Aureel, tecnologia espacial per a ‘runners’

La startup aplica la seva solució de geolocalització al món de l’esport i explora el seu ús també en animals de companyia

Aureel crea un cinturó per monitorar els corredors amb tecnologia espacial | iStock Aureel crea un cinturó per monitorar els corredors amb tecnologia espacial | iStock

Sentim a parlar de tecnologia espacial i ens ve al cap un coet o una nau espacial. Però sense anar tan lluny, aquesta tecnologia es pot aplicar a fets tan quotidians com anar a córrer o entrenar per a una marató. Això és el que ha fet la startup Aureel, que ha desenvolupat un dispositiu intel·ligent que monitora l’esportista mentre corre i l’avisa quan ha de modificar el seu ritme d’entrenament. Ara bé, les possibilitats d’aquesta tecnologia, com l’espai, són infinites i per això els seus fundadors ja estan pensant a aplicar-la en accessoris per a animals de companyia.

De runners a gossos. Costa d’imaginar però Aureel ho vol fer possible. Però, de moment, no correm tant i anem més al detall. REEN és el primer producte d’aquesta startup fundada l’any 2016. Després d’anys desenvolupant una tecnologia de geolocalització juntament amb el Centre de Telecomunicacions de Catalunya, Aureel ha creat un dispositiu que fa un seguiment en temps real de l’entrenament d’un esportista. Com els famosos rellotges intel·ligents o pulsòmetres però en forma de cinturó i amb llums com si d’un semàfor es tractés.

El semàfor de l'entrenament

El wearable d’Aureel projecta llum de color verd o vermell en funció de la intensitat de l’entrenament. Així, si la llum és verda significa que pots incrementar el ritme, mentre que si és vermella t’avisa que l’hauries de reduir. “D’aquesta manera, com es projecta a terra davant teu, no et distreus mirant el rellotge”, explica el CEO i cofundador de la startup, Daniel Montañés. Tot això sumat a un sistema de geolocalització que manté la mateixa precisió encara que s’estigui passant per un túnel, un barranc o un bosc.

Més info: Els sensors per entrenar com Messi o Tiger Woods

A més, el dispositiu s’adapta a l’entrenament personalitzat de cada usuari, ja que recull les dades que prèviament s’han introduït a l’app mòbil. “No és el mateix realitzar un entrenament intervàl·lic que preparar-se per a una marató”, apunta Montañés, qui afegeix que per això “cada esportista estableix el seu objectiu i les seves dades fisiològiques i, amb aquesta informació, el dispositiu genera unes rutines d’entrenament”. I un cop finalitzada la sessió, com la resta de pulsòmetres o gadgets d’aquest estil, es poden consultar les dades a l’aplicació.

Aureel crea un cinturó per monitorar la intensitat d'un entrenament i que es vendrà a un preu de 250 euros, "menys de la meitat del que valen aquests productes a Garmin o Polar"

Aureel s’enfoca principalment als esportistes que ells anomenen "devots", és a dir, persones que competeixen en curses però no es dediquen professionalment a l’esport. “Ara bé, tot i que ens enfoquem a aquest públic, això no vol dir que un professional no pugui utilitzar el dispositiu o que els amateurs no el trobin útil també”, apunta Montañés. En el que sí que s’enfoquen molt és en el running, ja que “actualment hi ha molts dispositius en el mercat per monitorar una activitat esportiva però són massa genèrics i nosaltres volem crear un dispositiu per a cada esport en concret”, afegeix l’emprenedor. És per això que ja estan treballant en treure altres dispositius per a natació o ciclisme.

El cinturó per córrer d'Aureel

El cinturó per córrer d'Aureel | Cedida

Ara bé, això serà més en un futur perquè de moment el primer dispositiu per a runners encara no ha sortit al mercat. Actualment l’empresa es troba en fase de prefabricació i l’objectiu és que es pugui començar a comercialitzar a partir del mes de juny a un preu d’uns 250 euros aproximadament, “menys de la meitat del que valen aquests productes a Garmin o Polar”.

Geolocalització: de runners a gossos 

La tecnologia de geolocalització d’Aureel es pot aplicar a àmbits molt diversos i els emprenedors saben les potencialitats que això pot tenir. Gràcies a un algorisme propi, la startup vol oferir el seu know-how al sector de l’electrònica i la programació i que pugui servir a altres empreses. “Volem que tota la tecnologia que hem desenvolupat es pugui aprofitar i generar sistemes modulars low cost que puguin servir a altres negocis que tinguin necessitats de geolocalització o de control de mercaderies o de salut de persones”, explica Montañés.

Més info: Buddy, el collar intel·ligent per a gossos

Com per exemple en l’àmbit dels animals de companyia. Aureel ha estat en contacte amb altres companyies per aplicar la seva tecnologia als collars dels gossos. D’aquesta manera, es podria utilitzar la geolocalització per saber on es troba l’animal en tot moment o fins i tot mesurar les seves constants vitals o el seu estat de salut. Una segona línia de negoci que la startup està explorant i que va presentar durant l’IQS Tech Fest, celebrat el passat mes de gener.

La startup ja està pensant en una nova línia de negoci: aplicar la tecnologia de geolocalització als collars dels gossos

Precisament aquest és un dels objectius que es fixen els emprenedors per a aquest 2019, aconseguir els primers clients en aquesta nova línia de negoci. A més de tancar acords amb els seus proveïdors de la Xina per a la fabricació de REEN i llançar el producte.

Els enginyers d'Aureel treballant en la seva tecnologia

Els enginyers d'Aureel treballant en la seva tecnologia

La startup, incubada a l’Agència Espacial Europea a Castelldefels, s’ha finançat a partir d’una subvenció de 50.000 euros d’aquest organisme i de 50.000 euros de la primera fase de l’SME Instrument H2020 de la UE. A més, compten amb un distribuïdor nacional que inverteix en la fabricació i distribució del seu producte i els ajuda en aquest procés.

Més informació
Dinbeat, un veterinari en forma de ‘wearable’
FootballAim, el secret dels entrenadors de futbol
Converteix-te en el nou Griezmann entrenant amb SoccerDream
Avui et destaquem
El més llegit