiac), que constaten que l’any passat, a Catalunya es van inscriure 113.383 animals, xifra que constitueix un nou rècord. 

En plena discussió en l’esfera comunitària sobre la integració de la Intel·ligència Artificial (IA) en la medicina veterinària, la resposta, com no podria ser d’una altra manera, la té ella mateixa. Aquest és l’experiment que han fet des de la Federació Europea d'Associacions Veterinàries d'Animals de Companyia (Fecava). Preguntant-li a ChatGPT sobre el seu futur, ha precisat que “el futur de la medicina veterinària té un tremend potencial quant als avanços en tecnologia, atenció personalitzada, medicina regenerativa i la integració de la salut humana, animal i ambiental. Aquests desenvolupaments tenen com a objectiu millorar el benestar dels animals, els resultats del tractament i enfortir el vincle entre els humans i les seves mascotes”. Entre les eines que en destaquen, hi ha la telemedicina, els dispositius portàtils i els sistemes de monitoratge remot, que es tornaran més freqüents, la qual cosa permetrà als veterinaris brindar una millor atenció i accés als serveis per a mascotes, fins i tot a distància.

Qsoft ha fet un pas endavant, facilitant l’arribada de la intel·ligència artificial als centres i clíniques veterinàries

Aterrar aquestes idees teòriques és el que ha fet l’empresa lleidatana Qsoft, que des de 1995 s’ha especialitzat en el desenvolupament de software del sector de la salut. Una vegada les seves aplicacions són utilitzades per més de 6.000 clients en 30 països, entre els quals es troben l'Hospital Vall d'Hebron, DKV, la Generalitat de València, l’Hospital Ángeles de Mèxic DF, el Centre Mèdic Teknon, el laboratori farmacèutic Pfizer o les Universitats de Navarra o Lisboa, la firma ha fet un pas endavant, facilitant l’arribada de la intel·ligència artificial als centres i clíniques veterinàries.

Automatitzar processos

Entre els productes més comercialitzats de Qsoft es troben Salus, un programari destinat a la gestió integral d'hospitals, clíniques i consultes de medicina humana i el més recent ‘Qvet’, un conjunt de solucions tecnològiques orientades a la gestió de clíniques veterinàries. Els seus creadors argumenten que “permet dedicar més temps a la medicina gràcies a l’automatització de les tasques, el control dels processos i l’assoliment d’informació de qualitat”.

Qvet, un software de referència en la gestió veterinària en clíniques i hospitals, està present a 31 països i té el suport de més de 8.000 clients. Des de la companyia lleidatana es remarca que el software ofereix atenció personalitzada integral i facilita un increment de les vendes del 20% amb la Intel·ligència Artificial. Qsoft assenyala que el seu model de negoci es basa en diversos factors, com l’experiència, l’especialització, la inversió en recerca i desenvolupament i la seva obsessió per la qualitat del servei postvenda i de suport tècnic, fet que es tradueix en un percentatge elevat de nous compradors que adquireixen el software, recomanats per clients anteriors. Generar dades inèdites com la longevitat dels animals de companyia, la seva salut o la despesa de cada territori en alimentació i en els serveis veterinaris són algunes de les eines extretes a partir dels informes del software Qvet de Qsoft. L’empresa, que té la seva seu central a Lleida, disposa de delegacions a Mèxic, Portugal, Brasil o l’Argentina, entre altres països. 

Als ramaders, la Intel·ligència Artificial els ajuda a millorar els seus processos productius, controlar l'alimentació, la salut i el benestar 

Salut alimentària i benestar animal

Des de l’òptica oposada, la dels animals destinats al consum humà i a la producció alimentària, la revolució tecnològica també ha arribat a les explotacions ramaderes que, cada vegada més, aposten per la innovació i la tecnologia. Algunes granges utilitzen en el seu dia a dia la Intel·ligència Artificial (IA), que les ajuda a millorar els seus processos productius, controlar l'alimentació, la salut i el benestar dels animals i, per consegüent, oferir una carn de qualitat que beneficiarà a la salut alimentària dels consumidors.

En aquest aspecte, el CEO i cofundador de Pervasive Technologies i especialitzat en l’ús de la IA, Rodolfo Lomascolo, posa com a exemple la tasca d’un ramader, que des del seu dispositiu mòbil pot obtenir informació sobre els moviments dels animals, alimentació i consum d'aigua, nivells inusuals d'activitat o augment dels registres normals de tos i d'estrès. Així, detalla que un increment en la dificultat respiratòria podria suposar haver generat una presa de mostra de fluids orals automatitzada i ajudar a prendre les decisions oportunes més adequades contactant, fins i tot, amb el seu servei veterinari per a solucionar qualsevol problema.

Aquest procés facilitarà el seguiment de l’estat de l’animal, avaluarà el seu nivell d'estrès i el reconeixement de possibles problemes sanitaris per a poder actuar de la forma més àgil i operativa, també en l’àmbit de la seguretat alimentària, ja que la carn que produirà serà de millor qualitat en condicions saludables.

A més de millorar les vendes, la salut dels animals i la seva alimentació, els experts preveuen que la IA facilitarà diagnòstics veterinaris més ràpids i precisos per a donar-li a l'animal només la medicació necessària i aliments saludables. En el cas de les explotacions, consideren que el ramader podrà tenir un augment de la predictibilitat, productivitat i rendibilitat de la seva granja i els consumidors podran tenir major confiança en els seus aliments amb una traçabilitat, qualitat i seguretat transparent i verificable.
 

Més informació
Les empreses catalanes incrementen un 38% l'ús d'intel·ligència artificial
VacApp, l'app veterinària
Avui et destaquem
El més llegit