La taxa d'activitat emprenedora arriba al 8,63% a Barcelona | iStock
La taxa d'activitat emprenedora arriba al 8,63% a Barcelona | iStock

Barcelona, capital europea del talent emprenedor

La taxa d'activitat ja és del 8,13%, molt per damunt de la de l'Estat espanyol, que es queda en el 6,39%, i de l'europea, que és del 8%

Catalunya enamora. Enamora la inversió estrangera, els treballadors internacionals i... els emprenedors (entre molts d'altres). La taxa d'activitat emprenedora s'ha enlairat fins el 8,13% el 2018, molt per damunt de la taxa espanyola, que es queda en el 6,39%, i lleugerament per sobre de l'europea, que és del 8%, segons els resultats del Global Entrepreunership Monitor (GEM) presentats pel Departament d'Empresa i la Diputació de Barcelona. Amb un increment del 0,1% respecte el 2017, Catalunya es planta per davant la mitjana europea, que ha patit una davallada del 0,26%. El percentatge s'eleva encara més si ens fixem en Barcelona, que arriba al 8,63%, la xifra més alta dels darrers 12 anys. A aquestes bones xifres, que no es registraven des del 2006 -quan era del 8,9%- i, segons la diputada de Promoció Econòmica en funcions de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens, “és un indicador de la recuperació econòmica i que la gent comença a emprendre per oportunitat”, també s'hi ha de sumar l'activitat emprenedora total (TEA) de dones: un 7,7% a Catalunya i un 7,9% a Barcelona. Dit d'una altra manera, per cada home emprenedor, hi ha un 0,9 de dones emprenedores.

Més info: Catalunya enamora la inversió estrangera

La diferència entre homes i dones, doncs, escurça distàncies i deixa la taxa dels homes en un 8,6%, 0,9 punts per davant del 7,7% de dones. El percentatge d'emprenedoria femenina s'incrementa substancialment en només cinc anys, ja que el 2013 era del 4,8%. Aquest és un factor més que demostra que emprendre deixa de ser una necessitat a Catalunya per passar a ser una oportunitat. "Són prou arriscades i valentes quan es fa per oportunitat, això no és un fet aïllat", subratlla Recasens. De fet, la taxa femenina barcelonina ja s'apropa a l'europea, que és del 8%. L'estudi permet comparar entre els 49 països d'arreu del món que s'han estudiat sota les mateixes pautes i preguntes.

El Departament d'Empresa i la Diputació de Barcelona presenten la taxa d'activitat emprenedora a Catalunya

El Departament d'Empresa i la Diputació de Barcelona presenten la taxa d'activitat emprenedora a Catalunya

El canvi de tendència en l'emprenedoria consolida l'activitat emprenedora com a "una bona opció professional" per al 58% de la població adulta, també per damunt de la mitjana estatal, que és del 53%, i molt a prop de l'europea, que s'enlaira fins el 59%. Tot i això, només el 47% dels catalans considera que emprendre genera un bon estatus social i econòmic, mentre que a la resta d'Espanya ho creu així el 50% de la població i, a escala europea, el 69%.

La bona nota de Barcelona, arreu del territori

Per tot plegat, el Departament continua treballant sense pausa i es planteja com a repte immediat de futur "poder aplicar la bona nota de Barcelona a la resta del territori". Així ho subratlla el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, que insisteix en la idea de "traslladar la consciència emprenedora" a la resta de comarques. Lleida compta amb una TEA del 8%, seguida de Girona amb el 6,58% i de Tarragona amb el 6,2%.

Ferrer: "Catalunya es consolida com a un dels entorns més reconeguts a escala europea a nivell d'emprenedoria"

Amb Barcelona al capdavant, Catalunya es consolida "com a un dels entorns més reconeguts a escala europea a nivell d'emprenedoria i ens consolida com a un pol d'atracció europeu", posa de relleu Ferrer que, al mateix temps, no s'oblida d'anunciar que, des de les institucions públiques, "estem buscant la manera de redistribuir els recursos que tenim perquè detectem que una de les dificultats és que quan les startups es fan tan grans, les hem de continuar acompanyant en el mercat, després dels 42 mesos, que és quan comencen a caminar soles".

En aquest sentit, l'índex evidencia que les iniciatives empresarials consolidades -que són les que tenen més de tres anys i mig de vida- representen a Catalunya el 6,59%, una xifra també superior a la de la resta de l'Estat, que es queda en el 6,05%. D'aquesta manera, continua creixent la supervivència de les empreses que es creen a Catalunya, és a dir, les que tenen més de 42 mesos.

El perfil de l'emprenedor

Com ja s'apuntava anteriorment, del 8,1% d'activitat emprenedora a fase inicial a Catalunya, un 4,3% sosté que ho fa motivat per oportunitat, mentre que un 1,4% assegura fer-ho per necessitat, un 2% per la combinació dels dos factors i un 0,4% per altres motius.

A més, els emprenedors tenen un nivell de formació més elevat: més del 62% tenen estudis postsecundaris de grau i de postgrau. Això, sumat al fet que ho veuen com una oportunitat i no com a una necessitat, "determina, en part, el nivell de l'emprenedoria". Aquí Catalunya torna a superar Espanya -que es queda en el 53%- i a altres països d'alts ingressos, cosa que, segons sostenen a l'informe, "hauria de reflectir-se en un augment de qualitat de les empreses noves".

D'altra banda, pel que fa a les iniciatives emprenedores, s'observa com les iniciatives orientades al consum són el 34% del total, "una de les xifres més baixes de la sèrie històrica", així com el fet que s'incrementa l'activitat emprenedora en el sector industrial, com la indústria manufacturera, fins el 24%, després de tocar fons el 2016. A més, també s'incrementen les empreses de nova creació que es dediquen als serveis orientats a altres companyies.

Un referent europeu

L'ecosistema emprenedor es consolida a Catalunya i, sobretot a Barcelona, que ja està considerada com a "un dels hubs tecnològics de referència a escala europea", cosa que, segons sostenen, "possibilita la creació d'startups i potencia l'atracció de talent i de centres tecnològics i innovació de grans multinacionals" a la capital catalana. De fet, aquesta setmana se celebra el Bizbarcelona, el saló dedicat als emprenedors, les startups, les pimes i els autònoms.

Més info: Multinacionals enamorades de Catalunya

Però, què és el que més es valora de Barcelona? Segons el director del GEM Catalunya i professor de la UAB,  Carlos Guallarte, el que més crida l'atenció és "el talent a un preu econòmic", però també "la qualitat de vida i el clima mediterrani" de la ciutat comtal. Les infraestructures que connecten amb les principals capitals europees -tot i la falta de connexions ferroviàries que incrementarien més la seva competitivitat-, els serveis públics i l'educació també entren en el top 10 d'aspectes més valorats, cosa que deixa, sobretot Barcelona, "en un moment molt dolç", tot i "la necessitat d'incrementar l'espai de qualitat pels centres i empreses emprenedores que venen". De moment, la capital catalana ja ha estat triada per acollir un dels tres centres de computació d'alt rendiment d'Europa al costat d'Itàlia i de Finlàndia i serà la inversió més gran en recerca de la UE a l'Estat.

I és que, com cantava Peret, "ahí está esa hechicera gitana, con su poder te llenará de ilusión, también cambiará tu vida, pues sus hechizos son buena suerte, salud, amor y fortuna [...]. Ella tiene poder, ella tiene poder, Barcelona es poderosa, Barcelona tiene poder".

Més informació
Catalunya lidera la inversió estrangera de l'Estat
Les 50 millors ciutats del món per trobar feina
Avui et destaquem
El més llegit