Sense les nenes no hi ha revolució digital

Només un 30% de les persones que treballen al sector TIC són dones, i és precisament un àmbit en el qual es preveu un gran creixement

Jara Forcadell, Elsa Rodríguez, Paula Huertas i Anna Grau, membres de Young IT Girls | Àngel Bravo Jara Forcadell, Elsa Rodríguez, Paula Huertas i Anna Grau, membres de Young IT Girls | Àngel Bravo

Avui es celebra el dia internacional de les nenes a les TIC (Tecnologies de la Informació i Telecomunicacions). Perquè és necessària aquesta diada?

Actualment, avancem cap a una societat cada cop més digital, en la que les tecnologies de la informació i la comunicació impregnaran tots i cada un dels àmbits de la nostra vida. Ningú té cap dubte que el futur serà digital, i per tant els enginyers i enginyeres, els que dissenyin les noves eines i plataformes tecnològiques, estaran definint també la nostra societat i el nostre món. No podem permetre que la meitat de la societat, les nenes, noies i dones, quedin fora de la creació d'aquest nou futur. És cabdal incorporar les nenes i les dones a l'àmbit tecnològic, no només com a usuàries sinó com a creadores, com a dissenyadores de les noves eines tecnològiques i del futur digital de la nostra societat. 

"No podem permetre que la meitat de la societat, les nenes, noies i dones, quedin fora de la creació d'aquest nou futur digital"

Estem lluny d’assolir aquest objectiu. Actualment, només un 30% de les persones que treballen al sector TIC són dones, i és precisament un àmbit en el qual es preveu un gran creixement, tant en creació de nous llocs de treball com en millors remuneracions. Per canviar aquesta situació és essencial arribar a les nenes, que representen la meitat del futur en aquest camp i actualment només el 3% d’elles decideixen accedir a carreres tècniques relacionades amb les TIC. Aquest és l'objectiu amb el que neix Young IT Girls, associació sense ànim de lucre per inspirar vocacions tecnològiques entre noies i joves.

S'han après diverses lliçons de com assolir-ho. Per començar, cal arribar aviat a les nenes. Els estudis posen de manifest que és a primària quan les nenes comencen a tancar les portes a alguns camins professionals i és per tant en aquest punt on cal començar a incidir, per evitar la creació d'estereotips i limitacions. En els anys següents i fins al moment d'iniciar la carrera professional, continuar incidint per mantenir totes les opcions obertes, donant acompanyament i resolent dubtes perquè cap nena amb inquietuds pel món tecnològic quedi fora per manca d’informació o suport. No es tracta en cap cas de forçar, sinó d'inspirar a les nenes a esdevenir allò que elles vulguin, mostrant tot el ventall de possibilitats i enfortir-les per trencar barreres socials.

Més info: Young IT Girls, les noies TIC fan soroll

Un dels aspectes que resulta clau per inspirar vocacions tecnològiques són els referents, ja que no podem esdevenir allò que no coneixem. Necessitem que les nenes, i també els nens, els mestres i els pares, coneguin exemples de dones tecnòlogues. I calen referents variats, de diferents edats, diferents estils, exemples actuals i exemples antics, i que hagin emprès camins diferents. És interessant mostrar exemples de dones que han fet fama, i esdevingut CEO de Youtube per exemple, però alhora referències de dones que han tingut èxit a una escala més propera, ja sigui desenvolupant un projecte interessant, treballant en el qual els agrada o esdevenint emprenedores. Acostar aquests referents a les nenes, perquè cada una d’elles es pugui sentir reflectida i inspirada.

A més, les anàlisis mostren que, de manera general, i amb moltes excepcions, a l'hora de triar carrera professional les dones tendim a considerar l'impacte cap a la societat. Per aquest motiu, moltes dones escullen carreres lligades a la cura dels altres o l'educació. Aquest aspecte, lluny de ser una limitació, és un catalitzador, els professionals més potents són aquells que treballen per vocació. El factor vocacional de servei a la societat també es pot aplicar a través de la tecnologia. El que necessitem és que les nenes i les noies sàpiguen que la tecnologia pot ser una eina molt potent per millorar la societat i el món. En tenim mil exemples, que compartim a les xerrades que fem a escoles: en el camp de la medicina, es poden fer pròtesis 3D, a l'àmbit social, dispositius connectats fan la vida més fàcil i segura a la gent gran, així com à l'àmbit mediambiental on la tecnologia ajuda a fer més sostenibles els edificis i les ciutats. 

 "Actualment només el 3% d’elles decideixen accedir a carreres tècniques relacionades amb les TIC"

Fent nostre la mítica frase “sense les dones no hi ha revolució” podem dir que "sense les nenes no hi podrà haver revolució digital". El futur és tecnològic, i les nenes no s’ho poden deixar perdre.

Més informació
Els professionals IT de Barcelona són els que més cobren
​Quan les nenes estimen la ciència i la tecnologia el món és molt millor
Avui et destaquem
El més llegit