Obtenir i gestionar dades sembla que és un dels reptes i desafiaments de l’àmbit empresarial en els darrers anys. De fet, els responsables industrials les consideren com una espècie de petroli del segle XXI. En aquest context s’emmarca l’eclosió de la indústria 4.0, un nou paradigma productiu, en el qual la tecnologia adquireix un protagonisme capital. Al voltant d’aquest ecosistema, és on es posiciona la startup Zentinel Machine Data Solutions (MDS), ubicada des de fa quatre mesos a l’edifici DFactory de la Zona Franca de Barcelona. Tal com assegura el director de Zentinel MDS, Jordi Cruz, “l’accés a unes poques constants vitals de cadascuna de les màquines permet als responsables de producció i manteniment predir possibles avaries, identificar oportunitats de millora i prioritzar inversions”.
Aquest propòsit d’adquirir informació implica l’existència d’una infraestructura de xarxa adient per captar les dades. Així ho expressa Jordi Cruz, qui recorda que “accedir a aquests senyals no és senzill, ja que en una fàbrica hi conflueixen màquines de diversos proveïdors, sistemes de control diferents, llenguatges de programació, estructures i protocols de procedència dispar”. En un escenari d’adaptació empresarial a les noves tecnologies, com la Internet de les Coses (IoT), la inversió econòmica resulta elevada. Per aquest motiu, una opció és readaptar la maquinària. És el que es coneix com a ‘Digital Retrofit’. El director de Zentinel explica que la solució comporta “assumir que no podem extreure les dades de la màquina i el que farem és afegir uns sensors per a procedir a una adquisició més local”.
El Digital Retrofit facilita la capacitat de comunicar-se entre xarxes industrials i una complementària de dispositius per a connectar els sensors i que aquests arribin als sistemes de gestió de producció. El sistema permet el seu ús en microcontroladors petits. Un altre element amb el qual treball Zentinel és el de l’observabilitat industrial, un mètode que té la capacitat d'interpretar l'operació de maquinària, analitzant els seus senyals externs sense necessitat d'interactuar amb els sistemes de control.
Zentinel treballa amb l’observabilitat industrial, un mètode que interpreta l'operació de maquinària, analitzant els seus senyals externs sense necessitat d'interactuar amb els sistemes de control
Les empreses necessiten dades de les màquines i processos per a alimentar les seves aplicacions IT per a gestió de producció, optimització de processos o manteniment predictiu. Des dels inicis de la tercera revolució industrial (automatització), l'accés a les dades de les màquines ha estat limitat per la capacitat de comunicar els sistemes de control de les mateixes amb sistemes d'informació. A més, l'increment de ciberatacs en la indústria obliga els fabricants a protegir les comunicacions entre els sistemes d'informació i el control de màquines, generant costos addicionals. Com a resultat, la gran majoria de màquines en funcionament en l'actualitat no disposen de la capacitat de compartir les seves dades de manera segura amb les aplicacions IT per a gestionar i optimitzar la producció.
Digitalització i recursos
Des del mes d’octubre de l’any passat, Zentinel MDS forma part de l'ecosistema del DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), la qual cosa li permet establir col·laboracions amb altres empreses de tecnologia industrial i operar en un entorn ideal per a promocionar les solucions amb clients i col·laboradors. Jordi Cruz assenyala que “per a la nostra trajectòria internacional, en pocs llocs havíem vist un entorn tan enfocat a la digitalització amb recursos d'alt nivell, tant humans com tècnics”. Per al CZFB, la presència de Zentinel és un pas més en el posicionament del DFactory com un dels hubs més importants d’innovació del sud d’Europa.
A Zentinel MDS treballen amb els seus clients en el desenvolupament de solucions a mida per a millorar l'observabilitat de maquinària i processos industrials. La seva plataforma Obsrv! proporciona als fabricants les dades bàsiques sobre el funcionament de les seves màquines (peces fabricades, temps de cicle, temps d'aturada). I ho fa en temps real, calculant els paràmetres a l’instant, per torn, per lots o màquines individuals. L’usuari ho pot controlar des del seu dispositiu mòbil, ordinador o amb els sistemes de gestió ERP.
María Rivas: "Per a ser competitiu, cal ser tecnològic i sostenible i això només es pot aplicar si tens dades de valor dels teus processos"
Fruit d’aquest impuls innovador, la firma va rebre el premi a la millor startup en el vertical de Digital Industry durant la passada edició de la Barcelona New Economy Week (BNEW). La directora d’operacions de l’empresa, María Rivas, encarregada de recollir el guardó com una empresa d’èxit, destaca que el premi “suposa un aval i un reconeixement empresarial important”.
Zentinel MDS s’ha especialitzat en els sistemes integrats que ofereixen solucions d'observabilitat industrial (plug and play), és a dir, eines o sistemes que faciliten la recopilació, el monitoratge i l'anàlisi de dades en entorns industrials de manera àgil i senzilla. “Per a ser competitiu cal ser tecnològic i sostenible, i això només es pot aplicar si tens dades de valor dels teus processos productius”, puntualitza María Rivas. Aquest objectiu és el que defineix a la companyia, ja que segons la seva directora d’operacions, “estem solucionant una part de la digitalització que no es trobava en el radar”.