Official reception at the MWC 2018 | A. Feixas (ACN)
Official reception at the MWC 2018 | A. Feixas (ACN)

De què es parla al Mobile World Congress?

El 'backstage' del congrés de mòbils més important del món treu fum: Barcelona, Felip VI, 5G, taxis voladors...

El Mobile World Congress ja és aquí. Un any més però no com els anteriors. Molt més enllà de la política reial, el backstage treu fum. Tothom en parla: al bus, al taxi (amb permís de Cabify) i al metro (sense vaga). Els congressistes fan seva la teoria del caos i s’apleguen a l’entrada del recinte Gran Via de Fira Barcelona. Tot és tan digital que els drones vigilen des de dalt i el reconeixement facial fa la seva feina des de dins. Amb l’acreditació a punt i un somriure d’aniversari, entrem al congrés de mòbils més gran del món. De què es parla al MWC? Barcelona, Felip VI, negocis, 5G, llagosta i filets, intel·ligència artificial, taxis voladors… Llums, càmera (doble) i acció.

Álvarez-Pallete: "Sense dubte, Barcelona és el millor lloc del món per celebrar aquest congrés"

El CEO de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, es converteix en el primer protagonista del dia. És l'encarregat d'inaugurar el MWC i ho fa amb un cant d'elogis a Barcelona: “Sense dubte, és el millor lloc del món per celebrar aquest congrés i té tots els ingredients per continuar sent la capital”. De fet, la llista d'ingredients deixa molt bon regust: art, cultura, gastronomia, infraestructures, clima, talent i "un dels millors equips de futbol del món". El Mobile es queda, que diria un futbolista d'alt voltatge tecnològic com Gerard Piqué. 

Álvarez-Pallete no està sol damunt l'escenari. Aquest diumenge l'acompanyava Aura (un assistent de veu amb intel·ligència artificial) i aquest dilluns, el CEO de Vodafone, Vittorio Colao, que reitera que "Barcelona és el lloc idoni" pel MWC. Per la seva banda, el director general de GSMA, Mats Granryd, estrena assistent personal i virtual. "Tothom està molt nerviós, aquesta serà l'edició més emocionant i ambiciosa", afirma Granryd. La imatge de ciència- ficció no té preu i la dada, tampoc: "El mòbil ja connecta més de dos terços de la població mundial". 

MWC realitat virtual
Experiència realitat virtual 4D de Samsung | VC

Les expectatives són altes: càmera doble, sistemes de desbloqueig per empremta, iris o reconeixement facial 3D, IoT o el totpoderós 5G que es desplegarà oficialment el 2020. Aquesta última revolució implica més velocitat, més descàrregues, més streaming i més realitat virtual. 

Mentre les ulleres VR ja són un clàssic, les principals atraccions són ara un taxi volador conduït a distància o un simulador per aterrar a la Lluna al més pur estil Neil Armstrong. En absència d'un estand d'Apple, gegants com Huawei i Samsung també marquen la diferència amb cadires VR que fan giravoltes o laboratoris de música. 

 

MWC realitat virtual
Laboratori MediaPad M5 de Huawei | VC

 

Passades les 10 hores, el caos arriba al Hall 4 (allà on Mark Zuckerberg o Reed Hastings visionaven el món del futur des del passat). S'extrema la seguretat (aquest cop, sense drones) pel recorregut institucional encapçalat per Felip VI. Molts congressistes que no saben de què va tot plegat, s'ho miren sorpresos dirigits pel focus mediàtic.

Mentrestant, els estands de Catalunya i Espanya que es troben l'un al costat de l'altre com si d'una metàfora amb missatge polític es tractés, segueixen a la seva. Això sí, el Rei es fa la fotografia amb Spain i s'oblida de Catalonia

Més enllà de recorreguts institucionals, el lema dels congressistes és "els negocis abans que la política". VIA Empresa es passeja pels estands de vells coneguts (Signaturit, Accent Systems, Tiendeo o Herta) i d'altres encara per conèixer (Gums Up, Barcelona Technology School, Nexus Geographics o Adpone). 

"El Mobile ens aporta sobretot prestigi, reforça el nostre posicionament internacional i ens apropa a tot l’ecosistema", assegura el director general de BTS, Josep Clotet, abans d'atendre un client. Tots van a la recerca d'un tresor preuat: potencials partners i clients. I per què no el 4YFN? El CEO d'Accent Systems, Jordi Casamadas, ho té clar: "Està molt orientat a startups i a inversors".

"Busquem inspiració, contactes i noves tendències innovadores", explica l'equip de comunicació de Tiendeo format per Maria Ripoll i Albada Santamaria. El MWC té una mica de tot però depèn molt de la ubicació. Tant l'estand de Catalunya com el d'Espanya tenen dos costats: un de bo i l'altre de no tant. Qüestió de visibilitat i de sorteig. "Contactes se'n fan molts però de qualitat és més difícil, la ubicació és molt important per posicionar-se", detalla Salva Carbó, director de negoci de Nexus Geographics. 

A l'estand d'Acció que connecta un costat i l'altre de l'estand de Catalunya, no para d'entrar i sortir gent. Reunions i més reunions entre empreses de més de 40 països diferents. La reunió pactada i la negociació sobre producte, servei i estratègia per pactar. Tal i com deia Charles Booker, productor de Black Mirror: "La tecnologia és extremadament difícil de predir". Però per parlar que no quedi. 

Clotet: "El Mobile ens aporta sobretot prestigi, reforça el nostre posicionament internacional i ens apropa a tot l’ecosistema"

A l'hora de dinar, les existències de menjar per a professionals dels mitjans de comunicació del Hall 4 s'exhaureixen abans d'hora i un bar de cantonada satisfà la gana periodística amb una fregidora i moltes hamburgueses. Els filets, les ostres i les llagostes que tant agraden als congressistes es reserven pels restaurants. Per comptabilitzar què menja cadascú, es requereix una llibreta, un bolígraf i un treballador. Potser és que la tecnologia encara no ha arribat per a tothom.

I això que el president del Banc Mundial, Jim Yong King, es mostra convençut que "junts podem desbloquejar nous agents econòmics pel creixement i fer que el mercat global funcioni per a tothom". És a dir que la innovació tecnològica doni de menjar no només a les empreses presents al MWC sinó també al 40% més pobre de la població. Per a fer-ho possible, el Banc Mundial i GSMA fan pública una col·laboració per impulsar l'IoT i el Big Data a la recerca de desenvolupament.

En definitiva, la crònica del futur del MWC de Josep Maria Ganyet és ara una mica més passat. I de moment, sembla que no s'equivocava, "nosaltres mentrestant seguirem tossudament alçats esperant la nevera que fa la compra sola quan veu que es queda buida. Com cada any."

Més informació
MWC: una crònica del futur sense haver-hi estat
Al futur no tindràs una feina
El MWC es queda
Les 5 'celebrities' que podrien ser al Mobile
Avui et destaquem
El més llegit