CA | ES

Les VTC reclamaran 1.100 milions d’euros a la Generalitat si els restringeix l’activitat

La patronal del sector deixa la porta oberta a recórrer el decret de la Generalitat al Tribunal Constitucional

El president d'Unauto VTC Catalunya, Josep Maria Goñi | ACN El president d'Unauto VTC Catalunya, Josep Maria Goñi | ACN

El president d'Unauto VTC Catalunya, Josep María Goñi, ha avisat que si la Generalitat accepta introduir la mesura de la precontractació en els serveis de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) suposarà la desaparició del sector i, precisament per això, ha assegurat que els demanaran 1.100 milions d'euros d'indemnització.

Més info: Competència i els taxis, enfrontats per l'anticipació per contractar VTC

"A la pràctica, la VTC deixa de ser competitiva i rentable i suposa el tancament de desenes d'empreses i acomiadaments de centenars de treballadors", ha afegit Goñi, que ha estat acompanyat pel president de la patronal a nivell espanyol, Eduardo Martín.

Ambdós han criticat el "xantatge" dels "sectors més radicals" del taxi l'administració" i han advertit que 3.000 treballadors es poden quedar sense feina si prosperen els plans per restringir la seva activitat. Així mateix, han quantificat en 1.100 milions d'euros l'import de les indemnitzacions al sector només a Catalunya i han deixat la porta oberta a portar el decret llei que prepara la Generalitat al Tribunal Constitucional.

Interès general

A banda, s'ha preguntat per "quin interès general" es regeix la Generalitat. "Que els taxistes guanyin més diners? Que puguin pujar la tarifa un 20% l'any que ve? Que es quedin sense cap competència?", s'ha qüestionat el president d'Unauto a Catalunya. Segons Goñi, "el que existeix són interessos determinats i concrets i interessa continuar mantenint una infraestructura vella i caduca i que genera índex de satisfacció extremadament baixos", ha manifestat en referència al taxi.

Amb tot, el dirigent de la patronal a Catalunya ha explicat que estan utilitzant a seva "capacitat d'influència" perquè Territori i Sostenibilitat no acabi imposant una precontractació en el servei."No té cap sentit regular d'aquesta manera quelcom que encara està en plena discussió al Congrés", ha comentat. Així mateix, Unauto ha quantificat en 1.100 euros la indemnització que haurien de rebre els treballadors d'aquestes empreses i que se n'hauria de fer càrrec l'administració que ho regula. Segons Unauto, des de Catalunya ja s'han presentat 1.945 recursos al reial decret llei de Foment i s'espera que s'arribi a les 4.500.

Unauto també ha deixat entreveure que podria recórrer el decret llei que prepara la Generalitat al Tribunal Constitucional així com el reial decret llei del govern de Sánchez. En el cas de Catalunya, Goñi ha assegurat que la patronal ha trobat una "escletxa" que permetria portar la normativa catalana al TC, però no l'ha volgut revelar "per no donar armes a l'enemic".

Més informació
Els taxistes amenacen de bloquejar els accessos al MWC per les VTC
Les llicències VTC es disparen un 70% en sis mesos
El Congrés dóna via lliure als territoris per regular les VTC
VTC, el rei Salomó i quatre anys de (des)gràcia
Avui et destaquem
El més llegit