El Pier01 celebra el primer any de vida | Àngel Bravo
El Pier01 celebra el primer any de vida | Àngel Bravo

L’aniversari del Pier01

L’espai del Palau de Mar engegat pel Barcelona Tech City celebra el primer any de vida consolidant-se com a punt de trobada de l’ecosistema emprenedor

Com en qualsevol primer aniversari, qui més gaudeix de la festa són els pares. Una cosa semblant passa aquest dijous al Pier01, l’espai que l’associació Barcelona Tech City ha impulsat al Palau de Mar per reunir en un sol edifici el bo i millor de l’ecosistema emprenedor de Barcelona i que ja compta amb més de 100 startups i empreses com mVentures de la Mobile World Capital Barcelona, Nuclio Venture Builders, BeMobile, CornerJob, Napptilus, Byhours, Geenapp, Ikomobi, Iris, o LetGo.

"Hem tingut un creixement exponencial gràcies a una proposta de valor que aglutina emprenedors, empreses de capital risc (inversors), empreses de negocis tradicionals que tenen canals online i volen ser més digitals i finalment empreses internacionals amb seu a Barcelona com ara Airbnb", argumenta Miquel Martí, director general de Barcelona Tech City. 365 dies després de la seva inauguració oficial, la festa d’estiu que aquest vespre de dimecres ha congregat unes 500 persones a la terrassa que comparteixen HolaLuz i Tiendeo ha estat el millor aperitiu per bufar la primera espelma.

 Miquel Martí: “Els grans hubs tecnològics mundials tenen un espai físic com aquest; amb el Pier01 hem demostart que el món digital pot col·laborar perfectament amb el món corporate"

La família treu pit

Una altra de les persones que va tenir un paper rellevant en la consecució del projecte és Aleix Valls. Pocs dies després de comunicar que deixa la direcció de la Mobile World Capital Barcelona, valora el primer aniversari del Pier01 com “un èxit rotund des diversos punts de vista”. D’entrada en valora “l'impacte local per visualitzar la Barcelona emprenedora”; però també l’aportació que està fent per “visualitzar internacionalment aquest ecosistema emprenedor”. I ho exemplifica d’una manera gràfica: “tot i que el totxo no és gaire digital, ajuda el món més tradicional a entendre la rellevància i la massa crítica de l'ecosistema”.

Miquel Martí al Pier01 | Àngel Bravo

Miquel Martí al Pier01 | Àngel Bravo

A la família del Pier01, Gerard Olivé potser no seria un dels pares, però com a mínim n’és el tiet. “Vam arribar al juny i ja vam agafar tota la primera planta amb BeRepublic, BeAgency i les diferents empreses d'Antai Venture Builders”, recorda a VIA Empresa el cofundador de totes aquestes companyies. Tot i que les múltiples branques de les seves iniciatives es reparteixen arreu, el Pier01 acull els headquarters de l’equip comandat per Olivé. “Va tenir molt pes el treball amb el Miquel Martí, que el Miguel Vicente, el meu soci, fos el president de l’associació i que jo estigui a la junta”, reconeix. “Ens va agradar poder donar suport des del principi i impulsar el projecte”, assegura satisfet.

Aleix Valls: “Tot i que el totxo no és gaire digital, ajuda el món més tradicional a entendre la rellevància i la massa crítica de l'ecosistema”

Un any més tard, Olivé coincideix a fer una valoració “fantàstica” de l’activitat diària al Pier01. “Ha quedat un ecosistema molt bo on es generen oportunitats gràcies a la proximitat”. Per descomptat, diu, “el món digital és molt important, però seguim sent persones. Poder prendre un cafè, trobar-te amb algú i baixar a fer una reunió” són avantatges evidents. “Aquest hub agilitza molt les coses i a la gent li agrada venir a treballar aquí”, insisteix.

PIER01 viaempresa tec 013

La cultura startup domina el Pier01 | Àngel Bravo

Les criatures es fan grans

Com en qualsevol primer aniversari, els pares estan alegres però sobretot expectants per veure com segueix creixent la criatura. I créixer és el que fan les startups que han ocupat el Pier01 durant aquest primer any. “Vam arribar dos o tres al Pier01 el primer dia i ara ja som vuit”, explica amb orgull la cofundadora i CEO de TeamEQ, Francesca Gabetti.

