El músic que va deixar HP per reinventar el saxo electrònic

Ramon Mañas va deixar la seva primera feina com a enginyer i va anar a viure a Berlín a estudiar música, on va tenir la idea del saxo electrònic

Ramon Mañas, el músic que va deixar HP per reinventar el saxo electrònic Ramon Mañas, el músic que va deixar HP per reinventar el saxo electrònic
saxo eletrònicRamon Mañas feia dos anys que treballava com a enginyer al departament d'impressió 3D d'HP quan va decidir deixar la feina i emprendre el seu projecte personal. Va assumir el risc de sortir d'una zona de confort i apostar-ho tot a la idea que havia tingut temps enrere: reinventar el saxo electrònic. Gairebé un any després d'aquest pas, ja està a punt de treure al mercat el seu producte, Travel Sax, del qual n'han venut anticipadament més de 200 unitats per a clients que van ajudar a finançar el projecte.

Tot va començar quan aquest jove de 28 anys estava estudiant música a Berlín. Allà, compartia pis amb altres músics i va començar a tocar el saxo. "Era un desastre per practicar, molestava els companys, els veïns... Vaig acabar tocant als parcs, però va arribar l'hivern i era impossible pel fred que feia", explica Mañas. Així li va sorgir la primera idea, que ja no li ha marxat del cap: "Havia d'inventar un saxo electrònic, petit, lleuger, que pogués tocar des del llit i practicar sense molestar ningú".

Deixar l'enginyeria per dedicar-se a la seva passió

Abans d'anar a Berlín a estudiar música havia estudiat enginyeria en disseny industrial i va treballar dos anys com a enginyer. Però també va decidir deixar-ho per centrar-se en la seva passió, la música. Després d'un any a la capital alemanya, va tornar a Catalunya, sense parar de pensar en el saxo electrònic. Un cop aquí va entrar a treballar a HP, al departament de 3D, des d'on ja va poder començar a fer proves de prototips de saxos electrònics.

Més endavant va conèixer el Guillem Magdaleno, que va començar sent el seu professor de programació, per tal d'adquirir coneixements per la part d'electrònica de l'instrument. Però no era el seu fort i va proposar al Guillem incorporar-se al projecte i assumir la part de programació i electrònica. I així va ser. El 2018 van participar en el concurs d'emprenedoria Explorer i van guanyar, i un dels premis va ser un viatge a Sillicon Valley per conèixer de prop la meca de l'emprenedor.

Ramon Mañas: "Sempre hi ha el risc de no saber què passarà"

"Havia decidit que si guanyava, deixaria la feina i em centraria en aquest projecte", recorda. I així ho va fer. El gener de 2019 va acomiadar-se d'HP, on l'esperava amb tota probabilitat un ascens i un increment salarial. "Sempre hi ha el risc de no saber què passarà, la incertesa de si estàs fent bé...", reconeix Mañas. Però tenia 27 anys i creia que era el moment de fer-ho. Que sempre tenia la possibilitat de tornar al sector empresarial si no funcionava. Va fundar Odisei Music i un any després considera que és la millor decisió que podia prendre.

Per començar el projecte van decidir engegar una campanya de finançament amb Kick Starter, una plataforma que permet als futurs clients posar diners en el projecte a canvi d'una rebaixa final en la compra del producte. Van recollir 90.000 euros amb la venda anticipada de 220 saxos electrònics a tot el món, que a principis de 2020 han d'entregar. "És molt interessant perquè et permet validar el producte i veure que hi ha un interès. Han confiat des del minut zero amb nosaltres", celebra.

Mercat als Estats Units, Japó i Europa

Ara, per això, aquests diners s'estan exhaurint i segurament hauran d'aportar estalvis propis. "Qui no arrisca, no pisca", afirma. La idea pel futur és finançar-se exclusivament a través dels clients i fabricar sota demanda. Ja han contactat amb ells més d'un miler de persones interessades, la majoria dels Estats Units, Japó i Europa.

Després de dos anys d'una cinquantena de prototips i proves de programació i funcionament, el producte ja està al 99% acabat. Entre febrer i març s'obrirà la venda al públic general. El resultat de tot plegat és un saxo electrònic que pesa 300 grams i mesura uns 22 centímetres. Compacte i molt senzill de transportar, i que es pot practicar sense molestar ningú. "Té totes les tecles d'un saxo i la posició de les mans és molt similar. Estàs realment prement tecles i això ho fa més real". A més funciona amb una embocadura de saxo real.

La part d'electrònica l'han dissenyat ells mateixos i es fabrica a la Xina, mentre que la carcassa es realitza amb 3D a una incubadora que utilitzen de Barcelona. Ho reben, ho ensemblen i ho distribueixen.

Aprendre a tocar el saxo a través d'una app

Han desenvolupat una aplicació mòbil que funciona com a interfície. El saxo electrònic envia la informació al telèfon i, amb uns auriculars connectats al mòbil, escoltes el que vas tocant. A més, pots escollir el tipus de saxo. L'APP també servirà com a tutorial per poder aprendre a tocar el saxo des de zero.

"A través de l'APP volem fer una part d'aprenentatge, que estem treballant perquè sigui molt interactiva i es pugui aprendre més ràpida i fàcilment. Perquè la gent pugui començar des de zero, amb el saxo electrònic és més fàcil i després fer la transformació cap a un saxo real", explica. I és que una cosa que deixa clara Ramon Mañas és que no volen substituir el saxo real, que sempre tindrà millor so. Es tracta d'una eina complementària per músics que ja en saben o per persones que vulguin començar a tocar aquest instrument.

Ramon Mañas: "Qualsevol emprenedor ha d'arriscar"

Ramon Mañas té al cap algun altre instrument per fer-ne la seva versió electrònica i compacta, però actualment estan centrats en el saxo i volen anar pas a pas. A més del Ramon i del Guillem, a l'equip hi ha dues persones més: l'enginyer Jaume Batllori, que s'encarrega de la part més logística; i Arnau Marzabal, un jove de 17 anys que ha desenvolupat l'aplicació. Tots ells toquen algun instrument.

"Qualsevol emprenedor ha d'arriscar. S'han d'invertir moltes hores, molt esforç i probablement diners propis. La majoria de les startups fracassen", reflexiona finalment.

Més informació
Pocket Piano, el teclat 'take away'
Les guitarres de l'Agència Espacial Europea capten 160.000 euros
Avui et destaquem
El més llegit