Barcelona acollirà un dels tres nous supercomputadors europeus

La Unió Europea podria aportar prop de 100 milions d'euros a MareNostrum 5 i suposa la inversió més gran en recerca de la UE a l'Estat

El supercomputador MareNostrum, al BSC, és el cim de segles d'innovació a Catalunya | ACN El supercomputador MareNostrum, al BSC, és el cim de segles d'innovació a Catalunya | ACN

Barcelona acollirà un dels tres centres de computació d'alt rendiment d'Europa al costat d'Itàlia i de Finlàndia, segons ha anunciat la Comissió Europea. La Iniciativa Europea de Computació d'Altes Prestacions (EuroHPC per les sigles en anglès), que compta amb un pressupost de 840 milions d'euros, ha seleccionat vuit països per instal·lar-hi centres de supercomputació, els tres ja esmentats i cinc que acolliran instal·lacions de menys abast, Bulgària, Txèquia, Luxemburg, Portugal i Eslovènia. Segons ha pogut saber l'ACN, el finançament destinat al centre de Barcelona suposarà la inversió més gran en recerca de la UE a l'Estat. La Unió Europea podria aportar al voltant de 100 milions d'euros per al nou superordinador, que seguint els noms de la nissaga del BSC, es dirà MareNostrum 5.

Més info: Cinc països aposten per Barcelona per acollir el supercomputador

Els 100 milions d'euros que la Unió Europea podria invertir en el superordinador representen la inversió més alta en una infraestructura de recerca a l'estat espanyol. La resta de la inversió seria una xifra similar de 100 milions d'euros, ja que la convocatòria europea anava dirigida a cofinançar fins al 50% les estructures de supercomputació. Aquesta meitat anirà a càrrec del govern espanyol, la Generalitat i els estats que donen suport a la candidatura, que són Portugal, Turquia i Croàcia, amb aportacions que encara s'han de definir. 

Els vuit centres escollits donaran suport al desenvolupament d'aplicacions majors en àmbits com la medicina personalitzada, el disseny de materials, la bioenginyeria, la predicció meteorològica o el canvi climàtic. L'EuroHPC i els tres centres seleccionats, entre ells Barcelona, tenen previst adquirir supercomputadors que, amb una capacitat per fer 150.000 milions de càlculs per segon, estaran entre els 10 més potents del món.

Més informació
Barcelona presenta candidatura per acollir el supercomputador més potent d'Europa
Catalunya enamora la inversió estrangera
Catalunya lidera la inversió estrangera de l'Estat
Avui et destaquem
El més llegit