Per què se’n parla tant del model de llenguatge extens?

El xat GPT té la capacitat d’adquirir competències equiparables a les humanes en aspectes com ara la visió, el reconeixement del llenguatge, la capacitat de raonament i la capacitat d’aprenentatge

Un dels termes clau per entendre què hi ha al darrere del xat GPT és model de llenguatge extens | Termcat Un dels termes clau per entendre què hi ha al darrere del xat GPT és model de llenguatge extens | Termcat

L’arribada del xat GPT ha permès que, d’un dia per l’altre, milions de persones d’arreu del món sense coneixements en programació puguem establir un diàleg, per mitjà de preguntes o demandes concretes sobre qualsevol matèria, amb una eina capaç d’oferir-nos respostes amb una immediatesa que ens deixa perplexos.

Basada en la intel·ligència artificial, aquesta eina té la capacitat d’adquirir competències equiparables a les humanes en aspectes com ara la visió, el reconeixement del llenguatge, la capacitat de raonament i la capacitat d’aprenentatge. Un dels termes clau per entendre què hi ha al darrere del xat GPT és model de llenguatge extens, en anglès large language model (també té molt d'ús la sigla LLM). Es tracta d'un model d'aprenentatge automàtic capaç de modificar una gran quantitat de paràmetres de manera autònoma mentre aprèn per efectuar diverses tasques de processament del llenguatge natural, com ara generar i classificar text, respondre preguntes de manera conversacional i traduir text.

La forma catalana és un calc de la denominació anglesa, ben transparent des del punt de vista semàntic. També es proposa la sigla equivalent MLE, que pot ser útil en determinats contextos d'ús. La qualificació extens s'explica perquè aquest model és capaç de tractar una gran quantitat de dades de manera genèrica, i pot detectar-hi patrons i prendre decisions sense la necessitat de seguir instruccions predeterminades.

Més info: ChatGPT i el seu potencial per a l’ensenyament i la recerca

Si esteu interessats a descobrir altres termes bàsics relacionats amb la intel·ligència artificial, com ara algoritme o algorisme, neurona artificial, xarxa neuronal artificial, aprenentatge automàtic, aprenentatge supervisat, apunt o visió artificial, només cal que feu un clic a l’enllaç de la infografia Intel·ligència artificial: vocabulari bàsic. També els podeu trobar, com sempre, al Cercaterm.

Més informació
Quan els artistes diuen adéu a Bizarrap (i s'enamoren del ChatGPT)
La irrupció de la IA a la indústria cinematogràfica: quan el ChatGPT revoluciona Hollywood
El risc de seguretat de ChatGPT alerta les empreses: "Ningú sap què passa amb les dades"
Avui et destaquem
El més llegit