“Vaig parlar amb el Miquel Martí un any abans i li vaig dir que hi volia ser i em va preguntar quants llocs necessitava”, recorda. Tot i que aleshores l’equip només el formaven els tres cofundadors i Gabetti era l’única assentada a Barcelona, “li vaig dir que no en tenia ni idea de quants seríem però que hi volia ser i, a més, al seu costat”.

Gerard Olivé: "El món digital és important, però seguim sent persones i es generen oportunitats gràcies a la proximitat"

També hi és des del principi B-wom, l’aplicació interactiva i personalitzada per a la salut íntima de la dona, que es va instal·lar al Pier01 el juliol del 2016. “Vam venir a poc a poc i primer teníem els cables penjant, no hi havia separacions ni res”, recorda la seva cofundadora, Helena Torras. “Hem anat creixent amb el Pier01. Vam agafar sis llocs tot i que érem quatre en aquell moment i ja els hem cobert”. De fet, assegura entre rialles, “si creixem molt i hem de marxar del Pier01 ens agafarà alguna cosa!

Totes dues empresàries valoren la visibilitat que ofereix un espai com aquest. “Sent com som un B2B, cada setmana veiem com els directius de grans corporacions volen venir a veure’t aquí en lloc de fer-te desplaçar a les seves oficines”, remarca Gabetti. “Cada dia hi ha moltes visites de gent que ve a veure el Pier01. Tens periodistes, corporates... Un deal flow que si l'haguessis d'anar a buscar et seria molt més inaccessible”, corrobora Torras.

PIER01 viaempresa tec 002

Al Pier01 conviuen startups i grans corporacions | Àngel Bravo

 

Els primers deures

A tothom li agrada fer festes a la criatura, però fer-se gran també significa enfrontar-se als deures. “La idea és molt bona però té molt més potencial del que s’està aprofitant de moment”, assegura la CEO de TeamEQ. L’emprenedora destaca que “encara falta una agenda compartida, com si fos un Google Campus”. Després d’un primer any “d’experiment”, confia que es pugui crear una “agenda d'esdeveniments i punts interessants que es comuniquin perquè totes les startups hi puguin participar. Que la gent es quedi a les tardes i nits perquè hi ha actes, presentacions, etc.”.

En la mateixa línia s’expressa l’altra cofundadora de B-wom i cap de producte, Marta Ros. “El que em falta al Pier01 és una mica més d'unió: cursos conjunts, generar més caliu”. I, a més, reclama “tenir un menjador comú perquè l'hora de dinar és fantàstica per fer networking encara que portis el tupper de casa”. Una petició que, segons l’organització, arribarà aquest 2017.

Francesca Gabetti: "Els directius de grans corporacions volen venir a veure’t aquí en lloc de fer-te desplaçar a les seves oficines”

Si la cantina és a punt d’arribar, qui tot just ho ha fet aquesta setmana és Jordi Valls, el cap de producte de Carnovo, el primer comparador d'ofertes de cotxes nous d'Espanya. “En dos anys que he estat fora de Barcelona he notat la diferència de forma radical”, assegura Valls, que ha estat aquest temps vivint a les Balears com a director general del programa per a emprenedors Menorca Millennials . Aquest ecosistema, diu, “potser hi era en part, però el que fa el Pier01 és centralitzar la gent d'una manera diferent”.

El cap de producte de Carnovo  recorda que “la gràcia de Silicon Valley era la densitat de gent, a Barcelona li faltava un lloc que augmentés la densitat”. Aquest espai és el Pier01, que tal com resumeix Aleix Valls “ja existia a altres llocs d'Europa però Barcelona tenia la mancança que pogués venir un inversor de fora i es trobés un lloc que potser no acabarà sent casa seva, però on hi veu una activitat i cultura emprenedora rellevant i global”.

Ho confirma el director general de Barcelona Tech City: “Els grans hubs tecnològics mundials tenen un espai físic com aquest, Berlin té la Factory, Boston té el Cambridge Innovation Center... Hem demostart que al Pier01 el món digital pot col·laborar perfectament amb el món corporate".

La #SummerParty del Pier01 ha celebrat el primer aniversari | Cedida

La #SummerParty del Pier01 ha celebrat el primer aniversari | Cedida

Més informació
Benvinguts al Pier01, el palau dels emprenedors
Despullant les startups
Emprendre amb vistes al mar
Avui et destaquem
El més llegit