Colors contra l'ansietat

L’app Colors&NeilHarbisson vol ajudar a millorar l’estat emocional de les persones a través dels colors, la llum i el so

Els diferents colors ajuden les persones a relaxar se i desestressar-se | iStock Els diferents colors ajuden les persones a relaxar se i desestressar-se | iStock

Àgata Ruiz de la Prada podria ser la mentora de la startup Colors, però aquesta aplicació que fa servir la colorteràpia ha trobat en una persona que hi veu en blanc i negre el partner ideal. La filosofia d'aquesta empresa incubada a Barcelona Activa considera que el color t’allunya de la tristesa i és per això l'emprenedora Sílvia Lladós ha creat una app que ajuda a millorar l’estat emocional de les persones a través dels colors, la llum i el so.

El color va ser el que va ajudar Lladós a sortir d’un moment difícil en la seva vida. Fa 10 anys va patir un problema de salut físic i aquesta malaltia la va afectar emocionalment. “Però vaig descobrir que el simple fet de posar-me sota una llum de colors m’ajudava a sentir-me millor”, recorda. Arran d’aquesta situació personal, Lladós va començar a investigar sobre la psicologia dels colors fins que va crear l’app Colors&NeilHarbisson. Una aplicació que, un any i mig després del seu llançament, ha captat l’atenció del cíborg Neil Harbisson, qui ha entrat a col·laborar en el projecte.

El joc dels colors

Lladós va crear l’aplicació juntament amb el seu marit, qui és desenvolupador de software i la va ajudar en tots els aspectes de programació. El seu funcionament és força senzill: l’app proposa un joc en el qual, com si fossis un infant, has de pintar amb el dit boletes de colors i, quan ja ho tens tot, has de triar el que més t’agrada. “I aquest és el color que en aquests moments s’identifica amb com et sents”, puntualitza l’emprenedora. Un cop determinat el color, has d’anar a un lloc fosc i amb el mòbil mateix t’exposes durant un temps a la llum de color que emet el teu smartphone. “L’ideal és que, per sentir-te millor emocionalment, realitzis aquestes sessions de color durant diversos dies”, explica Lladós.

L'app Colors&NeilHarbisson

L'app Colors&NeilHarbisson | Google Play

Ara bé, des de fa poques setmanes i gràcies a l’acord tancat amb Neil Harbisson, l’aplicació també permet relaxar-se amb el so. “El Neil ens ha compost música de tons de blau, o de vermell o del color que sigui per oferir una experiència més completa”, assenyala l’emprenedora. Una nova funcionalitat que es presentarà oficialment el pròxim 17 de gener.

Més info: Harbisson: "Al futur podrem decidir si som cíborgs i quins sentits volem"

Fins ara, l’app era gratuïta pels usuaris d’Android i iOS i la startup no monetitzava. Però amb la nova funcionalitat del so, si els usuaris volen el pack complet poden fer una compra integrada que té un cost de 19,99 euros. “En un principi no teníem cap model de negoci, l’app era com la meva joguina, però sense fer publicitat ni promoció a dia d’avui hem aconseguit ja gairebé 8.000 descàrregues i 500 usuaris que la fan servir”, apunta Lladós.

El color com a tractament mèdic

Lladós va començar a utilitzar el color per sortir d’una situació emocional complicada, però l’emprenedora assenyala que qualsevol persona pot utilitzar la seva app per a relaxar-se i desestressar-se després d’un mal dia. Així mateix, els pares i mares poden posar la llum de color de l’app als seus infants perquè no tinguin por a la nit.

El cíborg Neil Harbisson ha començat a col·laborar en el projecte creant música de colors

Ara bé, l’emprenedora no es vol quedar aquí i vol que la seva aplicació pugui ajudar com a tractament mèdic a persones que tenen una malaltia. “Quan una persona està malalta, molts cops s’oblida de la part emocional, del fet que aquella persona potser està intranquil·la i no pot dormir bé. És per això que el color, la llum i el so pot ajudar a relaxar-se”, explica. És per aquest motiu que la startup destinarà una part dels 20 euros de la compra integrada a estudis científics que es dediquin a la psicologia del color.

Neil Harbisson i Silvia Lladós

Neil Harbisson i Silvia Lladós | Cedida

L’aplicació està penjada al portal de salut de la Generalitat, el TIC Salut, alhora que Lladós està treballant conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en un estudi científic per demostrar com realment el color ajuda a sentir-se millor emocionalment. 

La startup compta amb dos treballadors en plantilla a temps complet i amb col·laboradors com una pediatra, una biòloga i alguna persona que els aconsella en temes d’empresa i emprenedoria. De moment, s’ha finançat amb les tres FFF (Family, Friends and Fools) però l’empresa emergent preveu buscar inversors que l’ajudin a potenciar molt més la seva app. “Ara necessitem una empenta i l’entrada del Neil Harbisson ens ajudarà a donar aquest impuls perquè ell és conegut mundialment”, puntualitza Lladós.

Més informació
Blau i rosa, els colors de la divisió
L'economia també pot ser de colors
Avui et destaquem
El més llegit