Barcelona i el 4YFN, 'dúo dinámico' (i internacional)

La capital catalana acull startups de tot el món que s'han enamorat de la ciutat i no descarten fer-hi negoci

Emprenedors passant-ho bé al 4YFN | Àngel Bravo Emprenedors passant-ho bé al 4YFN | Àngel Bravo

Barcelona enamora sense moure's de casa. El caràcter internacional ja no és només cosa del Mobile World Congress (MWC) sinó també del 4YFN que acull startups de mig món. De Colòmbia a Taiwan, passant pel Regne Unit o Corea del Sud. VIA Empresa s'ha passejat per les 12 delegacions estrangeres per conèixer quin és el secret del magnetisme de la ciutat. "És espectacular tot el que estic veient aquí", assegura Johan Rendon, CEO de SmartQuick. Explica la llegenda tecnològica que qui descobreix la capital catalana, no se n'oblida mai. 

Segons l'últim informe d'Atomico, a Europa hi ha 78 hubs tecnològics i Barcelona juga a la Champions League. És el cinquè hub amb més volum de startups (1.300, un 34% del conjunt d'Espanya) i és la tercera ciutat preferida per crear una startup. Qui sap si la participació de SmartQuick, Robotelf Technologies, Meater i Mobile Doctor al 4YFN és el començament d'una nova història d'èxit gràcies a Barcelona. 

SmartQuick, la intel·ligència colombiana

SmartQuick

SmartQuick optimitza els processos logístics i comercials | LC

A la punta de la delegació de Colòmbia, es troba SmartQuick. Una tecnologia per a l'optimització, el seguiment i el control dels processos logístics i comercials. "Totes les activitats de transport o venda sobre el terreny fan tasques ineficients", etziba Rendon. A la recerca de l'eficiència, la startup de Bogotà redueix els costos logístics en un 25% i optimitza 200.000 tasques o visites per mes alhora que redueix la petjada de carboni. 

Rendon: "El 4YFN no s'hauria de deixar perdre pel conflicte perquè és un èxit d'organització, logística i contactes"

SmartQuick ha vingut a Barcelona com a guardonada d'un concurs d'empreses tecnològiques i sota el paraigües del Ministeri de Tecnologia de Colòmbia.  Actualment, opera a tota Llatinoamèrica i té clients mundials de la talla de Johnson & Johnson o L'Oréal. Segons Rendon, "Barcelona està connectada a tot el món i té una cultura i una mentalitat molt oberta".

La política també arriba a SmartQuick. El seu CEO insisteix que "El 4YFN no s'hauria de deixar perdre pel conflicte perquè és un èxit d'organització, logística i contactes".  

Robotelf, el guardià taiwanès de la llar

 Robotelf Technologies

Marco Chang és el director de vendes de Robotelf Technologies | VC

La taiwanesa Robotelf Technologies ha sigut una de les grans sensacions tant del MWC com del 4YFN. Creada el 2014, el seu robot estrella és capaç de protegir qualsevol casa amb sensors de veu, visió i posició. Si hi ha alguna presència desconeguda, no dubta en alertar en temps real els amos de la llar. Alhora, pot parlar, trucar, informar, fer acudits o fins i tot educar a nens i adults. 

Chang: "M'estimo Barcelona. És molt bonica, té un menjar boníssim i és fàcil fer negocis"

Segons explica el director de vendes de Robotelf, Marco Chang, el projecte ha arribat a la capital catalana de la mà del Taiwan External Trade Development Council. "M'estimo Barcelona. És molt bonica, té un menjar boníssim i és fàcil fer negocis", afirma. Aquí hi han trobat: partners, idees i visibilitat de cara el món.  

Meater, el termòmetre anglès de la carn

Meater

Teemu Nivala és el CTO d'Apption Labs que ha llançat Meater | VC

"Solucionar-te el dia a dia". Aquesta és la raó de ser de la companyia Apption Labs amb seu a Leicester (Regne Unit) i fundada el 2015 per tres emprenedors menors de 30 anys. Tot va començar amb una barbacoa on després d'unes quantes ampolles de vi i whisky escocès, van decidir passar a l'acció i promoure "idees progressives, mentalitat positiva i innovació".

En el marc del 4YFN, s'ha presentat Meater com "el primer termòmetre intel·ligent i sense fils de la carn". El cofundador i CTO d'Apption Labs, Teemu Nivala, explica que han volgut trobar una solució al problema de fils que tenen molts cuiners amateurs. A partir d'ara, tota carn al seu punt. El bressol dels emprenedors els ha permès testejar el producte, buscar finançament, expandir-se i guanyar impacte per aconseguir que "el termòmetre estigui a totes les cuines". 

Actualment, Apption Labs té oficines a Leicester (Regne Unit), Los Angeles (Estats Units) i Hsinchu (Taiwan). Nivala considera que "Barcelona és un show global" i en un hub així val més no descartar-hi res. 

Mobile Doctor, el metge coreà de la febre de matinada

Mobile Doctor

Mobile Doctor fa consultoria mèdica i permet monitoritzar qualsevol epidèmia en temps real | VC

Si tens fills que tenen febre a les 3 de la matinada i no saps ben bé què fer, la coreana Mobile Doctor és la solució als teus problemes. El seu algoritme de Fevercoach ja acumula més de 35.000 descàrregues, fa consultoria mèdica i permet monitoritzar qualsevol epidèmia en temps real. La dada: més d'un 85% dels pares primerencs han anat algun cop a l'hospital pels seus fills enmig de la nit.

Nam Soo Oh: "Barcelona té una població jove i oberta a les noves tecnologies, en podem treure profit"

El CEO de Mobile Doctor, Nam Soo Oh, assegura que té plans d'expandir-se al mercat global i que Barcelona és una bona candidata per entrar a Europa. "No volem que els pares es preocupin més i el problema és molt similar tant aquí com a Corea", afegeix. Gràcies al 4YFN, la companyia s'ha posat en contacte amb sectors de la salut i l'educació. "Barcelona té una població jove i oberta a les noves tecnologies, en podem treure profit", augura. 

Un any més, Barcelona i el 4YFN s'han convertit en el dúo dinámico de les startups catalanes i internacionals. 

Més informació
De què es parla al Mobile World Congress?
Robelf, nou vigilant al Mobile
Els 'hubs' europeus amb més startups
Avui et destaquem
El més llegit