• El retrat robot de l'emprenedor

El retrat robot de l'emprenedor

Un estudi assenyala que l'emprenedor més habitual és home, menor de 35 anys, amb estudis universitaris i amb experiència prèvia treballant per compte aliè

    Home, jove i universitari, el perfil habitual de l'emprenedor
    Home, jove i universitari, el perfil habitual de l'emprenedor
    24 de Juliol de 2015
    En l'inevitable afany humà per categoritzar-ho tot, l'estudi elaborat per Startup Spain'Mapa del Emprendimiento' indica els grans trets del que seria el retrat robot de l'emprenedor. Segons aquestes dades, el perfil més habitual és el d'un home (són el 83% dels emprenedors), amb estudis universitaris (90%) i cada cop més jove. Mentre el 2014 la majoria dels emprenedors tenia entre 35 i 44 anys, ara el 52% ja està per sota dels 35. La mostra per elaborar aquest estudi prové dels 1.800 projectes registrats a la Startup Competition que se celebrarà a Madrid entre el 7 i el 9 d'octubre, el 67% dels quals prové d'Espanya.

    Experiència prèvia
    L'estudi també posa de manifest que el 57% dels emprenedors espanyols treballava abans per compte aliè, i només l'1% estava abans a l'atur. És el cas de dos dels emprenedors que van ser presents al passat BizBarcelona. Albert Vergés, fundador de l'empresa de solucions de comunicació audiovisual Sunomono, explica a VIAempresa que "als 11 anys d'estar treballant a la mateixa empresa vaig decidir fer un any sabàtic per replantejar-me la vida". Un any que servia per seguir pintant i exposant, alhora que acabava els estudis d'Empresarials a la UOC. "Va sortir una petita oportunitat de fer unes feines audiovisuals i ho vaig començar a fer. Mig any després, a aquesta espècie d'empresa que havia fet, hi vaig posar el nom de Sunomono", relata.

    Vergés aclareix que "no em sento empresari, em sento un caminador que va fent experiències amb la via artística i l'empresarial". Al capdavall, descriu, "tot va néixer pel típic contacte que et permet fer una feina i a partir d'aquí muntes l'empresa".

    Sergio Giménez, fundador de Privilegiis, també va deixar una feina estable per emprendre el seu projecte. Amb la idea d'elaborar una plataforma on els usuaris puguin trobar de forma ràpida i senzilla tots els avantatges i ofertes als quals tenen dret pel fet de ser membres de clubs o associacions, explica que "tothom té idees, i de totes les que vaig tenir, aquesta era la més potent".

    Al seu parer, "quan tens al voltant de 30 anys, amb experiència en el mercat treballant per multinacionals i has passat per diversos càrrecs tecnològics; és bastant més fàcil a l'hora de muntar una empresa tecnològica". Per Giménez, doncs, "era el moment perfecte".

    El fet que només l'1% dels emprenedors es trobés abans en situació d'atur també ajuda a diferenciar emprenedoria d'autoocupació. "A vegades es confon, però una cosa és establir-te com a freelance i l'altra és crear una empresa amb escalabilitat", reivindica Sergio Giménez.

    Pel fundador de Privilegiis, "aquests dos conceptes es barregen molt i es tendeix a pensar que tot és emprenedoria, suposo que en part motivat políticament per poder rebaixar les llistes d'atur". Sigui com sigui, veu positiva aquesta 'bombolla' de l'emprenedoria "perquè hi ha moltes més oportunitats. Sovint n'hi ha tantes que et costa decidir entre una i altra, com amb les acceleradores o incubadores". Al final, però, valora que "tot això genera més networking, reunions i esdeveniments, que ens beneficien a tots".

    Més feina, més satisfacció
    "La part bona de treballar per a tu és que muntar alguna cosa sobre una necessitat que has descobert fa que t'hi impliquis molt més i et sentis més realitzat", diu el fundador de Privilegiis. "Abans treballava en projectes més de manteniment i monòtons, sense tanta innovació. O no podies prendre decisions o les que prenia tampoc arribaven gaire lluny. Això és el que em va fer canviar", recorda.

    Giménez reconeix que treballant per compte aliè "fas un horari, sense gaires hores extres i pots fer la teva vida. En canvi, quan tens un projecte propi és molt més difícil desconnectar i treballes moltes més hores". Unes hores que quantifica d'entre 10 i 12 de mitjana cada dia. "Ho sents tan teu que encara que sigui cap de setmana et sents sempre obligat a contestar. Però com que és la teva motivació, no notes tant les hores de més", explica abans de rematar que "ara treballo moltes més hores però estic més content".

    Albert Vergés puntualitza que "la motivació és la mateixa que tenia quan treballava per una empresa, no estava més desmotivat". Ara bé, coincideix que "té l'avantatge que el teu temps depèn molt de tu". Indica que el més important és "tenir ganes i il·lusió en marcar-te un objectiu i anar-lo seguint. També cal sort, però l'has d'anar a buscar, encara que pots buscar-la i no trobar-la".

    Un altre dels avantatges que troba en l'emprenedoria és que "si treballes per algú altre et pots quedar sense feina d'un dia per l'altre. Tenir la teva empresa et permet que, tot i que poden passar mil coses, normalment serà lent". Tal com constata Albert Vergés, "no em diran tots els clients alhora que no volen treballar més amb mi".

    La importància estratègica de l'equip
    Tot i que el finançament segueix sent un dels principals maldecaps dels emprenedors, cada cop pren més rellevància la recerca de socis estratègics, així com la confecció d'un bon equip. Segons les dades d'Startup Spain, el 40% dels emprenedors assenyalen com a prioritària la recerca de talent.

    A Sunomono això es tradueix en una aposta per l'autopolivalència. "Cadascuna de les persones que treballa a l'empresa controla dues o tres branques d'aquest món, però en sap de les demés", explica Vergés. L'autopolivalència de l'equip, doncs, els permet "ser molt àgils amb respostes ràpides quan cal fer petits canvis. Evitem així la típica cosa del procés que s'encalla i t'has d'esperar dos dies perquè no hi ha l'especialista".

    De fet, Vergés insisteix en la importància de respondre de forma immediata. "Hi ha una bellesa en la feina que és el temps. Per mi la velocitat és una forma de bellesa. Si pots fer el mateix però amb menys temps, és més bonic", destaca.

    Finançament i traves burocràtiques
    L'autofinançament i una ràpida fidelització d'uns quants clients estables ha permès a Sunomono no haver de patir la complexitat de la recerca de diners. De fet, més de la meitat dels projectes emprenedors (58%) arrenquen amb finançament propi. Ara bé, Vergés ressalta que "en l'àmbit de la comptabilitat i l'administració et compliquen la vida amb coses que no te les haurien de complicar".

    Pel fundador de Sunomono, és recomanable que "a la que guanyes una mica de diners i pots pagar-te algú, el contractis perquè et faci aquesta feina". D'aquesta manera, assegura, "t'estalvies perdre temps amb les tonteries que has de fer. Hi ha la idea que un empresari és algú susceptible de robar, i et comencen a emprenyar amb tonteries que no toquen. Prou feina tens amb el dia a dia!". Aquest "dubte constant sobre tu, a veure si troben alguna cosa, sí que m'ha fet perdre el temps més d'una vegada", conclou.

    Pel seu cantó, Giménez lamenta que "els business angels et demanen tracció, facturació, visites, etc. I com que cada cop hi ha més projectes, tenen molt per escollir i demanen molt per invertir al teu projecte". Si no disposes de mètriques potents, afegeix, "acostumen a demanar-te molt percentatge de l'empresa".