Pocket Piano, el teclat 'take away'

La startup, fundada per Josep Bergadà, és finalista al premi Aijec a la millor iniciativa empresarial gràcies al seu instrument tecnològic que permet interpretar música en qualsevol lloc

El piano modular i portàtil de Pocket Piano | Cedida El piano modular i portàtil de Pocket Piano | Cedida

Per què hi ha molta més gent que toqua la guitarra que el piano? “Perquè te la pots emportar a tot arreu”, afirma Josep Bergadà, fundador de Pocket Piano i finalista al premi Aijec a la millor iniciativa empresarial. El problema dels pianos, i també dels teclats, és que pesen molts quilos i s’han d’endollar al corrent. Però això s’ha acabat amb Pocket Piano. I és que el nou instrument “et permet interpretar Beethoven en un Starbucks”, assenyala l’emprenedor.

L’impulsor d’aquesta idea innovadora és un jove graduat en management per la UPF i fill d’una família de músics, però que fins que no va fer els 20 anys mai es va interessar pel piano. Però de cop i volta un dia va començar a mostrar interès per aquest instrument que sempre havia tingut a casa i es va posar a tocar-lo. Tant que fins i tot quan era a la universitat i tenia hores mortes allà pensava que “ara podria estar tocant el piano”. Així que arran d’aquesta situació, l’emprenedor va donar voltes a la idea de com ho podia fer per tocar aquest instrument en qualsevol lloc, igual que es fa amb la guitarra.

Bergadà: "El nostre projecte és cultura i art barrejat amb tecnologia"

Dos anys després de desenvolupament, juntament amb la col·laboració de l’Eurecat, el primer piano portàtil i que es pot portar a la bossa podria veure la llum la primavera del 2020. Es tracta d’un piano homologat de 87 tecles –“no un teclat, ja que aquests comencen amb un Do i el piano amb un La”, puntualitza Bergadà- que, gràcies al seu material, es pot portar en una motxilla o a la butxaca en ser modular. Aleshores, l’instrument es connecta a través el telèfon mòbil o l’iPad i es pot tocar a tot arreu.

El producte, que està previst que surti al mercat l’any vinent, es llançarà amb una app pròpia que permetrà també “impulsar la cultura a través del software”, assenyala Bergadà. I és que la idea de Pocket Piano va molt més enllà que només un piano modular, si no que volen dedicar-se a l’educació musical d’aquest instrument. Així, a través de l’app els usuaris podran compartir cançons, aprendre a tocar el piano o fer concerts en streaming.

Josep Berguedà, fundador de Pocket Piano, és finalista als premis Aijec

Josep Bergadà, fundador de Pocket Piano, és finalista als premis Aijec | Cedida

Pocket Piano es dirigeix a músics professionals però també “a gent jove que li agradi la tecnologia i el nostre producte li permeti connectar d’alguna manera amb la música en un futur”, explica Bergadà. L’emprenedor ja està ultimant els darrers detalls per a la industrialització del seu piano, tot i que ja té gent interessada a adquirir-lo. És per això que “en breu formalitzarem l’opció de reserva abans de la sortida al mercat”, afegeix. De moment, encara no tenen un preu de venda, però segons Bergadà rondarà entre els 900 i els 1.200 euros. “Serà més barat que un piano de fusta però no tant com un sintetitzador”, puntualitza.

Reconeixement i impuls per a la fabricació de Pocket Piano

Aquesta idea innovadora d’un piano portàtil per tocar a tot arreu ha portat a Bergadà a ser candidat al premi Aijec a la millor iniciativa empresarial. Un projecte que, per a l'emprenedor, “és artístic, cultural i a la vegada té un vessant tecnològica molt forta. Una barreja que, en els temps actuals, no només és innovadora sinó necessària”.

Pocket Piano es llançarà juntament amb una app pròpia, amb l'objectiu "d'impulsar la cultura a través d'aquest programari"

Un reconeixement que, per a l’emprenedor, els dóna visibilitat després de dos anys treballant en el desenvolupament del projecte. “És una manera de compartir-lo i d’agafar forces per a preparar la industrialització”. I és que els pròxims mesos la startup se centrarà en la fabricació de les primeres unitats del Pocket Piano i a acabar de desenvolupar l’app.

La startup va ser seleccionada l’any 2017 per participar en el TechCrunch Disrupt, una de les fires de startups revolucionàries a San Francisco. Així mateix, també va guanyar els premis Creatic de la Fundació TecnoCampus de Mataró en la categoria de millor idea, “la qual cosa ens va donar un fort impuls, més que econòmic, social”, apunta Bergadà. A part dels premis, la startup s’ha finançat amb l’aportació d’alguns business angels i amb inversió privada.

Més informació
Xips fotònics contra els furoners del futur
L'Aijec tria el millor jove empresari de l'any entre 120 candidatures
Aijec busca el millor jove empresari de l'any
Els millors joves empresaris dels últims cinc anys
Avui et destaquem
El més llegit