• El 'marketplace' agroalimentari català

El 'marketplace' agroalimentari català

La start-up Producteslocals.cat pretén digitalitzar el sector i fer de pont entre el consumidor urbà i el productor rural

    La start-up connectarà a productors rurals i consumidors urbans
    La start-up connectarà a productors rurals i consumidors urbans
    Carles Planas Bou
    19 de Juny de 2014
    Act. 30 de Juny de 2014
    Gaudir a la ciutat dels millors productes del camp. Aquest és el punt de partida de Producteslocals.cat (@Producteslocals), el marketplace agroalimentari català que pretén digitalitzar el sector per apropar al productor i al consumidor. "Volem fer de pont entre el consumidor urbà i el productor rural", explica Ramon Sentmartí (@rsentmarti), fundador de l'empresa.

    Digitalitzar el sector agroalimentari
    Producteslocals.cat és una start-up nascuda al febrer del 2014 amb l'objectiu de digitalitzar el sector agroalimentari i omplir un buit de mercat. "La nostra intenció és agregar la demanda amb noves tecnologies", detalla Sentmartí, "modernitzar un camp tan antic com el món rural".

    Per això, el servei que ofereix l'empresa funcionarà en totes les plataformes, des d'ordinadors, a smartphones o tablets. "Aquesta aplicació permetrà a l'usuari conèixer les característiques dels productes de proximitat des de casa", explica Sentmartí a VIAempresa.

    Beneficiar consumidors i productors
    Producteslocals.cat pretén ser un intermediari win-win, on els consumidors i els productors hi surtin guanyant. Davant l'emergent demanda urbana de productes de qualitat de petits productors, la start-up catalana vol ser l'alternativa a les grans superfícies i, alhora, oferir als productors una comercialització i promoció eficient dels seus aliments.

    Al comercialitzar el seu producte, els petits productors rurals topen amb barreres logístiques i molts problemes que ho fan inviable. "El que no pot ser és que els productes viatgin 2.000 quilòmetres i passin per tants intermediaris, el petit productor sempre acaba perdent", explica Sentmartí. Per això, la digitalització d'aquests productes permetrà crear un supermercat online on el món urbà i rural estiguin connectats.

    Inversió i perspectives de creixement
    Actualment, la start-up catalana està desenvolupant la nova versió del seu servei, que preveu llençar al mercat el setembre. Aquesta petita i jove empresa està formada per tres socis que prefereixen tirar el projecte endavant amb capital propi abans que recórrer al finançament extern. "Els membres de l'equip hem aportat uns 50.000 euros i volem seguir funcionant així fins que la prova pilot sigui operativa", detalla Sentmartí.

    De cara a la internacionalització, el fundador de producteslocals.cat explica l'interès per obrir-se, en un futur, al mercat europeu i americà però es mostra prudent. "Volem caminar abans que córrer, però també tenim present que el nostre servei té potencial en el món occidental industrialitzat", comenta el seu fundador.

    El primer objectiu a assolir és testejar el funcionament de la start-up a Barcelona. "A un any vista volem tenir tots els punts de recollida establerts a la capital catalana i, en funció de l'èxit assolit, mirar a altres mercats", assegura Sentmartí.

    Des de producteslocals.cat també s'agraeix el suport de Barcelona Activa, que actua com a incubadora d'empreses que fan de l'emprenedoria i la innovació la seva bandera. Gràcies a la feina d'aquesta institució la start-up va ser reconeguda amb el tercer premi del programa Emprenedor XXIDigital i va ser finalista de la 'Start-up Competition' del BizBarcelona d'enguany. "Comptem amb ells per mantenir el vincle i enfortir-nos, per col·laborar en l'àmbit econòmic i posar-nos en contacte amb futurs inversors del projecte", conclou Sentmartí.